Život

Tjedan spolnog zdravlja

Nema maženja bez paženja - mladi sa 16 godina stupaju u spolne odnose

Naglasak će biti na osnaživanju za korištenje kontracepcije, za testiranje na spolne bolesti i eventualno liječenje, ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u povodu održavanja Tjedna spolnog zdravlja


 
2 min
HINA
Pixabay

Naglasak će biti na osnaživanju za korištenje kontracepcije, za testiranje na spolne bolesti i eventualno liječenje, ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u povodu održavanja Tjedna spolnog zdravlja

Pod sloganom "Nema maženja bez paženja" od 10. do 14. lipnja obilježit će se Tjedan spolnog zdravlja s posebnim naglaskom na mlade koji u Hrvatskoj u prosjeku stupaju u spolne odnose sa 16 godina. 

Naglasak će biti na osnaživanju za korištenje kontracepcije, za testiranje na spolne bolesti i eventualno liječenje, ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u povodu održavanja Tjedna spolnog zdravlja.

Prema podacima HZJZ-a, prosječna je dob stupanja u spolne odnose u Hrvatskoj između  16 i  17 godina. U anketama 32  posto 16-godišnjaka (35 posto mladića i 47 posto djevojaka) izjavilo je da nije koristilo zaštitu (kondom) kod posljednjeg spolnog odnosa. 

Čak 14  posto petnaestogodišnjaka (21  posto mladića i 6 posto djevojaka) izjavilo je da je imalo rani spolni odnos - u dobi 15 godina ili ranije.

Dio mladih, 18 posto, navodi korištenje manje pouzdanih metoda zaštite od trudnoće kao prekinuti snošaj (15 posto mladića i 30 posto djevojaka).

U 2022. u Hrvatskoj rodila 191 djevojčica 

U Hrvatskoj je 2022. rodilo oko 660 adolescentica mlađih od 20 godina, a 191 rodilja bila je maloljetna, odnosno u dobi između 13 i 17 godina.

Javnozdravstvena kampanja "Nema maženja bez paženja" kao glavni cilj ima promicanje svih segmenata zdravstvene pismenosti u području spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Savjetovalište za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a tijekom ovoga će tjedna provoditi od 15 do 19 sati anonimno i besplatno (bez uputnice, naručivanja) savjetovanje i testiranje osoba u riziku od zaraze spolno prenosivim mikrobiološkim uzročnicima.

Neki od njih pripadaju među najučestalije uzročnike spolno prenosivih infekcija, koje su uz to i asimptomatske, zbog čega ih je teško pravovremeno dijagnosticirati.

Prema podacima registra zaraznih bolesti i registra za HIV/AIDS, u Hrvatskoj se u posljednjih pet godina (2019.-2023.) godišnje prosječno bilježi oko 129 oboljelih od klamidijske infekcije. Prevalencija klamidijskih infekcija kod adolescenata i mladih do 25 godina kreće se od 1,8 do 6,2 posto.

Godišnje se evidentira u prosjeku oko 38 oboljelih od hepatitsa B, 98 oboljelih od hepatitisa C, 37 oboljelih od sifilisa, 24 od gonoreje kao i 93 oboljelih od zaraze HIV-om.

U Hrvatskoj je do 2023. zabilježeno 2.114 osoba oboljelih od HIV-a/AIDS-a, a 269 oboljelih umrlo je od AIDS-a. Većina osoba koje žive s HIV-om zarazila se spolnim putem. Spolni odnos između muškaraca najčešći je prijavljeni put prijenosa (70 posto svih slučajeva). (piše: Vedrana Larva)


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.