Suhi bakalar postao je skoro kao suho zlato.
Na godinu ga uvezemo oko 250 tona, lani se prodavao za 58 eura po kilogramu, ove godine cijena mu je porasla na 65 eura po kilogramu, saznaje RTL.
"Bez obzira, kolika god bude cijena, bakalar će se tražiti jer to je kod nas u tradiciji da se jede na Badnjak i to ljudi masovno traže, pa makar se odrekli penzije i režija", kaže Milena Vujasinović prodavačica na zagrebačkoj tržnici za RTL.
Nakon Badnjaka i ribe, glavna zvijezda božićnog ručka bit će meso.
Domaći odojak trenutačno se prodaje za 9 eura – no tu mu cijena, javlja RTL, neće stati. No, domaće svinjetine i ovih blagdana neće biti dovoljno, pa smo osuđeni na uvoz. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore više od 10 tisuća tona svinjskog mesa vrijednog gotovo 36 milijuna eura uvezli smo samo prošlog prosinca.
U jednom mjesecu, javlja RTL, uvezli smo i gotovo 700 tona puretine vrijedne gotovo 2 i pol milijuna eura. Samo u prosincu posjet ćemo ih gotovo 200 tisuća tona, izvještava RTL.