Život

OBILJEŽENO 20. IZDANJE

Održana manifestacija "Valbandon Open ispod čripnje" – mediteransko natjecanje u pripremanju čripnji

Iskustvo i stručnost u pripremi jela ispod čripnje bili su ključni faktori u ocjenjivanju, a titula ovogodišnjih šampiona pripala je ekipi Bibići kojima je dodijeljen i prelazni pehar


 
2 min
Istra24

Iskustvo i stručnost u pripremi jela ispod čripnje bili su ključni faktori u ocjenjivanju, a titula ovogodišnjih šampiona pripala je ekipi Bibići kojima je dodijeljen i prelazni pehar

U subotu, 17. kolovoza je održana tradicionalna manifestacija "Valbandon Open ispod čripnje," koja je ove godine obilježila svoje 20. izdanje. Iako je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta manifestacija spojena u jedan dan, nije nedostajalo veselja, dobre zabave i natjecateljskog duha među sudionicima.

U središtu ovog jedinstvenog događanja nalazila su se jela pripremljena ispod čripnje – posebnog poklopca koji, zahvaljujući žaru i dugom vremenu kuhanja, jelima pruža jedinstven i neponovljiv okus. Ova tradicionalna metoda pripreme hrane, poznata diljem Mediterana, privukla je brojne obiteljske, amaterske, prijateljske i međunarodne ekipe koje su pokazale svoje kulinarsko umijeće.

Svaki detalj u pripremi jela, od odabira namirnica do rasporeda žara, bio je presudan, a sve su pomno pratili članovi stručnog žirija. Renomirani kuhar Tomislav Špiček, prošlogodišnji okrunjeni majstor čripnje Mladen Radošević i predstavnica publike Milena Pajković Rudan imali su izazovan zadatak odabrati najbolje među najboljima. Iskustvo i stručnost u pripremi jela ispod čripnje bili su ključni faktori u ocjenjivanju, a titula ovogodišnjih šampiona pripala je ekipi Bibići kojima je dodijeljen i prelazni pehar.

U kategoriji mesne čripnje, prva nagrada otišla je upravo ekipi Bibići, dok su drugo i treće mjesto zauzele ekipe Kumovi i Pineta iz Slovenije. U kategoriji riblje čripnje, najuspješnija je bila ekipa NK Valbandon 72, dok su se na drugo i treće mjesto plasirale ekipe Vajka žedni i Svi gušti.

Osim u pripremi čripnji, pod iskusnim okom Milana Buršića iz poznate Pršutarne i stancije Buršić ekipe su se okušale i u rezanju pršuta, a najbolje su fete rezali članovi ekipe Bibići,. Posebno priznanje "Miss čripnje" pripalo je ekipi Pineta iz Slovenije, dok su "Misteri čripnje" postali članovi ekipe Vajka žedni.

Mega riblja čripnja, u izvedbi ugostiteljskog objekta Beach bar Pineta, koja je privukla mnoge posjetitelje i ljubitelje dobre hrane dok su edukativne kulinarske radionice održali priznati kuhari Deniz Zembo i gastro novinar Budimir Žižović. Posebnu atrakciju manifestacije predstavljalo je majstorstvo u rezbarenju lubenica, koje je demonstrirao kuhar Krunoslav Oreški.

Posjetitelji su, osim uživanja u bogatoj gastronomskoj ponudi, imali priliku kupiti vrhunske lokalne proizvode. Na sajmu koji je pratio manifestaciju, nudili su se domaći gastro proizvodi, uključujući pršut iz pršutarne Buršić te vrhunsko maslinovo ulje lokalnih uljara. Prodaja ovih proizvoda izazvala je veliko zanimanje, te je posjetiteljima pružila priliku da kući ponesu dio autentične mediteranske tradicije.

Za glazbeni ugođaj i dobro raspoloženje svih prisutnih pobrinuli su se Funbox i Škico acoustic band, a sve je zabilježeno objektivom Studija 11.


Nastavite čitati

Istra
 

Počinje vrijeme darivanja: sutra ćemo o autohtonim darovima...

Jeste već kupili darove? Ukoliko niste sutra vam donosimo vodič kroz božićnu kupnju koja se vodi načelom: lokalno, autohtono, ručno rađeno. Donosimo i priču o Puležanu koji po Istri lovi posve neobične stvari. I to ne puškom nego aparatom. Za sebe kaže "Nisam ja fotograf, ja sam školovani zidar”

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.