Život

Vesela i razigrana

POGLEDAJTE VIDEO: Na jugu Jadrana snimljena sredozemna medvjedica!

Pozdravljamo vas ovom snimkom sredozemne medvjedice iz Nacionalnog morskog parka Karaburun – Sazan, dijela zaštićenih područja okruga Vlora – napisali su iz Nacionalnog parka


 
2 min
Danijela Bašić-Palković
Foto: Facebook / Screenshot

Pozdravljamo vas ovom snimkom sredozemne medvjedice iz Nacionalnog morskog parka Karaburun – Sazan, dijela zaštićenih područja okruga Vlora – napisali su iz Nacionalnog parka

Nevjerojatne snimke stižu sa samog ruba Jadranskog mora, točnije iz Otrantskih vrata uz albansku obalu! U tamošnjem Naciolanom parku Karaburun-Sazan snimljena je sredozemna medvjedica i to tijekom hranjenja, dok ju je Spearfishing Albania Team snimio u podmorju,piše portal Morski.hr .

– Pozdravljamo vas ovom snimkom sredozemne medvjedice iz Nacionalnog morskog parka Karaburun – Sazan, dijela zaštićenih područja okruga Vlora – napisali su iz Nacionalnog parka.

Morski čovik ili sredozemna medvjedica poznat pod znanstvenim nazivom Monachus monachus je među rijetkim sisavcima koji su široko rasprostranjeni na albanskoj rivijeri.

– Smatra se da je od ove vrste preostalo manje od 700 jedinki, pa se svrstava među kritično ugrožene vrste i na Crvenoj listi vrsta u Albaniji i na Crvenom popisu IUCN-a – poručuju iz Parka.

Podsjetimo, prije 4 mjeseca, jedna jedinka je primjećena i u Hrvatskoj, točnije u Paškim vratima na spoju Paške uvale i Velebitskog kanala te na području Punte sv. Nikole. Donedavno, smatrana je izumrlom vrstom na čitavom području Jadranskog mora.

Naime, iako je bila njegov redoviti stanovnik, zna se da je 1964. ubijen zadnji primjerak sredozemne medvjedice koji je živio u hrvatskom dijelu Jadrana. Ovu vrstu su u Jadranu istrijebili pretežito ribari i ribarski alati, pa je desetljećima nije ni bilo.

Ponovno se pojavila početkom 2000-ih, a posljednja koja je viđena u Puli, 2014. je uginula od starosti. Od tada pripadnika njezine u vrste u hrvatskom moru nema, kao što ih dugo nije bilo ni prije nje, piše Morski.hr.

Pogledajte video:


Nastavite čitati

Izgorjela dva, nagorjelo sedam automobila u Splitu

"Tamo je došlo do izbijanja požara u kojem su izgorjela dva osoba vozila. Prema prvim informacijama oštećeno je još sedam vozila. Mjesto događaja je osigurano  i obavit će  se očevid", kratko je rekla Sanja Nazlić iz splitske policije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.