Život

458 milijuna na poslovna putovanja

Polovica građana Hrvatske nema novca za putovanja. Druga polovica na njih je potrošila preko dvije milijarde eura

Prema podacima DZS-a, hrvatski građani su na višednevnim privatnim i poslovnim putovanjima po Hrvatskoj i u inozemstvu u 2023. prosječno po putovanju trošili oko 386 eura ili oko 68 eura po danu


 
3 min
HINA
Ilustracija Pixabay

Prema podacima DZS-a, hrvatski građani su na višednevnim privatnim i poslovnim putovanjima po Hrvatskoj i u inozemstvu u 2023. prosječno po putovanju trošili oko 386 eura ili oko 68 eura po danu

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na jednodnevnim putovanjima 387 milijuna eura, podaci su DZS-a, koji pokazuju i da oko 51 posto stanovnika nije uopće putovalo zbog nedostatka novca.

Kako u tim podacima nema usporedbe s godinom prije (2022.), iz DZS-a napominju da su podaci za 2023. procijenjeni prema rezultatima popisa stanovništva iz 2021., dok su prethodno objavljeni podaci procijenjeni na temelju popisa 2011. godine.

Time je, dodaju, nastao prekid u vremenskoj seriji podataka, pa podaci za 2023. nisu usporedivi s podacima za prethodne godine, a za potrebe ove statistike u 2023. su proveli četiri vala istraživanja (tromjesečno) telefonskim intervjuima uz podršku računala na reprezentativnom uzorku od ukupno 22 tisuće stanovnika Hrvatske u dobi od 15 i više godina.

Na puno više privatnih putovanja potrošeno 1,7 milijardi eura, a na poslovnim 458 milijuna eura

Prema podacima DZS-a, hrvatski građani su na višednevnim privatnim i poslovnim putovanjima po Hrvatskoj i u inozemstvu u 2023. prosječno po putovanju trošili oko 386 eura ili oko 68 eura po danu.

Od ukupnih 5,7 milijuna njihovih višednevnih putovanja (s dva i više noćenja), pet milijuna bilo je privatnih, na kojima su građani ukupno potrošili 1,7 milijardi eura, od čega 921 milijuna eura na 3,2 milijuna putovanja po Hrvatskoj, a 815 milijuna eura na 1,7 milijuna putovanja u inozemstvu, i to najviše u BiH, zatim u Italiji, Sloveniji te Njemačkoj i Austriji.

Na poslovnih 684 tisuće putovanja u 2023. građani Hrvatske potrošili su 458 milijuna eura, a i na ta su putovanja više išli u Hrvatsku nego u inozemstvo.

Više od pola stanovnika nije išlo ni na jedno višednevno putovanja

Podaci DZS-a pokazuju i da više od polovice stanovnika Hrvatske u 2023. ili oko 51 posto nije išlo ni na jedno višednevno putovanje, i to najviše zbog nedostatka novca.

Od njih oko 49 posto ili 1,6 milijuna osoba u dobi od 15 i više godina koji su išli lani bar na jedno višednevno putovanje, nešto malo više bilo je žena (833 tisuće) nego muškaraca (797 tisuća), po dobi najviše njih je bilo od 35 do 54 godine, i najviše su putovali automobilima.

Većina njih ili 1,3 milijuna išla je na putovanja s četiri i više noćenja i to najviše u ljetnim mjesecima, uz najčešći motiv putovanja posjet rodbini i prijateljima te odmor na moru, pa su i najčešće noćili kod rodbine i prijatelja.

Na 6,9 milijuna jednodnevnih putovanja potrošeno 387 milijun eura

Osim na višednevna, stanovnici Hrvatske su u 2023. putovali i na jednodnevnih 6,9 milijuna putovanja, od čega je 6,5 milijuna bilo privatnih, a 438 tisuća poslovnih, za koja su ukupno potrošili oko 387 milijuna eura.

Od privatnih putovanja većinu su ili 5,5 milijuna ostvarili po Hrvatskoj, uz izdatke od ukupno 257 milijuna eura, dok su na jednodnevnim putovanjima u inozemstvu potrošili 90 milijuna eura.

Na poslovnih jednodnevnih 438 tisuća putovanja izdaci su im iznosili ukupno 41 milijun eura, od čega je većina ili 29 milijuna eura 'ostala' u Hrvatskoj za 344 tisuće tih putovanja po Hrvatskoj.


Nastavite čitati

HND: Tražimo oštru reakciju države na pokušaj ubojstva novinarke Melite Vrsaljko

Na vrata kuće kolegice Vrsaljko u Nadinu kod Benkovca banula je Iva Perić, kći Ivana Vrsaljka, čovjeka koji je našu kolegicu fizički napao dan ranije, te ju počela vući za kosu i gušiti ne bi li ju natjerala da obriše snimke na kojima se vidi kako njezin otac fizički nasrće na novinarku jer je sa snimateljem prolazila pokraj njegova terena na kojem se počeo gomilati otpad * HND smatra kako ovaj slučaj drastično upozorava na uvjete u kojima rade novinari i novinarke te svi medijski radnici, koji su svakodnevno izloženi brojnim verbalnim, pa i fizičkim napadima, posebno u malim sredinama gdje do izražaja dolazi sprega institucija i lokalnih moćnika

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.