"Žlica puna ljubavi - moji omiljeni recepti" naziv je kuharice Vesne Nežić Ružić, popularne istarske glazbenice koja je ovih dana izašla iz tiska.
Ova, 'još uvijek topla' knjiga recepata, napominje, nije kuharica koju je napisao profesionalni kuhar već netko tko voli hranu i koji godinama uživa kuhajući svojoj obitelji.
Mama, supruga, nona...
- Ovo su autorski recepti jedne obične žene, supruge, mame, none. To je ono što jedemo kod nas doma, što sam jela kod mojih koji su bili veliki gurmani, i nadam se nešto što će moja kćer Romina jednog dana iskoristiti kao nadopunu svoje kuhinje, veli nam Vesna u početku razgovora. Otkrivajući da je od mladosti voljela kuhati i isprobavati različite recepte, nešto joj je, veli, uspijevalo, a nešto nije.
Budući da nekada nije bilo interneta i googlanja kao danas, dobre je recepte skupljala i zapisivala od prijatelja i rođaka te iz raznih časopisa i emisija.
Tijekom godina, sa znanjem i iskustvom, kuhala je sve bolje pa je neke recepte modificirala, a neke i sama osmišljala. Sve ih 'pospremila' u bilježnice s tvrdim koricama.
Željna da ljude motivira na kuhanje često je te recepte slala i u specijalizirane časopise, a poneki dan danas otkriva u emisiji koju vodi na lokalnoj TV Novi u emisiji "Volin te Istro".
- Moja prva bilježnica s receptima datira iz 1997. godine. Tijekom godina napunila sam čak četiri pune bilježnice i to samo s receptima koje sam sama isprobala u svojoj kuhinji i s kojima sam bila zadovoljna. Moja ideja bila je da jednog dana bilježnice darujem svojoj kćeri Romini kao poticaj, ideju, no kako smo se u međuvremenu svi digitalizirali, tako su i bilježnice izašle iz mode.
U vrijeme epidemije korone, koja nam je puno toga oduzela, no dala i vremena da budemo sami sa sobom i posvetimo se stvarima za koje nismo imali vremena, počela je recepte sređivati i unositi u računalo, priča nam naša sugovornica. Dodaje da se tako rodila i ideja da sve uobliči u pravu kuharicu, za sve one ljude koji, baš poput nje, i dalje vole imati knjigu u rukama.
Od predjela do kruha
Navodeći da je možda ta ideja oduvijek čučala negdje u njoj, dodaje kako joj je upravo epidemija to izvukla na površinu, a manjak nastupa i višak vremena potaknuo da se toga napokon prihvati.
- Knjižica je manjeg formata, da lijepo leži u ruci i ne smeta na stolu, korice su meke, a listovi glatki da se mogu i obrisati ako se pri kuhanju zaprljaju, priča nam Vesna, napominjući da kuharica donosi stotinjak recepata koji su podijeljeni po grupama - predjela (hladna i topla) , glavna jela, prilozi, deserti, kruh i peciva, te posloženi abecednim redom radi lakšeg snalaženja.
- Recepti su svi isprobani u mojoj kužini, a ima svega; jela od pašte, preko mesa na ponešto drugačije načine, variva, pita, puno deserta jer moji ukućani, ali i ja, volimo slatko, smije se Vesna priznajući da voli jesti "dobro i puno" pa ponekad moram "malo u rikverc".
U kuhanju uvijek koristi sezonske i lokalne namirnice pa tako kuharica donosi i recepte za neka autohtona istarska jela poput istarske maneštre, bucolaja ili pandišpanja od kojeg, dodaje, zamiriše cijela kuhinja. Svaki recept popraćen je i fotografijama, također autorskim, a sve su snimljene u Vesninoj kuhinji prije nego li su jela iznesena na stol.
Napominjući da se, kao glazbenica, voli kreativno izražavati, dodaje da kuhanje također smatra kreativnom aktivnošću, jer kao i stvaranje glazbe, zahtijeva trud, određene vještine, sadržaj mora biti kvalitetan i lijepo 'upakiran'.
- Kuhanje je za mene poput glazbe, prepuštanje jednom kreativnom procesu. Često kada kuham i slušam glazbu. Bitno mi je da hrana nastaje u jednoj opuštajućoj atmosferi, da kuhanje relaksira, a najvažniji začin koji možemo dodati svim našim jelima jest upravo ljubav, stoga sam tako i nazvala kuharicu, naglašava ova pjevačica i kuharica.
Promocija kuharice, navodi nam, održat će se tijekom idućeg mjeseca u Gradskoj knjižnici i čitaonici, no knjiga se već može naći na policama pulskih knjižara. Inače, izdana je u vlastitoj nakladi. Grafičko oblikovanje potpisuje Wow Factor iz Pule, predgovore su napisali poznata slastičarka Dragica Lukin te novinar i gurman Budimir Žižović dok je lekturu odradila Nataša Dragun.
- Zahvalila bih se i ovom prilikom svima kojima su mi pomogli da ova knjiga ugleda svjetlo dana, i njezinoj pripremi i realizaciji. Ja ću nastaviti marljivo kuhati, isprobavati i skupljati dobre recepte u bilježnice. Ako ništa drugo bit će jednog dana sljedećim generacijama to lijepa uspomena na neka prošla vremena.
Na pitanje što najviše kuha Vesna navodi da bi ispravnije pitanje bilo "što njezini ukućani najviše vole jesti" jer, kako navodi, najradije kuha upravo ono što se s radošću jede.
- To su jela s tjesteninom, od domaćih njoka sa šugom do zapečene tjestenine, ali i razne vrste juha, maneštre, jota. Zatim povrtna variva, meso na razne načine, često se kod nas doma peče i domaći kruh, a za svečane prigode tu su kolači i torte. Tako kuharica donosi i Dariovu tortu koju pripremam suprugu, ali i Marlijevu, omiljenu torta moga unuka, a koji mi redovito pomaže oko njena ukrašavanja, veli s ponosom 'nona Vesna'.
Ono što mnogi možda ne znaju da je Nežić Ružić, istarska pjevačica etno-pop i zabavne glazbe, zapravo diplomirana pravnica i da se pravom, nakon fakulteta, bavila čak 13 godina. No, ljubav prema glazbi na kraju je ipak prevagnula.
Dobitnica je nagrade "Status" Hrvatske glazbene unije u povodu 40. obljetnice uspješne karijere i rekorderka po broju nastupa na Melodijama Istre i Kvarnera, gdje je nastupila čak 27 puta.
Na kraju vam donosimo i dva recepta iz kuharice. Dobar tek!
Starinski omlet
Sastojci:
- 4 kriške starog kruha
- 1,5 dcl mlijeka sobne temperature
- 4 jaja
- 2 žlice ribanog sira
- 2 žlice maslaca ili maslinovog ulja
- malo soli i papra
Priprema: Natrgati kruh na manje komadiće i preliti ga mlijekom. Istući jaja i dodati ribani sir, sol i papar. Izmiješati s razmekšanim komadićima kruha. U tavi zagrijati maslac ili maslinovo ulje, izliti pola smjese i ispeći kao omlet s obje strane. Isto ponoviti s drugom polovicom smjese.
Istarski pandišpanj
Sastojci:
- 9 bjelanjaka
- 9 žumanjaka
- 18 žilica šećera
- 18 žlica brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- naribana korica 1 limuna, šećer u pranju za posipanje
Priprema:
- Izmiksati žumanjke, šećer i vanilin šećer, dok ne bude gusto kao krema
- Umiješati brašno i prašak za pecivo te naribanu koricu limuna
- Posebno istući bjelanjke u čvrstu smjesu, te ih lagano umiješati kuhačom u tijesto
- Staviti u podmazan pleh u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i peći cca 30 minuta
- Pečeni kolač staviti na veći ukrasni tanjur, posuti šećerom u prahu i dekorirati po želji, npr. jagodama