Život

na Trgu slobode

POREČ: U subotu i nedjelju 5. izdanje popularnog Festivala istarskog češnjaka

Festival se otvara u subotu u 10 sati, kada će svoje proizvode na štandovima predstaviti deset OPG-ova koji proizvode istarski češnjak, a potom će se dodijeliti oznaka IQ (Istrian Quality) za iznimnu kvalitetu češnjaka koju će dobiti proizvođači za istarski crveni češnjak, istarski rozi češnjak i za istarski ljubičasti češnjak


 
2 min
Istra24
foto: Grad Poreč Parenzo

Festival se otvara u subotu u 10 sati, kada će svoje proizvode na štandovima predstaviti deset OPG-ova koji proizvode istarski češnjak, a potom će se dodijeliti oznaka IQ (Istrian Quality) za iznimnu kvalitetu češnjaka koju će dobiti proizvođači za istarski crveni češnjak, istarski rozi češnjak i za istarski ljubičasti češnjak

U subotu 3. i nedjelju, 4. kolovoza 2024. Trg slobode u Poreču ugostit će peto izdanje popularnog Festivala istarskog češnjaka. Organizatori su kao i prijašnjih godina Udruga proizvođača istarskog češnjaka, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Klaster za promociju proizvoda iz Istre i IQ oznaku Istarske razvojne agencije (IDA), te Grad Poreč-Parenzo, Grad Buje-Buie i Grad Buzet.

Festival se otvara u subotu u 10 sati, kada će svoje proizvode na štandovima predstaviti deset OPG-ova koji proizvode istarski češnjak (OPG Calabura iz Vižintina kod Oprtlja, OPG Ekonomija iz Svete Nedelje, OPG Zvijezdana Križmanić iz Ježenja kod Pazina, OPG Vilim Jakša iz Cerovlja, OPG Dario Antonac iz Oprtlja, OPG Stanko Bratović iz Muntrilja, OPG Dean Pamić Nefat iz Pazina, OPG Zoran Celić iz Krbuna kraj Pićna, OPG Ivan Radetić iz Jakići Gorinji, i OPG Nikol Udovičić iz Rovinja).

foto: Grad Poreč Parenzo

Nakon otvaranja, u subotu u 10.30 sati dodijelit će se i oznaka IQ (Istrian Quality) za iznimnu kvalitetu češnjaka koju će dobiti proizvođači za istarski crveni češnjak, istarski rozi češnjak i za istarski ljubičasti češnjak. Svi zainteresirani će na štandovima moći kupiti rešte pravog domaćeg istarskog češnjaka, ali i razne proizvode od češnjaka poput namaza od češnjaka, ukiseljene paske i umak od paski. Udruga će imati svoj info punkt na kojem će proizvođači davati savjete vezano za uzgoj, proizvodnju i čuvanje češnjaka, s obzirom da udruga ima velik broj upita mladih poljoprivrednika koji žele uzgajati češnjak, a od koji se neki i prvi put prezentiraju na manifestaciji.

 U subotu u 17 sati pridružit će im se i chef Antonio Brajković koji će posjetiteljima pripremiti jela uz upotrebu istarskog češnjaka.

Valja reći i kako su izlagači za porečki festival posebno čuvali dio uroda, pa će tako zainteresirani moći kupiti pravi istarski češnjak. Prodavat će se samo u reštama, i to za cijenu od 10 eura za reštu (oko 1 kg) i 6 eura za reštu od pola kg.

Udruga proizvođača istarskog češnjaka počela s radom u veljači 2018., te broje više od dvadesetak članova, a sve više imaju upita za članstvo, posebice mladih poljoprivrednika koji bi se time željeli baviti.  Istarski proizvođači nude istarski crveni i rozi češnjak, a ovaj je potonji dosta tražen s obzirom da nije sklon bolestima i u dobrim uvjetima skladištenja može trajati i do godinu dana.

Festival traje subotu i nedjelju od 10 do 20 sati na Trgu slobode u Poreču.


Nastavite čitati

Istra
 

Sljedeća stanica Kamiona Djeda Mraza Istra! Sutra je u Pazinu.

Kamion će biti pozornica zabavnoj i interaktivnoj predstavi “Popis Djeda Mraza” s vilenjacima, patuljcima, dobroćudnim divom te Djedom Mrazom. Predstave su besplatne i namijenjene djeci vrtićke dobi * Pulu će posjetiti u ponedjeljak, 16. prosinca od 18:30 sati na parkiralištu Karolina

Istra
 

PRIREDILO ISTARSKO POVIJESNO DRUŠTVO: Svi svesci istarskog kalendara “Jurina i Franina” dostupni na internetu

Ovaj opsežan projekt obuhvatio je digitalizaciju gotovo 17.000 stranica ispunjenih člancima istaknutih novinara, publicista i znanstvenika. Tekstovi su posvećeni povijesti, kulturi i svakodnevnom životu Istre te su pisani pristupačnim stilom, namijenjenim najširem krugu čitatelja *  Voditelj ovog projekta bio je Željko Cetina, prof., a koordinator dr. sc. Milan Radošević. Digitalizacija “Jurine i Franine” predstavlja dosad najzahtjevniji poduhvat u sklopu projekta Istarskog povijesnog društva “Digitalizacija historiografske literature

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.