Život

cijela dionica duga 193 kilometra

Preko 550 hodača na otvaranju camino rute Put svetog Jakova u Vodnjanu. Dvadeset nacija sudjeluje u hodočašću

Ovdje je puno sudionika koji su othodali i poznati Camino de Santiago koji sam i ja prošao dva puta, te puno ruta u Hrvatskoj, poručio je vjeroučitelj Radovan Librić iz Zagreba


 
2 min
Dean Mladenović ⒸFOTO: Dean Mladenović

Ovdje je puno sudionika koji su othodali i poznati Camino de Santiago koji sam i ja prošao dva puta, te puno ruta u Hrvatskoj, poručio je vjeroučitelj Radovan Librić iz Zagreba

Na Župnom trgu ispred crkve sv. Blaža u Vodnjanu, danas je otvorena camino ruta Put svetog Jakova u Istri.

Za samo otvaranje organizirano je pješačenje ukupne dužine 12 kilometara, iako je cijela dionica duga 193 kilometra. Sudionici su prošli pored crkve sv. Jakova, Parka kažuna, crkve sv. Mihovila, sv. Spiridona te sv. Stjepana u Peroju, te su uz šetnicu pokraj mora nastavili hodati sve do centra Fažane gdje ih je čekala okrjepa od fritaje s kobasicama.

Na samom startu okupilo se je preko 550 sudionika, a više o samom događaju kazala nam je Sanja Cinkopan Korotaj direktorica Turističke zajednice Grada Pule.

"Danas smo se okupili ovdje na otvaranju Camina južne Istre koji ide preko Pule, Medulina, Ližnjana, Marčane, Vodnjana i Fažane. Organizirali smo obilježavanje tako da idemo od Vodnjana gdje je crkva svetog Jakova pa do Fažane.

Camino se nekada hodao iz svih krajeva Europe do Španjolske, nije bilo povezanosti s prijevozom kao danas, pa se hodalo puno više od 800 kilometara koliko iznosi Camino de Santiago. Hodalo se radi razrješenja grijeha, bolesti i drugih povoda", rekla je Cinkopan Korotaj.

Sanja Cinkopan Korotaj desno na fotografiji

Iz regionalne vlade Galicije u Španjolskoj došao je na Camino u južnoj Istri i Francisco Singul, te kazao da oni rade na promociji hodanja u Španjolskoj, te rade na suradnji s partnerima u promociji camino hodanja.

- Jako su nam bitni i partneri u Hrvatskoj i upravo sada u južnoj Istri, jer tražimo zajedničko ujedinjenje onoga što nosimo u srcima i naš zajednički kulturni identitet, poručio je o važnosti suradnje na ovakvim projektima Francisco Singul iz Vlade Galicije.

Francisco Singul

Radovan Librić vjeroučitelj iz Zagrebačke nadbiskupije, tajnik udruge Ekosspiritus i bratovštine svetog Jakova koja je organizirala s turističkim klasterom ovaj događaj, poručio je kako očekuje zanimljivo hodanje i druženje, te izmjenu iskustava hodočasnika.

- Očekujem stvaranje nekih novih prijateljstva, možda i veza te upoznavanje i dijeljenje iskustava. Na ovo otvaranje se je prijavilo jako puno ljudi i danas je ovdje oko dvadeset nacija. Prisutno je puno sudionika koji su othodali i poznati Camino de Santiago koji sam i ja prošao dva puta, te puno ruta u Hrvatskoj, rekao je Librić.


Nastavite čitati

Istra
 

"Cukerić van, Mihovilović unutra". Čeka se istup predsjednice Povjerenstva Emine Popović Sterpin

Sutra donosimo komentar Danijele Bašić-Palković o gorućem problemu Kaštijuna, navodeći i stvari koje se ponavljaju i novom pulskom gradonačelniku Peđi Grbinu. Chiara Bilić piše o neizdrživoj situaciji s poštom u Rovinju, Zorica Petrović o velikom dugu koji pulska bolnica ima prema drogerijama, dok je Maja Jokanović razgovarala s pulskim kantautorom Valterom Milovanom Maerom

Istra
 

VRSAR Korak naprijed prema dogradnji sportske dvorane Osnovne škole Vladimira Nazora

Na sastanku između župana Borisa Miletića s načelnicom Općine Vrsar Tinom Slamar i načelnikom Općine Funtana Mladenom Grgetom dogovoreno  je da će Županija prijaviti projekt dogradnje školske sportske dvorane u Vrsaru za dodjelu bespovratnih sredstava.  Sudjelovanje korisnika zajednički će podmiriti Istarska županija s 50 posto sredstava, dok će općine Vrsar i  Funtana snositi preostalih 50 posto

Istra
 

Sutra u Barbanu: Fešta smokve i smokvenjaka

Uz mažoretkinje, utrku i radionicu za djecu, posebnu vrijednost manifestaciji daje i više od 45 izlagača domaćih proizvoda, uglavnom s područja Barbanštine, ali i iz drugih dijelova Istre i šire * Fešta donosi i bogat gastronomski program – Chef Matija Horg i Mina Gavočanova pripremat će jela na bazi smokve u kojima se spajaju tradicija i moderna kuhinja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.