Život

u utorak u domu branitelja

Promocija knjige Silvije i Stanka Radulović "Quo vadis, Benedikt? - Knjižica za poduzetnike i računovođe"

Autorima je, kako navode, želja bila utvrditi što bi Benedikt Kotruljević rekao i kako bi tumačio današnji način poslovanja i vođenja poslovnih knjiga. Jer bit računovodstva je uvijek ista pa Kotruljević kaže da knjigovodstvo služi da čovjeka podsjeti na sve ono što on radi, tko mu je dužan i kome duguje


 
2 min
Borka Petrović
S predstavljanja prošle knjige o porezima

Autorima je, kako navode, želja bila utvrditi što bi Benedikt Kotruljević rekao i kako bi tumačio današnji način poslovanja i vođenja poslovnih knjiga. Jer bit računovodstva je uvijek ista pa Kotruljević kaže da knjigovodstvo služi da čovjeka podsjeti na sve ono što on radi, tko mu je dužan i kome duguje

Knjigovodstveni ured R. S. Bonum d.o.o. organizira predstavljanje knjige "Quo vadis, Benedikt? - Knjižica za poduzetnike i računovođe" čiji su autori Silvija i Stanko Radulović.

Ovo je, inače, njihova treća knjiga.

Predstavljanje će se održati u utorak, 16. travnja u 18  sati, u Crvenoj dvorani Doma hrvatskih branitelja u Puli.

O knjizi:

Glavni junak knjige, Benedikt Rojnić, dobio je ime po Benediktu Kotruljeviću, hrvatskom ekonomistu iz 15-og stoljeća, koji je bio prvi pisac o sustavu dvojnog knjigovodstva.Benedikt Kotruljević, Dubrovčanin, koji je živio i radio u Napulju, u svom je radu, odnosno knjizi o umijeću trgovanja (Della mercatura et del mercante perfetto iz 1458. godine, koja je tiskana tek 1573. godine) objasnio načela računovodstva, a posebno urednosti, ažurnosti i javnog značaja knjiga trgovaca.

U knjizi on opominje svakog trgovca da se pozabavi time da zna dobro i uredno voditi svoje knjige jer će inače u njima nastati pravi kaos i babilonska pometnja, a toga se čuvaj ako ti je draga čast i tvoje imanje.Vrlo se često u poslovnim knjigama pojedinih poduzetnika zaista nailazi na kaos i pometnju te je želja autora bila ovim djelom ukazati ili podsjetiti na važnost nekih, možda i pomalo zaboravljenih, osobina, koje je potrebno razvijati i njegovati prilikom bavljenja poduzetništvom i računovodstvom.

Benedikt Rojnić odlučio je osnovati poslovni subjekt IT Procesor koji će se baviti pružanjem informatičkih usluga. Evidentiranjem poslovnih promjena kroz d.o.o., j.d.o.o. i obrt, i to kroz j.d.o.o. i d.o.o. u sustavu PDV-a i izvan sustava PDV-a, kroz obrt u sustavu PDV-a i izvan sustava PDV-a te kroz paušalni obrt u knjizi se utvrđuje koji je oblik poslovanja najpogodniji za njega, odnosno kroz koji od navedenih oblika će porezno opterećenje biti najniže, a iznos novca na žiro računu najviši, navodi se u opisu knjige.

Autorima je, kako navode, želja bila utvrditi što bi Benedikt Kotruljević rekao i kako bi tumačio današnji način poslovanja i vođenja poslovnih knjiga. Jer bit računovodstva je uvijek ista pa Kotruljević kaže da knjigovodstvo služi da čovjeka podsjeti na sve ono što on radi, tko mu je dužan i kome duguje.


FOTO: Privatna arhiva

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.