Život

DOBITNICA NAGRADE ZA SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO

Puležanka Morena Ravnić, vlasnica Dječjeg vrtića Maslačak: "Kod nas se grade prijateljstva, neka za cijeli život. Ovo je posao koji ne završava s krajem radnog vremena"

- Djeca osjećaju tu energiju, mi se ovdje uvijek zagrlimo, pomazimo i poljubimo i držimo do te jedne radne i opuštene obiteljske atmosfere, a to roditelji prepoznaju, kaže Morena Ravnić, koja pulski Dječji vrtić Maslačak vodi već 32 godine


 
4 min
Dean Mladenović
Morena Ravnić okružena s djecom iz vrtića

- Djeca osjećaju tu energiju, mi se ovdje uvijek zagrlimo, pomazimo i poljubimo i držimo do te jedne radne i opuštene obiteljske atmosfere, a to roditelji prepoznaju, kaže Morena Ravnić, koja pulski Dječji vrtić Maslačak vodi već 32 godine

Na 5. nacionalnoj konferenciji Hrvatske udruge poslovnih žena Krug i povodom obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica dodijeljena su priznanja za uspješne poduzetnice za poslovnu godinu 2022.

Na natječaj su se prijavile poduzetnice u kategoriji socijalnog poduzetništva, obrtnice, predsjednice uprava, članice uprava, članice uprava-direktorice i direktorice iz Hrvatske.

Jedna od onih čiji rad je prepoznat te nagrađen u kategoriji socijalnog poduzetništva kao najbolje poduzetnice u Hrvatskoj je Puležanka Morena Ravnić, vlasnica Dječjeg vrtića Maslačak koji ima tradiciju dugu 32. godine.

Morena Ravnić s kolegicama na dodijeli priznanja za najbolje poduzetnice u Hrvatskoj

Maslačak nije teško naći, treba samo pratiti žamor i smijeh vesele djece koji se čuje stotinjak metara prije samog vrtića, smještenog nasuprot Šijanske šume. Ispred samog vrtića dočekat će vas teta Morena s osmijehom na licu i okružena desecima mališana koji se ne odvajaju od nje.

Morena s djecom i odgajateljicama

Vrtić sam stvorila po svojoj viziji

Zašto je baš ona dobitnica prestižne nagrade ispričala nam je predstavljajući funkcioniranje vrtića, koje se temelji na konstantnom radu s djecom kroz igru i pokazivanjem velike doze razumijevanja i ljubavi prema svakom djetetu.

Bivši polaznici Maslačka, a sada već u višim razredima osnovnih škola

Razlog zašto je baš ona dobila nagradu, Moreni nije poznat. Kaže kako je popustila na nagovor kolegica iz drugih gradova Hrvatske, te se prijavila na natječaj. Naravno, za natječaj je bio potreban životopis, a Morena ga nije nikada pisala, pa je i sama bila iznenađena što je sve ostvarila sa svojim timom od početka svoje karijere odgajateljice, kada je pročitala što je napisala u životopisu. Skromno će kazati kako uspjeha ne bi bilo da nije tu i njen tim odgajateljica.

- Stvorila sam vrtić po nekoj svojoj viziji i onako kako sam ja željela, vrtić u kojemu se moj tim i ja, zajedno s djecom osjećamo dobro. Takva ideja nije mogla ispasti loše, okruženi smo prirodom, imamo kvalitetan tim, koji zna svoj posao. Volim naglasiti da je ovo nagrada i njima, jer ja bez njih ne bi mogla ostvariti postignuti uspjeh, tako da sam im zahvalna i ponosna na njih, poručila je Ravnić.

Mala znanstvenica

Ljubav je najbitniji faktor ovog posla

Ispričala je Morena kako je sve krenulo. Prvo je deset godina radila u društvenim jaslicama, potom je otvorila obrt i još šest godina vodila jaslice, te na preporuku nekih roditelja koji su željeli da njihova djeca i dalje budu kod 'tete' Morene, otvorila Dječji vrtić Maslačak. Roditeljima koji su je potaknuli na taj korak je neizmjerno zahvalna.

- Ukupno zapošljavam šest djelatnica i jednu pripravnicu. U ovakvom vrtiću ne može raditi svaki odgajatelj, on to mora voljeti i biti u potpunosti posvećen ovom poslu. Jedino predanim radom s djecom može se postati kvalitetan odgajatelj i to kroz niz godina upornog rada, veli nam teta Morena i spominje ljubav kao najbitniji faktor ovog posla:

"Cijeli svoj radni vijek posvetila sam djeci i mislim da je ljubav ta koja je vodilja iznad svega. To je ljubav koja se ne mjeri i ne važe. Ovo je posao koji ne završava s krajem radnog vremena, to je posao koji je stalno prisutan", kazala je o ljubavi prema djeci teta Morena.

Posjetilo nas je 64 bivših polaznika s roditeljima

Napomenula je Morena kako su i njena djeca bila u ovom vrtiću, a sada i njena kćerka radi ovdje kao odgajateljica. Veoma često sretne svoje bivše polaznike, sada odrasle i fakultetski obrazovane ljude, od kojih neki imaju već 34 godine.

- To su jako lijepe priče, evo nedavnog primjera: jedna od djevojka sada stara 18. godina koja je bila kod mene u vrtiću kao dijete, dovela je svog malog brata u vrtić, te me pitala može li njih jedno osam iz njene generacije s mamama doći i posjetiti vrtić. Naravno da sam pristala, dogovorili smo se za jednu subotu poslijepodne. Znate koliko nas je bilo? Roditelja i djece koji su došli bilo je 64. Vraćaju se ta sada odrasla djeca, šetaju ovuda i mašu, gledaju neke nove klince i mene s njima. Poručuju kako bi se rado vratili, veli nam sjetno Morena.

Jagode koje uzgajaju djeca u vrtiću Maslačak

Morena naglašava kako se sa cijelim svojim timom trudi omogućiti da djeca dobiju kompetencije, samouvjerenje i samopouzdanje i to sve kroz igru. Cijeli tim prati dječje sklonosti, te ih se usmjerava. Ne planira se daleka budućnost, bitno je ono sutra pred nama, a sve se bazira na osnovu tekućeg dana. Poanta je da dijete uvijek mora biti u fokusu i na osnovu toga se rade planovi. Ljubav je nešto bez čega ovaj posao ne bi mogao biti moguć, te je ona najbitnija komponenta ovog posla.

Omiljena lokacija u vrtiću

Ono što vide roditelji izaziva "Woooow" efekt

- Djeca osjećaju tu energiju, mi se ovdje uvijek zagrlimo, pomazimo i poljubimo i držimo do te jedne radne i opuštene obiteljske atmosfere, a to roditelji prepoznaju. U zadnjih par godina napravimo film po temama ili projektima koji predstavimo roditeljima u kinu Valli. Ovoga lipnja ćemo predstaviti treći film, te će roditelji dobiti pravi uvid što su njihova djeca radila tijekom godine. Reakcija roditelja na viđeno je "Woooow" efekt. Svjesni su i prepoznaju da se ovdje s djecom stvarno radi. Ovdje kod nas se grade prijateljstva, neka za cijeli život, uče se ponašanju, kulturnom ophođenju, samostalnosti, jednostavno osposobljavamo djecu za život, poručuje Morena, te nadodaje o preporukama koje dobivaju:

"Danas nam je jedna majka prenijela informaciju nakon razgovora s psihologicom u jednoj školi, kako i oni znaju kakva djeca im dolaze iz "Maslačka". Takve povratne informacije, pa čak i vaš dolazak nam daju na znanje kako smo na pravom putu. Surađujemo s mnogima, na lokalnoj i međunarodnoj razini, reklama nam ne treba jer su zadovoljna djeca i roditelji najbolja reklama", ispričala je s osmjehom teta Morena o svom dugogodišnjem radu s vrtićkom djecom.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.