Život

kolač koji spaja tradiciju i gastronomiju

Pulska slastičarka Ivana Horaček Nanić osmislila je SLATKI KAŽUN. Kolač koji nudi ono najbolje od Istre: bademe, smokve, kozje mlijeko...

Kad sam svladala bazu za kolač, onda se nekako samo nametnulo da napravim oblik koji će biti samo moj, specifičan. Dok sam bila u jednoj suvenirnici, vidjela sam samo kažune oko sebe i odlučila da je kažun ono što želim. Kontaktirala je firmu koja se bavi 3d printanjem i uz njihovu pomoć kreirala bazu kažuna po kojoj su se dalje radili kalupi od silikona, prilagođeni za hranu, kaže Ivana


 
2 min
Istra24
Slatki kažun priprema se s provjerenim sastojcima lokalnih proizvođača

Kad sam svladala bazu za kolač, onda se nekako samo nametnulo da napravim oblik koji će biti samo moj, specifičan. Dok sam bila u jednoj suvenirnici, vidjela sam samo kažune oko sebe i odlučila da je kažun ono što želim. Kontaktirala je firmu koja se bavi 3d printanjem i uz njihovu pomoć kreirala bazu kažuna po kojoj su se dalje radili kalupi od silikona, prilagođeni za hranu, kaže Ivana

Puljanka Ivana Horaček Nanić osmislila je poseban kolač kojim spaja tradiciju Istre i gastronomiju, a koji će zasigurno naći svoje mjesto na tržištu – Slatki kažun.

Riječ je o inovativnom kolaču, veličine muffina, koji okusom i izgledom predstavlja sve ono autohtono i rustikalno što Istra pruža.

'Slatki kažun' sastoji se od biskvita od badema, hrskavog dijela s karamelom od kozjeg mlijeka, punjenja od smokve te moussa od bijele čokolade i jogurta.

- Ideja je bila da u kolač idu sastojci koje ti priroda pruža dok ležiš i odmaraš pored kažuna, a to su svakako smokva i badem. Dalje se kolač nadograđivao kroz elemente kozjeg mlijeka i jogurta, kaže Ivana te dodaje kako je ubacila i karamelu od kozjeg mlijeka s obzirom da je koza simbol Istre.

Bitno joj je bilo da što više sastojaka ima od lokalnih proizvođača, pa je tako jogurt od Latusa, karamela od Kumparičke... Što se tiče čokolade, koristi belgijske koje su najadekvatnije zanjene avanture.

Spojila tradiciju i modernu tehnologiju

- Jako mi je bitno da su namirnice domaće, zdrave i provjerene i tu nema kompromisa, ističe Ivana koja je željela tradiciji dati moderan štih.

- Kad sam svladala bazu za kolač, onda se nekako samo nametnulo da napravim oblik koji će biti samo moj, specifičan. Dok sam bila u jednoj suvenirnici, vidjela sam samo kažune oko sebe i odlučila da je kažun ono što želim, kaže Ivana.

Kontaktirala je firmu koja se bavi 3d printanjem i uz njihovu pomoć kreirala bazu kažuna po kojoj su se dalje radili kalupi od silikona, prilagođeni za hranu.

Ivana se, doznajemo, oduvijek bavila slasticama, a ozbiljnije je krenula u njihovu izradu prije tri godine kad se educirala za francusko slastičarstvo i čokoladne praline. Nastavila je ulagati u sebe, učila je iz knjiga te prošla razne edukacije i online tečajeve.

Slatki kažun radi u monoporcijama i za sad ga testiraju članovi njene obitelji i prijatelji, a više se može doznati putem njenog Instagram profila "Sweet Concept by Ivana Hohica".

- Smatram da Istra zaslužuje ovakav desert i vjerujem da će moj kažun naći mjesto na tržištu, optimistična je Ivana.


Nastavite čitati

Istra
 

Počinje vrijeme darivanja: sutra ćemo o autohtonim darovima...

Jeste već kupili darove? Ukoliko niste sutra vam donosimo vodič kroz božićnu kupnju koja se vodi načelom: lokalno, autohtono, ručno rađeno. Donosimo i priču o Puležanu koji po Istri lovi posve neobične stvari. I to ne puškom nego aparatom. Za sebe kaže "Nisam ja fotograf, ja sam školovani zidar”

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.