Teško ozlijeđen motociklist, "zabio" se u automobil koji je propuštao pješakinju
Od siline udarca vozač motocikla pao je na kolnik te je prevezen u pulsku bolnicu, gdje je utvrđeno kako je teže ozlijeđen
Pobjednički projekt, ujedno i moj završni rad na fakultetu, nosi naziv Quattro Terre (Četiri zemlje). To nije samo estetski poduhvat, već i priča o kulturnim i semiotičkim vrijednostima. Inspiracija za ovaj projekt bila je moja voljena Istra, mjesto koje nazivam domom – Buje, veli nam ovaj nadareni mladi student koji svoju karijeru nastavlja graditi u produkt dizajnu
Pobjednički projekt, ujedno i moj završni rad na fakultetu, nosi naziv Quattro Terre (Četiri zemlje). To nije samo estetski poduhvat, već i priča o kulturnim i semiotičkim vrijednostima. Inspiracija za ovaj projekt bila je moja voljena Istra, mjesto koje nazivam domom – Buje, veli nam ovaj nadareni mladi student koji svoju karijeru nastavlja graditi u produkt dizajnu
Na ovogodišnjem Zagreb Design Weeku, Ijan Prelac, 24-godišnji apsolvent studija oblikovanja vizualnih komunikacija osvojio je prvu nagradu u profesionalnoj kategoriji za produkt dizajn.
Njegov pobjednički projekt - ekskluzivni dizajn boce izrađene od četiri vrste istarske gline, nosi naziv "Quattro Terre" (Četiri zemlje), a posvećen je - Istri, veli nam ovaj mladić iz Buja.
Ijan ima 24 godine i apsolvent je na studiju oblikovanja vizualnih komunikacija na Sveučilištu Algebra. Od malih je nogu bio okružen kreativnošću, a studij mu je, veli, omogućio da tu strast pretoči u konkretnu karijeru.
- Pobjednički projekt, ujedno i moj završni rad na fakultetu, nosi naziv Quattro Terre (Četiri zemlje). To nije samo estetski poduhvat, već i priča o kulturnim i semiotičkim vrijednostima. Inspiracija za ovaj projekt bila je moja voljena Istra, mjesto koje nazivam domom – Buje.
Kroz ovaj rad želio sam prikazati bogatstvo svog kraja, a kreacija limitirane serije butelja naglašava ekskluzivnost i jedinstvenost. Svaka boca izrađena je ručno od četiri vrste gline, simbolizirajući različite vrste tla koje obogaćuju istarski terroir, navodi nam.
Tako se svijetle nijanse gline koriste za bijela vina, dok tamnije boje predstavljaju crna vina. Inspiracija, naglašava, dolazi iz spoja tradicije i suvremenog dizajna – keramičke butelje evociraju antički Rim, ali i suvremenu estetiku.
- Quattro Terre je hommage Istri, vizualni i funkcionalni most između zemlje i umjetnosti, veli nam ovaj mladi nadareni student, a na pitanje odakle uopće ideja za proizvod navodi:
- Od samog početka znao sam da želim dizajnirati nešto posebno, nešto što će se izdvojiti. Standardne 2D etikete nisu bile moj cilj – htio sam stvoriti ambalažu koja će sama po sebi pričati priču. Moje iskustvo s glinom datira još iz srednje škole, gdje sam pohađao Školu primijenjene umjetnosti u Rijeci – smjer industrijski dizajn.
Proces stvaranja proizvoda, priča nam, započeo istraživanjem – to je ključna faza svakog dizajna.
Istraživanjem sam došao do ideje o spajanju četiri vrste gline, što je istovremeno bilo poetsko i simboličko. Nakon toga, pažljivo sam birao uzorke gline, boje i teksture, koje će najbolje dočarati istarsko tlo.
Kreacija oblika butelje bila je sljedeći izazov, a sam proces oblikovanja na lončarskom kolu bio je tehnički zahtjevan. Uz pomoć majstora lončara Lovre Pergara, uspio sam realizirati svoju viziju. Cijeli proces proizvodnje keramičkih butelja odvijao u prostoru Dizajn studia PI, umjetnice Pamele Ivanković. Rezultat je rad koji priča priču o Istri, spajajući tradiciju i inovaciju u jedinstvenom obliku, pojašnjava nam Ijan.
Razgovarajući o samom natjecanju i činjenici da ono nije nudila kategoriju za studente već se natjecao s profesionalcima, Ijan nam navodi da je ZGDW svima omogućio ravnopravnu platformu, gdje nema podjele na studentske i profesionalne radove unutar ZGDW AWARD sekcije, što je sjajno.
- Projekt je osvojio prvo mjesto u kategoriji PRODUCT DESIGN Moj rad, Quattro Terre, tretirao sam kao profesionalni projekt jer znam koliko truda i vremena je uloženo u njega. Uz stručno vodstvo mentorice doc.art. Ive Babaje.
Natjecati se s profesionalcima je bilo uzbudljivo, ali i potvrda da kvaliteta mog rada može stajati uz bok najboljima, veli nam Ijan.
Na pitanje čemu ga je natjecanja naučilo i planirali li rad još negdje poslati Ijan nam govori kako je naučio sam jako puno, ne samo o dizajnu, već i o komunikaciji, umrežavanju i poslovnim aspektima kreativnog rada.
- Razvio sam mnoge vještine koje su ključne u radu s ljudima, ali i veći osjećaj odgovornosti i samopouzdanja. Ovo iskustvo me naučilo da vjerujem u svoj rad, ali i da konstantno tražim nove načine kako unaprijediti sebe i svoje projekte. Svaki korak ovog putovanja bio je lekcija, a najvažnija je da upornost i strast uvijek pronađu put do uspjeha, veli nam te odaje da će buteljke od sljedećeg tjedna (od 24 do 25.10.2024.) biti izložene u Barceloni povodom Barcelona Design Week-a kao jedan od predstavnika hrvatskog dizajna na međunarodnoj dizajnerskoj sceni.
- To je prilika gdje će milijuni ljudi vidjeti što Hrvatska nudi u sferi dizajna. Planiram putovati za Barcelonu u to vrijeme da budem prisutan na tom eventu. Ovim putem moram se zahvaliti Gradu Buje i Sveučilištu Algebra na financijskoj podršci za put u Barcelonu. Smatram da je bitno promovirati vrijednosti Istre na svjetskoj sceni, ne samo kao turističke destinacije nego kao i ambasadora kvalitetnog dizajna, naglašava ovaj mladić.
Također, butelje će biti dio postava Izložba Hrvatskog Dizajna 23/24 u organizaciji HDD-a (Hrvatskog dizajnerskog društva) čiji je član. Izložba će biti održana u siječnju 2025. Više od 700 radova bilo je prijavljeno od kojih 300 će biti izloženo.
Ijan navodi da je u sklopu završnog rada izrađeno ukupno deset butelja koje su podijeljenje u tri kategorije: četiri komada za vrhunska vina, četiri za predikatna vina te dvije za desertna vina, a na naše pitanje ima li interesa da uđu u masovniju proizvodnju odgovara;
- Bio bih vrlo sretan da ugovorim sa nekim vinarom ekskluzivnu proizvodnju butelja te da se one plasiraju na tržište. Moram napomenuti da se ovdje radi o ekskluzivnom i limitiranom izdanju te da bi broj primjeraka godišnje bio ograničen zbog same prirode proizvodnje.
Butelje, dodaje, mogu biti prilagođene za flaširanje maslinovog ulja. Potrebno je samo smanjiti veličinu (zapreminu) butelje. Trenutno, navodi, već ima izrađene boce zapremnine od 0,5L za maslinovo ulje. To je sljedeći korak razvoja linije Quattro terre.
Upitan je li produkt dizajn ono čime se želi dalje profesionalno baviti Ijan priznaje da je upravo to područje u kojem se definitivno vidi dugoročno.
- To bih nazvao svojim pozivom – jednostavno osjećam da tu pripadam. Planiram dalje razvijati liniju proizvoda Quattro Terre i istraživati nove mogućnosti unutar ovog koncepta. Također, nadam se da ću na tržištu rada imati priliku djelovati kao produkt dizajner i dalje doprinositi ovoj struci. Vidim svoju karijeru kao kontinuirani proces istraživanja i stvaranja, uvijek s fokusom na inovaciju i autentičnost, zaključuje ovaj mladi dizajner za čije će se ime, i radove, zasigurno još čuti.
Od siline udarca vozač motocikla pao je na kolnik te je prevezen u pulsku bolnicu, gdje je utvrđeno kako je teže ozlijeđen
Policija je 10. prosinca uhitila 41-godišnjaka te mu je oduzela vatreno oružje koje je legalno posjedovao. Osumnjičeni je po dovršetku kriminalističkog istraživanja, danas u jutarnjim satima, priveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske
Kolektivnim su ugovorom osigurane veće plaće za sve djelatnike, a ovim se aneksom od 1. siječnja 2025. plaće izjednačavaju s onima u školstvu, po osnovici javnih službi. Uz to, korigirani su i koeficijenti za stručne službe vrtića
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.