Život

U PETAK OD 18 SATI

RIBARSKA FEŠTA U VRSARU: Dobra zabava i okusi mora

Posjetitelje  čekaju ne samo slasne sardele na žaru, ukusni pedoći na buzaru, već i polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukanci s kaneštrelama, kapešante, pedoći, riba na žaru, burger od tune, pašteta od tune, fritto misto, brodet po recepturi lokalnih ribara i kuharica


 
2 min
Istra24

Posjetitelje  čekaju ne samo slasne sardele na žaru, ukusni pedoći na buzaru, već i polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukanci s kaneštrelama, kapešante, pedoći, riba na žaru, burger od tune, pašteta od tune, fritto misto, brodet po recepturi lokalnih ribara i kuharica

U srcu pitoresknog Vrsar, ovog petka s početkom u 18 sati održat će se jedna od najomiljenijih manifestacija na zapadnoj obali Istre - tradicionalna ribarska fešta.

Vrsar je jedina izlovna luka plave ribe na zapadnoj obali Istre. U toj aktivnoj ribarskoj luci, najčešći ulov u mrežama je srdela. Iako je riječ o maloj ribi, titula koju nosi je velika. Ova hraniteljica mora ima poseban status mnogim generacijama stanovnika priobalja kojima je stoljećima sastavni dio jelovnika.

Slaveći ulogu ribe u prošlosti, ali i sadašnjoj ishrani Vrsarana, od travnja do rujna, dvaput mjesečno već više od 30 godina održava se Ribarska fešta. Premda je u počecima bila mala lokalna zabava, tijekom godina prerasla je u značajno događanje koje privlači oko 25.000 posjetitelja godišnje.

Morske delicije za gurmane

Ovdje vas ne čekaju samo slasne sardele na žaru, ili pak ukusni pedoći na buzaru, tu možete kušati polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukance s kaneštrelama, kapešante, pedoće, ribu na žaru, burger od tune, paštetu od tune, fritto misto, brodet po recepturi lokalnih ribara i kuharica.

I osim što je sve tako ukusno, jako je lijepo posluženo i aranžirano. Ovu ukusnu hranu pripremaju kuhari amateri, ribari i njihove obitelji i svi oni koji su na neki način vezani uz more. Gourmet ponudu čini šest punktova tematski podijeljenih na bijelu ribu, plavu ribu, školjke, fritto misto te lignje, sipe i hobotnice.

Sve je lijepo označeno i uz svaki štand stoji oznaka što se priprema. Jedino brodet, neizostavno ribarsko jelo svake Ribarske fešte u Vrsaru, svaki put priprema drugi štand. Na ovoj će ga fešti pripremati Mirjana Žiković na štandu „Plava riba“.

Radionice za najmlađe

Osim tradicionalne ponude ribljih specijaliteta djeca će se moći zabaviti u dječjem kutku kojeg vodi vesela ekipa iz “Žutog kišobrana”, a kreativne radionice pod nazivom “Čuvari mora” su besplatne.

Lokalni proizvodi

Posjetitelji mogu kušati ili kupiti neki od gurmanskih suvenira, a za to će se pobrinuti istarski OPG-ovi članovi Udruge „Domaća web tržnica“, koji će tijekom Ribarske fešte ponuditi svoje proizvode. Tako će se na ribarskom molu moći pronaći maslinovo ulje, likere, rakije, voće i povrće, prirodnu kozmetiku, lavandu, ručno izrađene drvene proizvode te štošta drugo.

Osim odlične gastronomije, organizatori su se pobrinuli za dobru zabavu, pa će publiku zabavljati Pop Gunz & Febra Band. 

Nagrada Simply the Best

Vrijedi podsjetiti da je Ribarska fešta u Vrsaru dobitnica tradicionalne nacionalne godišnje nagrade Simply the best za inovativnost i kreativnost. Više informacija mogu se pronaći na www.infovrsar.com.


Nastavite čitati

Istra
 

Vozio bez vozačke i s drogom

Muškarac je upravljao automobilom, pulskih registracijskih oznaka, a da kod sebe nije imao vozačku dozvolu te je posjedovao 239 grama marihuan

Istra
 

Suzana Jašić (Možemo!): "Kandidirat ću se ponovno" - Vedran Ivančić (IDS): "Ništa nije napravila"

Pazinska gradonačelnica Suzana Jašić: "Ne vidim zašto bi ljudi žalili za IDS-om ili ga željeli nazad. Ljudi nam kažu da se vidi da se radi i da se trudimo" * Endi Rimanić (HDZ): "Moja kandidatura za gradonačelnika potvrđena je na stranačkim tijelima. Idemo na pobjedu" * Vedran Ivančić (IDS): "Tek počinjemo unutarstranačke pripreme. Nemam što zasad reći o kandidaturi" * Željko Mrak (vijećnik Liste grupe birača): "Neću se kandidirati, a s gradonačelnicom imam korektnu suradnju cijelo vrijeme"

Istra
 

Direktor umaške Turističke zajednice Milovan Popović kupio gradsku parcelu i sagradio luksuznu vilu za iznajmljivanje 'Sav prihod ide mojim roditeljima penzionerima. Nemam veze s najmom'

Vas ne zanima koliko sam ja kičme ostavio na našoj kući, ja i moj otac. Koliko radimo, koliki mi je kredit, kolike su mi rate, kako je bilo dići kredit 2020. godine i onda ući u koronu i otplaćivati kredit. To vas ništa ne zanima, jel tako? Zemljište je bilo oglašeno koliko je procjenitelj procijenio da treba biti oglašeno, kazao je Popović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.