westpointdugi
Život

NA SUNČANOJ FAŽANSKOJ RIVI

Škola soljenja sardela u Fažani - More, baština i zajednica u mreži tradicije

Fažanska škola soljenja sardela nije samo edukacija, ona je doživljaj, emocija, živi podsjetnik na snagu zajednice i važnost očuvanja kulturne baštine. Soljenje sardele u Fažani nije samo kulinarska tehnika – to je priča o identitetu, tradiciji i ljubavi prema moru


23.04.2025
3 min

Fažanska škola soljenja sardela nije samo edukacija, ona je doživljaj, emocija, živi podsjetnik na snagu zajednice i važnost očuvanja kulturne baštine. Soljenje sardele u Fažani nije samo kulinarska tehnika – to je priča o identitetu, tradiciji i ljubavi prema moru

Na sunčanoj fažanskoj rivi, u nedjelju 27. travnja s početkom u 18 sati, Fažana će ponovno oživjeti duh svoje ribarske tradicije kroz Školu soljenja sardela – manifestaciju koja je tijekom godina izrasla u snažan simbol lokalne zajednice i očuvanja pomorske baštine.

Ovaj jedinstveni događaj, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Općine Fažana, okuplja sve generacije u slavlju mora, tradicije i zajedništva.

Ribarska duša Fažane

Fažana, čarobno malo mjesto s velikim srcem, oduvijek je bila usko vezana uz more. Ribolov, nekoć temelj preživljavanja mnogih obitelji, danas živi kroz kulturu, edukaciju i niz manifestacija Male ribarske akademije Sardela, čiji je sastavni dio upravo Škola soljenja sardela. Ova akademija njeguje stoljetne tehnike i znanja o sardeli – maloj, ali iznimno značajnoj ribi Jadrana.

Od tvornice do tradicije

Škola soljenja sardela osnovana je 2004. godine kao nastavak slavne tradicije soljenja sardela u Fažani, gdje je početkom prošlog stoljeća djelovala jedna od najvećih tvornica sardela na sjevernom Jadranu. Idejni začetnik i "ravnatelj" škole je Budimir Žižović, a njegovi "profesori" su lokalni ribari, čuvari znanja i prakse koji već dva desetljeća s ponosom prenose ovu vještinu novim generacijama.

Zahvaljujući njima, od osnivanja pa do danas, kroz školu je prošlo 1294 učenika, a još 2942 sudionika sudjelovalo je u radionicama kroz program Male ribarske akademije.

Više od škole – doživljaj za cijelu obitelj

Program ovogodišnje obljetnice donosi brojne sadržaje koji spajaju edukaciju, zabavu i tradiciju – za sve uzraste i interese.

Program:
  • 40 obiteljskih ekipa posoliti će svoj važ sardela pod stručnim vodstvom iskusnih fažanskih ribara
  • Krštenje i ceremonija imenovanja tradicionalnih drvenih brodica – batana, simbola obalnog identiteta i ponosa lokalne zajednice
  • Radionice Male ribarske akademije - djeca i odrasli mogu sudjelovati u radionicama izrade tradicijskih ribarskih alata
  • Gastro radionice - ljubitelji dobre hrane mogu uživati u radionicama filetiranja i mariniranja sardela, pod vodstvom lokalnih kulinarskih znalaca koji će otkriti kako iz ovog jednostavnog morskog ploda izvući vrhunske okuse
  • Lina Sardelina - najmlađi posjetitelji uživat će u kreativnim radionicama i igraonicama pod simpatičnim nazivom Lina Sardelina.
  • 20 godina Škole soljenja sardela - posjetitelji mogu razgledati izložbu fotografija koja prikazuje razvoj Škole  i njezin značaj za zajednicu
  • Glazbeni program - večer će biti ispunjene glazbom – nastupima Erika Balije, klape Intriga i klape Fažana – uz zajamčenu autentičnu mediteransku atmosferu.

Posolite kako treba – slavite s nama!

Fažanska škola soljenja sardela nije samo edukacija, ona je doživljaj, emocija, živi podsjetnik na snagu zajednice i važnost očuvanja kulturne baštine. Soljenje sardele u Fažani nije samo kulinarska tehnika – to je priča o identitetu, tradiciji i ljubavi prema moru.

Pozivamo vas dođite u Fažanu, osjetite duh ribarske tradicije, naučite nešto novo i postanite dio morske priče koja traje već generacijama.


Nastavite čitati

Istra
Prije 1 h

NAKON IZBORNOG DEBAKLA Županijski HDZ podržao Borisa Miletića

Najveći debakl na proteklim izborima doživio je Anton Kliman koje je u izborima za župana osvojio 5.663 glasa manje nego što ih je prije četiri godine dobila Irena Hrstić. Upravo ti su glasovi pomogli Borisu Miletiću da u borbi za drugi krug prestigne Dalibora Pausa 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

  • Analitički kolačići pomažu nam unaprijediti web-stranicu prikupljanjem i analizom podataka o njezinu korištenju.

  • Marketinške kolačiće koristimo radi povećanja relevantnosti oglasa koje primate.