westpointdugi
Život

Vlasnica i glavna chefica restorana Hiše Franko

SLOVENSKA KUHARSKA MEGAZVIJEZDA Ana Roš otvara restoran u Istri

Pozitivno sam iznenađena odazivom malih proizvođača u Istri kao i kvalitetom njihovih proizvoda. Istra ima izuzetnu mikroklimu i podneblje. Jako se veselim novom projektu - izjavila je Ana Roš na panelu Weekend Food Festivala


 
2 min
Istra24
Ana Roš

Pozitivno sam iznenađena odazivom malih proizvođača u Istri kao i kvalitetom njihovih proizvoda. Istra ima izuzetnu mikroklimu i podneblje. Jako se veselim novom projektu - izjavila je Ana Roš na panelu Weekend Food Festivala

Vlasnica i glavna chefica restorana Hiše Franko u drugoj polovici lipnja trebala bi krenuti s realizacijom istarskog projekta. Naime, Ana Roš, slovenska kuharska megazvijezda otvara restoran u Istri u sklopu luksuznog savudrijskog resorta Petram Resort & Residences za dva mjeseca, piše u subotu Jutarnji list.

- Pozitivno sam iznenađena odazivom malih proizvođača u Istri kao i kvalitetom njihovih proizvoda. Istra ima izuzetnu mikroklimu i podneblje. Jako se veselim novom projektu - izjavila je Ana Roš na panelu Weekend Food Festivala.

Roš se osvrnula i na pitanje održivosti, naglašavajući kako postoji jasno pravilo da se ne smije ubrati više od 20% samoniklog bilja i plodova ako ga želite i druge godine brati te da je poštovanje prema prirodi ključno i kako se ne možemo ponašati kao da grabimo iz neiscrpnog bazena.

Dodala je kako joj je velika želja da u projektu sudjeluju i poljoprivrednici iz Slovenije s kojima trenutno surađuje, Jeanne i Matteo koji se bave biodinamičkim uzgojem povrća i da stvore eksperimentalni biodinamički vrt i u Istri jer je kvaliteta tako uzgojenih proizvoda neusporediva s ostalim namirnicama dugačijeg porijekla.

Također, Roš je vrlo iskreno govorila i o zero waste konceptu. Mnogi chefovi i vlasnici restorana tvrde kako imaju ili će imati 100% zero waste restoran što je apsolutna laž, piše Jutarnji list.

- Mislim da u današnje vrijeme nije moguće imati u potpunosti zero waste restoran. Svi smo na mobitelima, moramo negdje priključiti aparate, trošimo struju i druge resurse, dakle imamo - waste. Isto tako mislim da moramo osvijestiti da ta bitka nije u potpunosti izgubljena i da moramo kroz druge elemente maksimalno poraditi na održivosti kroz iskoristivost i prenamjenu namirnica - izjavila je Roš.

Foto FB Hiša Franko

Roš se osvrnula i na navike gostiju bazično u Sloveniji, ali se slika može preslikati na regiju. Naime, osim Hiše Franko, Ana Roš stoji i iza modernog bistroa Ana in Slon u Ljubljani te je analizirala navike gostiju i istražila koja su najprodavanija jela. Postoji velika fama kako gosti traže laganija jela, puna povrća, pozdravljaju smjer održivosti i zagovaraju kvalitetnu, uravnoteženu prehranu.

Ipak, čini se da je ova konstatacija još uvijek utopijska jer provedenim istraživanjem, prva tri najprodavanija jela uključuju meso.

Roš dodaje kako bi vjerojatno i ostatak liste imao sličan ton da je na karti ostalo još mesnih jela, ali eto nije, jer je većina menija bazirana na povrću. Navike slovenskih potrošača mogu se poistovjetiti s hrvatskim jer da je drugačije ne bismo imali poražavajuće statistike o lošim prehrambenim navikama, pretilosti i sličnom, piše Vana Babić za Jutarnji list.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.