Život

Vlasnica i glavna chefica restorana Hiše Franko

SLOVENSKA KUHARSKA MEGAZVIJEZDA Ana Roš otvara restoran u Istri

Pozitivno sam iznenađena odazivom malih proizvođača u Istri kao i kvalitetom njihovih proizvoda. Istra ima izuzetnu mikroklimu i podneblje. Jako se veselim novom projektu - izjavila je Ana Roš na panelu Weekend Food Festivala


 
2 min
Istra24
Ana Roš

Pozitivno sam iznenađena odazivom malih proizvođača u Istri kao i kvalitetom njihovih proizvoda. Istra ima izuzetnu mikroklimu i podneblje. Jako se veselim novom projektu - izjavila je Ana Roš na panelu Weekend Food Festivala

Vlasnica i glavna chefica restorana Hiše Franko u drugoj polovici lipnja trebala bi krenuti s realizacijom istarskog projekta. Naime, Ana Roš, slovenska kuharska megazvijezda otvara restoran u Istri u sklopu luksuznog savudrijskog resorta Petram Resort & Residences za dva mjeseca, piše u subotu Jutarnji list.

- Pozitivno sam iznenađena odazivom malih proizvođača u Istri kao i kvalitetom njihovih proizvoda. Istra ima izuzetnu mikroklimu i podneblje. Jako se veselim novom projektu - izjavila je Ana Roš na panelu Weekend Food Festivala.

Roš se osvrnula i na pitanje održivosti, naglašavajući kako postoji jasno pravilo da se ne smije ubrati više od 20% samoniklog bilja i plodova ako ga želite i druge godine brati te da je poštovanje prema prirodi ključno i kako se ne možemo ponašati kao da grabimo iz neiscrpnog bazena.

Dodala je kako joj je velika želja da u projektu sudjeluju i poljoprivrednici iz Slovenije s kojima trenutno surađuje, Jeanne i Matteo koji se bave biodinamičkim uzgojem povrća i da stvore eksperimentalni biodinamički vrt i u Istri jer je kvaliteta tako uzgojenih proizvoda neusporediva s ostalim namirnicama dugačijeg porijekla.

Također, Roš je vrlo iskreno govorila i o zero waste konceptu. Mnogi chefovi i vlasnici restorana tvrde kako imaju ili će imati 100% zero waste restoran što je apsolutna laž, piše Jutarnji list.

- Mislim da u današnje vrijeme nije moguće imati u potpunosti zero waste restoran. Svi smo na mobitelima, moramo negdje priključiti aparate, trošimo struju i druge resurse, dakle imamo - waste. Isto tako mislim da moramo osvijestiti da ta bitka nije u potpunosti izgubljena i da moramo kroz druge elemente maksimalno poraditi na održivosti kroz iskoristivost i prenamjenu namirnica - izjavila je Roš.

Foto FB Hiša Franko

Roš se osvrnula i na navike gostiju bazično u Sloveniji, ali se slika može preslikati na regiju. Naime, osim Hiše Franko, Ana Roš stoji i iza modernog bistroa Ana in Slon u Ljubljani te je analizirala navike gostiju i istražila koja su najprodavanija jela. Postoji velika fama kako gosti traže laganija jela, puna povrća, pozdravljaju smjer održivosti i zagovaraju kvalitetnu, uravnoteženu prehranu.

Ipak, čini se da je ova konstatacija još uvijek utopijska jer provedenim istraživanjem, prva tri najprodavanija jela uključuju meso.

Roš dodaje kako bi vjerojatno i ostatak liste imao sličan ton da je na karti ostalo još mesnih jela, ali eto nije, jer je većina menija bazirana na povrću. Navike slovenskih potrošača mogu se poistovjetiti s hrvatskim jer da je drugačije ne bismo imali poražavajuće statistike o lošim prehrambenim navikama, pretilosti i sličnom, piše Vana Babić za Jutarnji list.


Nastavite čitati

Istra
 

LEKCIJA ZA KSENOFOBE Policijski podaci dokazuju nekriminalno ponašanje naših radnika iz Azije

Podaci policije su potvrdili ono što je svaka razumna osoba mogla i sama zaključiti: radnici iz Indije, Bangladeša, Nepala i Filipina, koje su mnogi upoznali kao vrijedne i poštene radnike, ove godine u Puli nisu počinili nijedno kazneno djelo * Sutra: Analizirali smo policijsku statistiku vezano za slučajeve silovanja u Puli. U većini slučajeva žrtva poznaje nasilnika * U sutrašnjem intervjuu za Istru24 saborska zastupnica Dušica Radojčić govori o planovima za predstojeće lokalne izbore, ali i otkriva kako će Možemo! osim Pule i Pazina na izbore izaći i u još nekim istarskim gradovima

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.