Noć vještica, popularna i kao Halloween, koja se obilježava posljednjeg dana listopada, pred vratima je i stolove na pulskom markatu zažutile su cuke, tikve, buče ili bundeve, kako je kome draže.
Prema tradiciji, najustaljenijoj u zapadnim, anglosaksonskim zemljama, a sve više uvriježenoj i kod nas, velike žute tikve rezbare se kako bi se postigao efekt strašnog izraza lica i u njih se postavlja upaljena svijeća.
Ova zabava, osim kojih sat-dva vremena za rezbarenje, ove će vas godine koštati u pravilu u preko 10 eura. Cijena bundeva, naime, značajno ovisi o veličini ploda pa ćete manje, "stolne", moći kupiti za kojih 8 eura, dok će vas one veće, kakve se u pravilu postavljaju u dvorišta i veće prostore, koštati oko 15 eura po komadu.

Pixabay
Puno? Kako kome! Vrste koje se koriste za za ukrašavanje u pravilu nisu konzumne pa im se "sudbina" na kraju u pravilu svede na jednu večer zastrašivanja, i vjerojatno i jeste puno. S druge strane, za neke je i jedna večer zabave sasvim dovoljna za opravdavanje ovog troška.
Ipak, ukoliko poželite o jednom trošku zaraditi dvije nagrade, savjet je da i za rezbarenje koristite neku od bundeva prigodnih za pečenje i kuhanje, poput prinčeve krune ili butternut tikve. Možda im boja neće biti žuta kao u filmovima, ali će zato sutradan na stolu biti juha ili pita.
I, naravno, uz malo strpljenja i dodatnog truda, moći ćete sebi osigurati i porciju pečenih sjemenki.

"Prinčeva kruna" (Pixabay)

Butterbnut tikva

Ukusne, sitnije Hokaido tikve