Život

KOLIKO STE ZA NJIH SPREMNI IZDVOJITI?

TIKVE, CUKE, BUČE, BUNDEVE... Stolovi pulskog markata zažutjeli se uoči Noći vještica

Cijena ovisi o veličini. Ako poželite nešto veću cuku koja će krasiti dvorište, posegnut ćete malo dublje u džep. Jesu li preskupe? S obzirom na to da se vrste koje se najčešće koriste za ukrašavanje u pravilu nisu konzumne i sudbina im se svodi na jednu večer zastrašivanja, vjerojatno i jeste. Ali, zato su opcija uvijek nešto ukusnije tikve poput Hokaida i Prinčeve krune, koje možda nisu žute kao u filmovima, ali se zato sutradan pretvaraju u juhu ili pitu


 
2 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Pulski markat

Cijena ovisi o veličini. Ako poželite nešto veću cuku koja će krasiti dvorište, posegnut ćete malo dublje u džep. Jesu li preskupe? S obzirom na to da se vrste koje se najčešće koriste za ukrašavanje u pravilu nisu konzumne i sudbina im se svodi na jednu večer zastrašivanja, vjerojatno i jeste. Ali, zato su opcija uvijek nešto ukusnije tikve poput Hokaida i Prinčeve krune, koje možda nisu žute kao u filmovima, ali se zato sutradan pretvaraju u juhu ili pitu

Noć vještica, popularna i kao Halloween, koja se obilježava posljednjeg dana listopada, pred vratima je i stolove na pulskom markatu zažutile su cuke, tikve, buče ili bundeve, kako je kome draže.

Prema tradiciji, najustaljenijoj u zapadnim, anglosaksonskim zemljama, a sve više uvriježenoj i kod nas, velike žute tikve rezbare se kako bi se postigao efekt strašnog izraza lica i u njih se postavlja upaljena svijeća.

Ova zabava, osim kojih sat-dva vremena za rezbarenje, ove će vas godine koštati u pravilu u preko 10 eura. Cijena bundeva, naime, značajno ovisi o veličini ploda pa ćete manje, "stolne", moći kupiti za kojih 8 eura, dok će vas one veće, kakve se u pravilu postavljaju u dvorišta i veće prostore, koštati oko 15 eura po komadu.

Pixabay

Puno? Kako kome! Vrste koje se koriste za za ukrašavanje u pravilu nisu konzumne pa im se "sudbina" na kraju u pravilu svede na jednu večer zastrašivanja, i vjerojatno i jeste puno. S druge strane, za neke je i jedna večer zabave sasvim dovoljna za opravdavanje ovog troška.

Ipak, ukoliko poželite o jednom trošku zaraditi dvije nagrade, savjet je da i za rezbarenje koristite neku od bundeva prigodnih za pečenje i kuhanje, poput prinčeve krune ili butternut tikve. Možda im boja neće biti žuta kao u filmovima, ali će zato sutradan na stolu biti juha ili pita. 

I, naravno, uz malo strpljenja i dodatnog truda, moći ćete sebi osigurati i porciju pečenih sjemenki.

"Prinčeva kruna" (Pixabay)
Butterbnut tikva
Ukusne, sitnije Hokaido tikve

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.