Život

SAMO JE JEDNA MAJKA

U majčinu mlijeku najviše antitijela nakon mRNK cjepiva

Za potrebe istraživanja, 124 mlade majke, dojilje dale su 17 uzoraka mlijeka u razdoblju od 100 dana


 
1 min
HINA
pixabay

Za potrebe istraživanja, 124 mlade majke, dojilje dale su 17 uzoraka mlijeka u razdoblju od 100 dana

Žene koje svojim bebama putem majčina mlijeka žele prenijeti zaštitna antitijela inducirana cjepivima protiv covida-19, trebale bi se odlučiti za ona na bazi glasničke RNK, podaci su objavljeni u ponedjeljak u časopisu JAMA Pediatrics.

Radi se o cjepivima tvrtke Moderna ili Pfizer/BioNTecha.

Za potrebe istraživanja, 124 mlade majke, dojilje dale su 17 uzoraka mlijeka u razdoblju od 100 dana.

Dio ih je primio cjepivo na bazi glasničke RNK, a dio ih je cijepljen vektorskim cjepivom Johnson&Johnsona ili AstraZenece.

Znanstvenici su otkrili dvije vrste antitijela u uzorcima mlijeka - IgA antitijela i IgG antitijela, a smatra se da oba tipa imaju važnu ulogu u zaštiti dojenčadi.

Gotovo sve dojilje, njih 97 posto, koje su cijepljene objema dozama cjepiva na bazi glasničke RNK u mlijeku su imale detektabilna IgA antitijela.

Samo 39 posto dojilja u mlijeku je imalo spomenuta antitijela nakon dviju doza AstraZenecina cjepiva, odnosno njih 48 posto ih je IgA antitijela imalo nakon cijepljenja jednom dozom J&J cjepiva.

Sve žene koje su primile obje doze cjepiva Pfizer/BioNTecha, Moderne ili AstraZenece imale su i IgG antitijela, u usporedbi sa samo 28 posto onih koje su primile J&J cjepivo.

"Cjepiva protiv covida na bazi glasničke RNK optimalan su izbor za žene koje doje i svojoj dojenčadi žele prenijeti antitijela iz majčina mlijeka", zaključili su stručnjaci.

Studiju su proveli znanstvenici Medicinskog centra Sveučilišta Rochester i Sveučilišta New York.


Nastavite čitati

Svijet
 

Na sjeveru Europe počele opsežne NATO-ove vježbe vojnih zrakoplova

U vježbama sudjeluje oko 150 borbenih zrakoplova iz zapadnih zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, a održavaju se Švedskoj i Norveškoj * U zemljama koje graniče s Rusijom, manevri bi trebali trajati gotovo dva tjedna, objavila je Finska, nova članica NATO-a, koja predvodi operaciju "Arktički izazov".

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.