Život

SAMO JE JEDNA MAJKA

U majčinu mlijeku najviše antitijela nakon mRNK cjepiva

Za potrebe istraživanja, 124 mlade majke, dojilje dale su 17 uzoraka mlijeka u razdoblju od 100 dana


 
2 min
HINA
pixabay

Za potrebe istraživanja, 124 mlade majke, dojilje dale su 17 uzoraka mlijeka u razdoblju od 100 dana

Žene koje svojim bebama putem majčina mlijeka žele prenijeti zaštitna antitijela inducirana cjepivima protiv covida-19, trebale bi se odlučiti za ona na bazi glasničke RNK, podaci su objavljeni u ponedjeljak u časopisu JAMA Pediatrics.

Radi se o cjepivima tvrtke Moderna ili Pfizer/BioNTecha.

Za potrebe istraživanja, 124 mlade majke, dojilje dale su 17 uzoraka mlijeka u razdoblju od 100 dana.

Dio ih je primio cjepivo na bazi glasničke RNK, a dio ih je cijepljen vektorskim cjepivom Johnson&Johnsona ili AstraZenece.

Znanstvenici su otkrili dvije vrste antitijela u uzorcima mlijeka - IgA antitijela i IgG antitijela, a smatra se da oba tipa imaju važnu ulogu u zaštiti dojenčadi.

Gotovo sve dojilje, njih 97 posto, koje su cijepljene objema dozama cjepiva na bazi glasničke RNK u mlijeku su imale detektabilna IgA antitijela.

Samo 39 posto dojilja u mlijeku je imalo spomenuta antitijela nakon dviju doza AstraZenecina cjepiva, odnosno njih 48 posto ih je IgA antitijela imalo nakon cijepljenja jednom dozom J&J cjepiva.

Sve žene koje su primile obje doze cjepiva Pfizer/BioNTecha, Moderne ili AstraZenece imale su i IgG antitijela, u usporedbi sa samo 28 posto onih koje su primile J&J cjepivo.

"Cjepiva protiv covida na bazi glasničke RNK optimalan su izbor za žene koje doje i svojoj dojenčadi žele prenijeti antitijela iz majčina mlijeka", zaključili su stručnjaci.

Studiju su proveli znanstvenici Medicinskog centra Sveučilišta Rochester i Sveučilišta New York.


Nastavite čitati

Svijet
 

Čelnik francuskih socijalista: Ljevica će složiti vladu, ali ne ovaj tjedan

„Ništa se neće dogoditi prije 18. srpnja”, rekao je Olivier Faure za televiziju France 2, referirajući se na datum prve sjednice novog saziva Narodne skupštine. Nova popularna fronta (NFP), nabrzinu sastavljena stranačka koalicija od socijalista, zelenih, komunista i ekstremno lijeve, euroskeptične Nepokorene Francuske (LFI) Jean-Luca Mélenchona, pobijedila je na izborima ranije ovaj mjesec, no nema većinu za samostalno vladanje

Svijet
 

Biden pozvao Amerikance da smire strasti nakon atentata na Trumpa

Pucanje na Trumpa “poziva sve nas da se odmaknemo”, rekao je Biden u obraćanju kraćem od sedam minuta. Srećom, Trump nije ozbiljno ozlijeđen, rekao je. “Ne možemo dopustiti da se ovo nasilje normalizira. Politička retorika u ovoj zemlji postala je vrlo užarena. Vrijeme je da se smiri", rekao je. "Svi imamo odgovornost da to učinimo."

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.