Život

rijedak ulov

U medulinskom zaljevu ulovljena grabežljiva riba gušter

Jedinka je dopremljena do Fakulteta prirodnih znanosti u Puli gdje će se detaljno analizirati budući da o širenju areala ove južnojadranske ribe u sjevernom Jadranu trenutno nema dostupnih znanstvenih podataka


 
1 min
Borka Petrović

Jedinka je dopremljena do Fakulteta prirodnih znanosti u Puli gdje će se detaljno analizirati budući da o širenju areala ove južnojadranske ribe u sjevernom Jadranu trenutno nema dostupnih znanstvenih podataka

Fakultet prirodnih znanosti u Puli često objavljuje zanimljivosti iz mora i podmorja koje nas okružuje. Nakon viđenja goleme psine kod Medveje, evo novog ulova kod Medulina.

- Grabežljivu ribu gušter (Synod saurus Linneaus 1758) nedavno je u mreže stajaćice u Medulinskom zaljevu ulovio naš kolega ribar Kristijan Zović. Jedinka je dopremljena do našeg Fakulteta gdje će se, zajedno s ostalim sakupljenim jedinkama ove vrste detaljno analizirati budući da o širenju areala ove južnojadranske ribe u sjevernom Jadranu trenutno nema dostupnih znanstvenih podataka, navode s Fakulteta.

Prema nekim podacima ova je vrsta ribe nešto češća u južnom i srednjem Jadranu. Uglavnom je on slučajni ulov, a na njegovu sreću, meso mu ljudima nije ukusno, tako da se ovu ribu ne lovi ciljano. Važno je istaknuti i kako je neotrovan.

Kako piše portal Morski.hr tijelo guštera je izduljeno, oblika torpeda, repna peraja dubokog V oblika. Gušter je predator, a hrani se pretežno drugim ribama, ali će uhvatiti i pojesti i sve ostalo što zaluta u njegovo lovno područje. Po danu uglavnom leži na dnu i miruje ili je zakopan u pijesak, a noću kreće u lov.


FOTO: Fakultet prirodnih znanosti u Puli

Nastavite čitati

Istra
 

Vlast "nespremna" reagirati na omasovljenje pozdrava "Za dom spremni"

Danas je pučka pravobraniteljica smatra da treba jače osuditi glorifikaciju ustaštva i relativizaciju NDH. Članak je, naravno, izazvao svakakve komentare, mnogima su zajednički nazivnici netolerancija, mržnja, zla krv…*  Sutra ćete saznati sve o imovinskoj kartici Peđe Grbina, ujutro ćemo vas upoznati s razlozima i detaljima bune na rovinjskoj tržnici, a donosimo i intervju s Baby Lasagnom

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.