Život

NA LIMU

U nedjelju Dan limskih oštriga: bogata eno-gastronomska ponuda te niz popratnih sadržaja

Manifestacija će se održati i u slučaju kiše, a na rivi će biti postavljen šator u kojemu će biti smješteni svi planirani sadržaji manifestacije tako da odgode manifestacije neće biti, neovisno o vremenskim uvjetima


 
3 min
Istra24
foto: TZ Kanfanar

Manifestacija će se održati i u slučaju kiše, a na rivi će biti postavljen šator u kojemu će biti smješteni svi planirani sadržaji manifestacije tako da odgode manifestacije neće biti, neovisno o vremenskim uvjetima

Približava se treće izdanje omiljene gastronomske manifestacije Dan limskih oštriga, koja će se održati ove nedjelje, 23.3.2025. od 11 do 16 sati na rivi Limskoga kanala.

Manifestacija će se održati i u slučaju kiše, a na rivi će biti postavljen šator u kojemu će biti smješteni svi planirani sadržaji manifestacije tako da odgode manifestacije neće biti, neovisno o vremenskim uvjetima.

foto: TZ Kanfanar

Posjetitelje na rivi očekuje bogata eno-gastronomska ponuda te niz popratnih sadržaja. Osim u svježim (sirovim) oštrigama koje će se prodavati u porcijama po 4 ili 8 komada, ljubitelji morskih delicija moći će uživati i u rižotu s dagnjama iz Limskoga kanala i pohanom oštrigom. Obzirom da se oštrige odlično sljubljuju s vinima i pjenušcima, bit će tu i brojne vinske etikete, poput vina i pjenušaca vinarija Lunika, Perun, Terzolo, Matošević, Mario Banko…

foto: TZ Kanfanar

Pored oštriga i vina, goste će dočekati i lokalni izlagači sa svojim proizvodima, a za veselu i ugodnu atmosferu pobrinut će se Little Whisper duo. Planirane panoramske vožnje brodom do uzgajališta kamenica održat će se i u slučaju kiše, a odgodit će se jedino u slučaju jakoga vjetra. Vožnje su u planu svakih sat vremena u vremenu trajanja manifestacije, ali ovisno o vremenskim uvjetima u nedjelju, satnice su podložne promjenama.

foto: TZ Kanfanar

U znaku oštriga bit će i restorani „Viking“ i „Fjord“ koji pripremaju atraktivnu gastronomsku ponudu na bazi oštriga. Po cijeni od 45 eura restoran „Viking“ nudit će: 2 sirove oštrige, 2 gratinirane oštrige, tjesteninu s oštrigama, filet ribe s oštrigama i palentom i desert. Restoran „Fjord“ ponudit će širok izbor jela na bazi oštriga, a meni po „vlastitom guštu“ birat će si sami gosti. Jela koja će bit u ponudi su: oštrige na ledu, gratinirane oštrige, juha od oštriga i morskih algi, oštrige s fužima, filet brancima u umaku od oštriga i krumpir s blitvom, punjene lignje s oštrigama i palenta te širok izbor deserata, a sve to u cjenovnom rasponu od 3,50 eura do 20 eura. Zbog očekivanog velikog broja gostiju, poželjne su rezervacije mjesta u restoranima.

foto: TZ Kanfanar

Također, počevši od 10 sati ujutro, u prizemlju restorana „Fjord“ održavat će se vođene degustacije oštriga, u sklopu EU projekta MARINET (Mariculture Network: Primjena novih tehnologija za diversificiranu održivu akvakulturu usmjerenu na zdravo društvo i konkurentne regije) koji se bavi inovacijama u uzgoju riba i školjkaša te jačanjem suradnje Hrvatske i Italije u toj gospodarskoj grani s ciljem poboljšanja biosigurnosti, ekološke održivosti i gospodarstva tih zemalja. Prijave za vođenu degustaciju kamenica vrše se putem ove poveznice.

Obzirom na nestabilnu vremensku prognozu, organizatori upućuju zainteresirane posjetitelje da nastave pratiti internet stranice Općine Kanfanar i TZO Kanfanar te društvene mreže (Visit Kanfanar, Dan limskih oštriga), gdje će se objaviti eventualne izmjene programa i sadržaja manifestacije, ovisno o vremenskim uvjetima.

Cilj je ove manifestacije dodatno valorizirati limsku oštrigu, najpoznatiju školjku ovog područja na koje se ciljano dolazi upravo radi uživanja u plodovima mora, posebno školjkama. Termin manifestacije odabran je u ovom dijelu godine jer su upravo sada ove školjke najpunije, a po mnogima i najukusnije.

Dan limskih oštriga održava se u organizaciji Općine Kanfanar i Turističke zajednice Općine Kanfanar, uz potporu gospodarskih subjekata iz Limskoga kanala (restorani „Viking“ i „Fjord“ i uzgajalište školjki „Istrida d.o.o.“) te Istarske županije i drugih partnera.

Detaljnije informacije o programu manifestacije dostupne su ovdje.


Nastavite čitati

Istra
 

HSU predstavio listu u Premanturi

Nositelj liste za općinsko vijeće je Enco Crnobori, a Dario Mezulić je govorio o važnosti ulaganja u mjesto Premanturu te istaknuo kako su sramotno mala sredstva predviđena u općinskom proračunu za 2025. Premantura zaslužuje daleko više i bolje, rekao je Mezulić

Istra
 

OŠTRO PO MILETIĆU Izazivači napali aktualnog župana zbog pretjeranog oglašavanja, kašnjenja u prostornom planiranju, lošeg stanju u zdravstvu i Kaštijuna. On ih pitao koja im je nadraža knjiga

Kako riješiti problem prevelike izgrađenosti, dosegnuti razinu održivog turizma, ali i održive gradnje, gdje su najveće greške, a gdje najveći potencijal Istre, samo su neke od tema o kojima su, uz moderiranje Danijele Bašić-Palković i Dražena Majića, govorili kandidati za mjesto župana, odnosno županice, Slaven Boljun iz Možemo!, nezavisni kandidat i aktualni župan Boris Miletić, predsjednik IDS-a Dalibor Paus i SDP-ova Sanja Radolović

Istra
 

Zaiskrilo na sučeljavanju kandidata za istarskog župana/icu u organizaciji Istre24. Tko je uvjerio birače da je najbolji izbor?

Bili smo u INK-u na otvaranju multimedijalne izložbe "Kantaduri (dokument o kantu - vokalni tradicijski glazbeni izraz Istre)". Projekt je  naslonjen na istoimeni projekt koji donosi fotografije, video zapise, terenske i arhivske audio snimke istarskih izvođača dokumentiranih prije skoro dva desetljeća, čime ova izložba postaje živući svjedok jedne nestajuće tradicije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.