Život

"skimplifikacija" VELIKI PROBLEM

U Rovinju održana tribina o sigurnosti hrane i dostupnosti domaćih namirnica

Poseban interes izazvalo je izlaganje nutricionista Alana Čače, koji je govorio o utjecaju prehrane na zdravlje i fizičku kondiciju, s naglaskom na važnost sirove i ekološki uzgojene hrane


 
2 min
Istra24

Poseban interes izazvalo je izlaganje nutricionista Alana Čače, koji je govorio o utjecaju prehrane na zdravlje i fizičku kondiciju, s naglaskom na važnost sirove i ekološki uzgojene hrane

U petak je u organizaciji rovinjskog SDP-a u Multimedijalnom centru POU Rovinj-Rovigno održana tribina o sigurnosti hrane i dostupnosti domaćih namirnica. 

Europarlamentarka Biljana Borzan upozorila je na "skimplifikaciju"—smanjenje kvalitete proizvoda pod pritiskom tržišta, prisutnost mikroplastike u morskim organizmima i akumulaciju teških metala u velikim plavim ribama poput tune.

Dr. Maria Blažina naglasila je alarmantno smanjenje ribljeg fonda zbog klimatskih promjena i prekomjernog izlova te istaknula akvakulturu kao ključnu za oporavak.

Predložila je i stvaranje zaštićenih zona bez ribolova i sidrenja, što pokazuje pozitivne rezultate u obnovi staništa.

Poseban interes izazvalo je izlaganje nutricionista Alana Čače, koji je govorio o utjecaju prehrane na zdravlje i fizičku kondiciju, s naglaskom na važnost sirove i ekološki uzgojene hrane.

Ariana Stojnić, stručnjakinja za kontrolu kvalitete, osvrnula se na izazove u sljedivosti i označavanju proizvoda, ističući potrebu za većom transparentnošću na tržištu.

Tribina je okupila i predstavnike tradicionalne i ekološke proizvodnje. Blanka Sinčić Pulić iz obrta Lokalitet predstavila je koncept OPG tržnica, dok je Šuran Petar Rino, pionir biodinamičke poljoprivrede, istaknuo važnost očuvanja tla i bioraznolikosti kroz prirodne metode uzgoja.

Nakon rasprave uslijedila je degustacija lokalnih proizvoda uz podršku OPG-ova Dobravac, Antolović, Šuran, Uljanić, Lavižati te Sirane Orbanić. Tribina je potvrdila važnost lokalne i ekološke proizvodnje te potrebu za podrškom malim proizvođačima u osiguravanju zdrave i kvalitetne hrane.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.