westpointdugi
Život

Kada maslina spoji gospodarstvo i gastronomiju

U Vodnjanu održan 17. Istravirgin – Dani mladog maslinovog ulja

Generalno rečeno, ovogodišnja su ulja srednje izraženog intenziteta voćnosti, s nešto jače izraženom gorčinom u odnosu na pikantnost. U konačnici dobili smo harmonična, u okusu nešto blaža ulja


 
4 min
PROMO
foto Gordan Svilar

Generalno rečeno, ovogodišnja su ulja srednje izraženog intenziteta voćnosti, s nešto jače izraženom gorčinom u odnosu na pikantnost. U konačnici dobili smo harmonična, u okusu nešto blaža ulja

Najbolja mlada ulja od najboljih maslinara i uljara Istre proteklog su vikenda predstavljena na 17. Istravirginu - Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu.

Važan je to događaj koji ne propuštaju svi oni koje zanima maslinarstvo, kao i svi oni koji nešto znače u svijetu maslinarstva. A tradicija maslinarstva Istre i ove je godine u Vodnjan privukla na tisuće posjetitelja, ljubitelja maslinovog ulja i svih onih koji su svjesni njegove gospodarske, gastronomske i zdravstvene vrijednosti, ali i one koji su po prvi puta došli kušati istarska ulja čija je kvaliteta potvrđena na svjetskoj razini.

Tome u prilog govori i podatak da su na Istravirginu prvi puta dodijeljene oznake IQ – Istarska kvaliteta za ekstra djevičansko maslinovo ulje.

U fokusu su bila mlada maslinova ulja, kako ona od autohtonih sorti kao što su istarska bjelica, buža, rosinjola, žižolera, karbonaca i moražola, pa sve do novijih introduciranih sorti poput leccina, frantoia, coratine i pendolina.

Jedna su se kušala direktno kod maslinara, dok su se druga otkrivala u Oil baru i na vođenim degustacijama.

“Za prezentaciju na Oil baru je od strane izlagača predano stotinjak uzoraka ulja. Prema ocjeni članova Oil bara, ulja iz ovogodišnje maslinarske sezone su jedna od boljih u odnosu na zadnjih 15-ak godina praćenja na danima mladih maslinovih ulja, odnosno sada na Istravirginu.

Za odlična ulja zaslužni su, osim za maslinu pogodni meteorološki uvjeti, sve stručniji rad maslinara, kao i prerade u sve bolje opremljenijim uljarama. Visoke ljetne temperature dijelom su pomogle u zaštiti maslina od djelovanja štetnika.

Generalno rečeno, ovogodišnja su ulja srednje izraženog intenziteta voćnosti, s nešto jače izraženom gorčinom u odnosu na pikantnost. U konačnici dobili smo harmonična, u okusu nešto blaža ulja. Posebno bismo istaknuli da ni u jednom od izloženih ulja nismo pronašli niti jednu od mana”, prokomentirao je izložena ulja Goran Mühlstein, voditelj Oil Bara.

Manifestacija koja, zahvaljujući maslini, spaja gospodarstvo i gastronomiju, ali i događaj posvećen svijetu vrhunskog maslinovog ulja, njegovoj proizvodnji, uporabi i inovacijama, ujedno je mjesto gdje istarski maslinari premijerno izlažu maslinova ulja netom nakon završene berbe, razmjenjuju iskustva i stvaraju nove poslovne kontakte.

Ove je godine izlagalo čak 35 maslinara i uljara u novom, redefiniranom prostoru stare gradske škole u Vodnjanu, odnosno bivše tvornice Astra. Novi prostor spaja tradiciju i modernost što se pokazalo kao dobitna kombinacija za izlagače. Potvrđuje to i Lena O’Grady iz Brista čije je ekstra djevičansko maslinovo ulje uvršteno među najbolja ulja u Hrvatskoj, ali i među 20 najboljih na svijetu.  

“Ovo je najbolji Istravirgin do sada prvenstveno zbog popratnog sadržaja i odvojenog petka. Na stručnim predavanjima vrhunskih stručnjaka imali smo jedinstvenu priliku saznati nešto novo, razmijeniti iskustva što je za nas maslinare izuzetno važno. Ogroman je pomak što se Sajam premjestio u prostor Stare škole koji se pokazao kao savršena lokacija. Vrlo je pozitivno što su izlagači odvojeni  od kuhinje te konačno nismo bili kontaminirani mirisima te smo mogli govoriti o aromama što je vrlo važan segment”, kaže ova vrsna maslinarka. Manje gužve, što su neki okarakterizirali kao manjak posjetitelja, ova maslinarka ističe pak kao enormu prednost. To nije prodajni sajam, iako smo ove godine najviše prodali. To govori da baš takav koncept otvara mogućnost da se dobije targetirana publika i to se pokazalo dobitnom kombinacijom”, zaključuje.

Konfin, prva poljoprivredna zadruga maslinara po drugi je put bila na Istravirginu. Saša Ukušić, jedan od članova zadruge, kaže da je Istravirgin značajno mjesto susreta maslinara, razmjene iskustava i stvaranja novih poslovnih kontakata. “U Istri se razvija maslinarstvo, ali tek smo zagrebli. Ima puno proizvođača, ali ima prostora i za razvijanje, kako tehnološki, tako i u marketinškom smislu”, smatra maslinar iz Konfina čija su ulja već u Flos Oleiu.

Upravo su ulja bila poveznica između maslinara i vodećih imena domaće gastro scene koja su, koristeći maslinova ulja izlagača, pripremila vrhunske obroke koji su planuli.

Na 17. Istravirginu su u ležernoj atmosferi zabavnog cooking showa kuhali i sudjelovali Mate Janković, Melkior Bašić i Svjetlana Celija, dok su Hrvoje Kroflin, Deni Srdoč, Stiven Vunić , Stiv Kahlina i Sanja Vladović iz Taman čokolade na masterclassovima otkrivali male tajne velikih majstora kuhinja začinjenih maslinovom uljima.

Vodnjan je još jednom potvrdio da postaje referentno mjesto na maslinarskoj karti svijeta i čekamo 18. izdanje, kada će Istravirgin proslaviti punoljetnost.

 

 

 


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.