Život

UKLJUČITI DJEČJU UROĐENU ZNATIŽELJU

USPJELA MISIJA PULSKIH PROFESORICA U Dobrićevoj ulici uskoro starta prvi Tinker Labs Pula

Profesorice Anamarija Božić, Anja Orešković i Jelena Korenić imale su ambicioznu ideju koja je sada već na korak do realizacije. Zahvaljujući njihovom trudu i entuzijazmu Pula, na adresi Dobrićeva 54,  uskoro dobiva svoj prvi Tinker Labs - radionice za djecu koje mijenjaju budućnost


 
1 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Anamarija Božić, Anja Orešković i Jelena Korenić

Profesorice Anamarija Božić, Anja Orešković i Jelena Korenić imale su ambicioznu ideju koja je sada već na korak do realizacije. Zahvaljujući njihovom trudu i entuzijazmu Pula, na adresi Dobrićeva 54,  uskoro dobiva svoj prvi Tinker Labs - radionice za djecu koje mijenjaju budućnost

- Prvi pulski Tinker Labs sa službenim radom počinje 5. rujna kada kreće i nova školska godina, s tim da će ogledni sati biti održani već zadnjeg tjedna u kolovozu, najavila nam je danas Anja Orešković, jedna od tri profesorice koje će na adresi Dobrićeva 54 u Puli voditi radionice franšize Tinker Labs koje oplemenjuju klasično obrazovanje.

Usvajanje vještina kojima se mijenja budućnost

Anja Orešković, Anamarija Božić i Jelena Korenić

S njom i njezinim kolegicama, Anamarijom Božić i Jelenom Korenić, razgovarali smo početkom travnja kada su nam i najavile kako će Pula, nakon Rovinja, postati drugi istarski grad u kojem će djeca od četvrte do šesnaeste godine života imati mogućnost provoditi slobodno vrijeme usvajajući vještine kojima bi mogla mijenjati budućnost. 

Međutim, kako nam je danas potvrdila Orešković, ujesen se Tinker Labs otvara u još dva istarska grada, Poreču i Labinu.

Tinker Labs
Naglasak je uvijek na STEAM (Science - znanost, Tecnology - tehnologija, Engenering - inženjering, Art - umjetnost i Math - matematika, op.a.) spektru obrazovanja koji se sastoji od četiri predmeta i njihovih potkategorija uz, uvijek dobrodošli, dodatak umjetnosti. 

Cilj nije učiti djecu ono što moraju znati kako bi prošli standardizirane testove, već uključiti njihovu urođenu znatiželju i nadahnuti ih da propitkuju svijet oko sebe. Pokusi su pritom najvažniji u procesu spoznaje. Praktični rad i kritičko razmišljanje usko su povezani i u tim procesima može, naime, sudjelovati svako dijete.

Anja Orešković

U tijeku opremanje prostora za nastavu

- S obzirom na to da nismo udruga, nismo imale ni mogućnost dobivanja gradskih prostora, pa smo kao obrt išle privatnim putem. Tako smo došle do prostora površine 98 kvadrata, u kojemu je do nedavno poslovao Arhitektonski studio Kaić, u samom centru grada – ispod Osnovne škole Tone Peruško. Jedna učionica već je u potpunosti opremljena za nastavu, a preostale prostorije još uređujemo. Ovih dana farbamo, montiramo namještaj, police i slično, veli Orešković.

Foto: Tinker Labs

Veliki interes za zanimanja budućnosti

Predugovor s franšizom potpisale su još na proljeće kada su nam rekle kako je pred njima mnogo posla po pitanju oglašavanja i pronalaska prostora. Sve su prepreke, čini se, savladane – uzme li se u obzir kako će radionice pohađati barem 130 mališana, mahom iz Pule i okolice.

Prepoznata su, dakle, zanimanja budućnosti, ali i važnost približavanja djeci „teških“ predmeta na jednostavan način – posebno u godinama kada, kažu stručnjaci, znanje upijaju kao „spužve“. Tinker Labs je zasad u Hrvatskoj moguće pronaći na ukupno 37 lokacija.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.