Mladen Kancelar kraj Barbana gradi još jednu vilu s bazenom
Na građevinskoj parceli trenutno je maslinik a zanimljivo je da je tvrtka Kanco d.o.o. zemlju prošle godine kupila od svog današnjeg direktora Alena Kancelara
Ova je sezona karakteristična po nižim, s početkom berbe čak začuđujuće niskim randmanima. Nakon dužeg sušnog perioda dogodio se hladniji period, a potom i puno kiše. Plodovi su se napunili vodom i smanjili postoci ulja
Ova je sezona karakteristična po nižim, s početkom berbe čak začuđujuće niskim randmanima. Nakon dužeg sušnog perioda dogodio se hladniji period, a potom i puno kiše. Plodovi su se napunili vodom i smanjili postoci ulja
Berba u mnogim maslinicima Vodnjanštine još traje. Uljare i dalje melju danonoćno i svako se jutro maslinari raduju novim količinama vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Što nam je pripremila sezona i što su vrijedni istarski maslinari i uljari uspjeli izvući iz nje, pokazat će već ovog vikenda na ISTRAVIRGIN-u - 18. danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu. Trodnevna manifestacija magnet je za sve ljubitelje najboljeg maslinovog ulja, a ove se godine odvija pod motom "Zreli za velike stvari"!
Otvorenje je u petak 15. studenog 2024., u 12 sati, a bogati program nastavlja se u subotu i u nedjelju, 16. i 17. studenog 2024., u zgradi stare škole, poznatoj i kao bivša tvornica obuće Astra.
Kako i logo ISTRAVIRGIN-a sugerira, ulje kojem se nekad tepalo da je tekuće zlato, u Vodnjanu već 18 godina pokazuje i dokazuje da je dostiglo status zelenog dijamanta. Nesumnjivo će nam upravo takve rezultate svog cjelogodišnjeg rada pokazat brojni uspješni maslinari Istre.
"Ovogodišnja su ulja jako dobra, vrlo kompleksnih mirisa i aroma. Karakteriziraju ga zeleni mirisi svježe pokošene trave, lista pomidora, zelene rajčice, badema.... Nešto tipično za ovaj kraj i za naša ulja", kaže nam Lena Puhar O'Grady iz obiteljske firme Brist Olive iz Vodnjana. Iako i u njihovom masliniku berba još uvijek traje, već se spremaju za najveću maslinarsku manifestaciju gdje će predstaviti svoja cijenjena ulja. Između ostalog i ulje bužu koje je ove godine vrlo svježe, harmonično, lijepo izbalansirano, ili bjelice karakteristične voćnosti, izražene gorčine i pikantnosti.
U mladom ulju masline treba uživati odmah, otvorenog srca i nepca.
"Ulja ove godine okusom i mirisom lijepo izražavaju svoj organoleptički profil svake sorte. Mirisi su još i jači nego smo imali prošle godine. Naši klijenti i prijatelji, ljubitelji maslinovog ulja bit će i više nego zadovoljni", kaže Puhar O'Grady.
Ova je sezona karakteristična po nižim, s početkom berbe čak začuđujuće niskim randmanima. Nakon dužeg sušnog perioda dogodio se hladniji period, a potom i puno kiše. Plodovi su se napunili vodom i smanjili postoci ulja.
Srećom po maslinare, randmani u ovoj fazi već se popravljaju, čemu smo svjedočili i u najstarijoj uljari u Vodnjanu u Trgovačkoj ulici. Kasnije sorte poput bjelice sada daju između 15 i 16 posto.
Ovo je godina kvalitetnog ulja i rekordna po količini ploda. Da je maslinare nagradila još i većim udjelom ulja bila bi ovo rekordna berba u svakom pogledu. No, nema razloga za nezadovoljstvo, količine ulja u konačnici ipak su u plusu.
ISTRAVIRGIN je kroz promociju i popularizaciju maslinovog ulja iznjedrio ideju, a struka je zdušno pozdravila, da ekstra djevičansko maslinovo ulje nije samo začin, nego osnovna namirnica na kojoj se temelji tradicionalna mediteranska, ali i suvremena svjetska kuhinja. Tako će i ove godine vodeća imena domaće gastro scene predstaviti različite kulinarske recepte koristeći isključivo autohtona i mlada maslinova ulja.
Kako najbolje iskoristiti svježe ulje visoke aromatike, pitali smo gostujućeg chefa Davida Skoka.
"Naša ulja su specifična jer imaju svoje karakterističnosti, svoje izražene aromatičnost i notnost. I nama kuharima je uvijek izazov kako ih balansirati", kaže Skoko.
Kao kuhar koji priprema ribu, i ovaj se put odlučuje za jesensku ribu i jesensko povrće.
"Pripremat ću trilju od kamena, broskvu, kelj i pasternak. Sve te namirnice imaju izraženu okuse i aromatičnost, ali kako na ISTRAVIRGIN-u kuhamo ulje, a ne namirnice, da tako kažem, onda ćemo i namirnice nastojati što više približiti ulju. Cilj je publici predstaviti i priuštiti istarska ulja te napraviti dobar balans okusa i aroma", rekao je Skoko.
Uz njega će na ISTRAVIRGIN-u kuhati Zdravko Tomšić, Svjetlana Celija, Gracijano Jurman, Matija Horg, Marko Turković, profesori i učenici Srednje škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu. ISTRAVIRGIN nije samo sajmeni događaj i prilika za poslovni susret maslinara i drugih proizvođača, već tri dana koja slave plodove naših maslinika. Stoga slijede degustacije i vođene degustacije u Oil Baru, predavanja i radionice, puno uljarskih i vinskih razgovora, izložbi fotografija i video-uradaka, dječji kutak, puno zabave u večernjim satima u šatoru. Dakle, ovog vikenda svi putovi vode u Vodnjan.
Na građevinskoj parceli trenutno je maslinik a zanimljivo je da je tvrtka Kanco d.o.o. zemlju prošle godine kupila od svog današnjeg direktora Alena Kancelara
Na video snimci je vidljiv poprilično jak udarac
Potpuno je nejasno zašto Legović nije suspendiran do okončanja istrage, što je inače logičan slijed događaj u sličnim situacijama. Posebice što dokument koji zorno dokazuje njegovo nezakonito postupanje u PU istarskoj postoji od prošlog listopada
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.