Život

veliki uspjeh domaćih dizajnera

(VIDEO) NAGRAĐENA INTERAKTIVNA INSTALACIJA 'PUTOVANJE BATANOM' Prestižni European Design Award za Sondu i rovinjsku Batanu

Veliki je uspjeh za Sondu, Rovinj i Muzej Batane, to što je tradicionalna i lokalna istarska priča, prikazana putem digitalnih instalacija muzeja Batane dobila ovo priznanje na europskoj razini


 
1 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini

Veliki je uspjeh za Sondu, Rovinj i Muzej Batane, to što je tradicionalna i lokalna istarska priča, prikazana putem digitalnih instalacija muzeja Batane dobila ovo priznanje na europskoj razini

U sklopu European design festivala, u Luxembourgu je Sondi dodijeljena nagrada European Design Awards za interaktivnu instalaciju "Putovanje batanom", smještenu u Ekomuzej Batana koji je upisan u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Za projekt interaktivne instalacije „Putovanje batanom“ Studio Sonda dobitnik je brončane nagrade European Design Award u kategoriji Digital Installations.

Instalacija je postavljena u Ekomuzeju Batana u Rovinju, upisanom u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta. Cilj nagrađenog interaktivnog digitalnog postava, jest odvesti korisnika na putovanje kroz vrijeme (20-tea 20. stoljeać) i omogućiti mu petminutno „upravljanje batanom“ iz prvog lica, a što uključuje i edukativnu komponentu: učenje o navigaciji uz pomoć zvijezda, o dijalektu, kulturi pjevanja, vrstama riba, načinu izlova...

Tri istovremene projekcije

Zanimljivost postava su tri istovremene i sinkronizirane projekcije (pod/strop/front zid) koje se spajaju u jedinstven doživljaj. Na bočnim stranama prostora u mraku se nalaze eksponati koji bivaju osvijetljeni kada se pojašnjavaju na videu. Posjetitelji na taj način mogu doživjeti jedinstveno iskustvo Batane, plovila koje je toliko obilježilo istarsku povijest.

European Design Awards zauzima posebno mjesto u dizajnerskoj zajednici jer slavi kreativnost na europskoj razini. Ove nagrade su priznanje za izvanredna postignuća u različitim kategorijama dizajna. Ocjenjivanje provodi međunarodni stručni žiri koji pristigle radove ocjenjuje na temelju originalnosti, kreativnosti, inovativnosti i kvalitete izvedbe.

Cilj natjecanja je promovirati europsku dizajnersku izvrsnost i prikazati je globalnoj dizajnerskoj zajednici i široj javnosti. Za Sondu je ovo već 6. nagrada na European Design Awards, a prije dvije godine je za projekt 100% COVID free putovanje osvojila čak i prestižni Jury Prize.

Istarska priča

Veliki je uspjeh za Sondu, Rovinj i Muzej Batane, to što je tradicionalna i lokalna istarska priča, prikazana putem digitalnih instalacija muzeja Batane dobila ovo priznanje na europskoj razini.

Video pogledajte OVDJE

Autori:

  • Kreativna direkcija, dizajn: Jelena Fiškuš i Sean Poropat
  • Animacija: Rajko Ban, Manuel Šumberac
  • Ilustracije: Manuel Šumberac
  • Video: Josip Ružić (Rose-Art)
  • Autori postava: Tamara Nikolić Đerić, Vanja Cuculić, Aleksandar Paris, Vladimir Končar
  • Ravnateljica ustanove "Kuća o batani - Casa della batana" - Nives Giuricin

Nastavite čitati

Istra
 

Brojni mališani sudjelovali u prezentaciji sportskih klubova

Slogan „Poreč-grad sporta" koji se često koristi kako bi se istaknuo sportski duh Poreča vrijedi i više kada se vidi veličina i brojnost sportske zajednice u čijem sklopu djeluje 47 sportskih klubova i udruga u 35 različitih sportova, s više od 3.500 članova, od kojih se redovno natječe njih oko 1.900, a među njima ima najviše onih najmlađih

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.