Život

oštro oko novinara marija benčića

(VIDEO) Što pulski Augustov hram radi u stanu slavnog engleskog inspektora Morsea?

Kako se grafika pulskog Augustovog hrama našla u Engleskoj, na snimanju popularne kriminalističke serije ostaje zagonetka, no možda je najrealnije pojašnjenje pulskog producenta Draška Ivezića da su je dekorateri serije kupili na buvljaku 90-tih godina


 
2 min
Borka Petrović

Kako se grafika pulskog Augustovog hrama našla u Engleskoj, na snimanju popularne kriminalističke serije ostaje zagonetka, no možda je najrealnije pojašnjenje pulskog producenta Draška Ivezića da su je dekorateri serije kupili na buvljaku 90-tih godina

Poznati novinar i radio voditelj Mario Benčić objavio je na svom Facebook profilu zanimljivu crticu.

- Gledao sam neki dan englesku seriju Inspektor Morse i u jednom kadru, koji pokazuje unutrašnjost njegova stana, vidim na zidu zanimljivu uokvirenu sliku, napisao je te dodao fotografiju scene na kojoj se lijepo vidi - Augustov hram u Puli.

Mario se potom sam malo poigrao inspektora, a pomogli su mu brojni poznati komentatori. Pa je tako usporedio nekoliko pronađenih grafika Augustovog hrama s onima koje vise na zidu popularnog engleskog kriminalista.

- Usporedio sam nekoliko grafika koje sam od ranije poznao, i sličilo mi je da bi to moglo biti. Igor Kordej se također slaže s usporedbom grafika koje sam priložio; a on je grafički znalac bez rezerve. Slavni crtač stripova i ilustrator, navodi Benčić.

Inače, kako nam je kazao, radi se o 4. epizodi 6 sezone serije pod nazivom Absolute conviction koja je prvi put emitirana 8. travnja 1992.

Komentatori su odmah krenuli u istraživanje te pronašli slične grafike koje prikazuju pulski Augostov hram i bez daljnje rasprave - sigurno je kako se radi upravo o našem spomeniku. Po svemu sudeći mogla bi to biti ona, kako navodi grafički dizajner Noel Mirković, slavnog talijanskog tiskara Domenica Cunegoa po predlošku Charles Louisa Clérisseau datirana između 1760. and 1767. godine.

Inače, Clérisseau slavni francuski arhitekt i slikar, proučavao je antičke spomenike u Rimu, gdje je upoznao Jochanna Joachima Winckelmanna te braću Roberta i Jamesa Adama, kojima je bio prijatelj i učitelj, pa je s njima nekoliko puta posjetio Pulu (1756., 1757. i 1760.). Tu je crtao antičke i ranokršćanske spomenike. Ti se crteži danas nalaze u privatnim i državnim zbirkama širom svijeta, a on se radi toga ubraja u vrlo rane promicatelje pulskoga graditeljskog nasljeđa.

Kako se grafika našla u Engleskoj, na snimanju popularne kriminalističke serije ostaje zagonetka, no možda je najrealnije pojašnjenje pulskog producenta Draška Ivezića koji je u komentrima dao svoje viđenje da su je, možda, dekorateri serije kupili na buvljaku.

- U devedesetima se vjerojatno po Londonu dosta naših rješavalo suvenira iz bogatog Jugoslovenskog turističkog nasljeđa, njegovo je mišljenje s koji su se mnogi složili. Ili, možemo prenijeti i kreativniji komentar slikara Bojana Šumonje - inspektorova majka bila je Puležanka!

Pogledajte scenu u kojoj se u Morseovom stanu vidi slika Augostovog hrama kako je nekada izgledao:


Foto: Pinterest

Nastavite čitati

Pula
 

Papa pozvao vjerske vođe da se ujedine u borbi protiv klimatskih promjena

"Kao vjerski predstavnici, budimo primjer i pokažimo da je promjena moguća i svjedočimo puni poštovanja održivim stilovima života. Glasno preklinjimo vođe naroda da se sačuva naš zajednički dom", poručio je Franjo u videoporuci * Papa je planirao predsjedati otvaranjem vjerskog paviljona na klimatskoj konferenciji C0P28 u Dubaiju, ali ga je bolest prisilila da ostane u Vatikanu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.