Život

NASTAVAK USPJEŠNOG POTHVATA S GREGOVICE

VLASTITI VRT ZA 33 EURA GODIŠNJE Grad Pula odabrao 38 korisnika urbanih vrtova u Lošinjskoj

Prosječna veličina obradive površine na pojedinačnoj parceli je 42 četvorna metra, a pristupne staze, komposteri, spremišta alata, klupe i sjenice nalazit će se na zajedničkim površinama. S obzirom na to da je unaprijed najavljeno iznajmljivanje 82 parcele, čini se da u prvom natječaju nije bila pretjerana 'navala'


 
2 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Prosječna veličina obradive površine na pojedinačnoj parceli je 42 četvorna metra, a pristupne staze, komposteri, spremišta alata, klupe i sjenice nalazit će se na zajedničkim površinama. S obzirom na to da je unaprijed najavljeno iznajmljivanje 82 parcele, čini se da u prvom natječaju nije bila pretjerana 'navala'

Grad Pula ovih je dana objavio spisak kandidata koji su ostvarili pravo na preuzimanje svoje parcele u sklopu novog urbanog vrta koji se uskoro otvara na području Mjesnog odbora Vidikovac, uz Lošinjsku ulicu, na potezu između Rizzijeve i Ulice Marsovog polja.

Na natječaju koji je Grad raspisao početkom svibnja, a čije su prijave još uvijek evidentirane pod šiframa, 38 je građana zadovoljilo sve uvjete za sklapanje ugovora o davanju na korištenje vrtne parcele na obradivom zemljištu, i u narednom će mjesecu s Gradom sklopiti i formalni ugovor o korištenju.

Podsjetimo, zemljišna čestica koja je određena za namjenu novih urbanih vrtova velika je nešto ispod 15 tisuća četvornih metara i, prema izvornom planu planu, na njoj su se trebale smjestiti 82 parcele na kojima će se građanima omogućiti proizvodnja hrane za vlastite potrebe. Sudeći po broju odabranih kandidata, za pretpostaviti je da dio parcela u prvom krugu natječaja nije podijeljen.

Ujedno, ovo je područje jednim dijelom dobilo i namjenu društvenog vrta, koji će se ustupiti jednoj udruzi, iz obvezu organizacije radionica te poduka iz znanja i vještina korisnih u hortikulturi.

Lošinjska (foto M. Angelini)

Prosječna veličina obradive površine na pojedinačnoj parceli urbanog vrta je 42 četvorna metra, a pristupne staze, komposteri, spremišta alata, klupe i sjenice nalazit će se na zajedničkim površinama.

U urbanim se vrtovima mogu uzgajati isključivo povrće, jagodičasto voće, začinsko bilje i cvijeće za vlastite potrebe i, iako nije obveza, preporučuje se organski, biološki, ekološki uzgoj. 

Osnovno vrijeme trajanja ugovora o korištenju je dvije godine, uz mogućnost produljenja, a godišnja naknada iznosit će 33 eura, u što je uključeno 26 eura naknade za korištenje vode i 7 eura za sam najam opreme i parcele.


Nastavite čitati

Pula
 

ZAVRŠEN, ALI PRAZAN: Ni četiri mjeseca nakon svečanog otvorenja Dom 'Ruža Petrović' još nije useljen

Podsjetimo, štićenici doma, njih ukupno 41, u zgradu nekadašnjeg odjela psihijatrije preselili su se u ožujku 2022. godine, kada je započelo renoviranje matične zgrade. Prvotno je plan podrazumijevao boravak u privremenom smještaju tek godinu dana, no pri kraju tog roka postalo je jasno da će on biti probijen. Prvi razlog bio je ritam radova, a drugi - neuspješna potraga za stručnim kadrom

Pula
 

U tijeku pripreme za dogradnju Osnovne škole Šijana

U sklopu pripremnih radnji uklonit će se dio postojećih stabala te će se izvršiti zamjenska sadnja u znatno većem obimu. Sada će ukloniti 23 bora, dva cedra i jedan čempres, a zasadit će se više od 300 stabala, grmolikih vrsta lovora, pitospore i lavande

Pula
 

Crvenokljune čigre nakon godina ljudskog uznemiravanja uspješno obavile gniježđenje na blokovima pokraj Muzila. Uskoro kreću prema Africi

Prstenovanje se obavlja kako bismo mogli pratiti koloniju crvenokljunih čigri s područja Pule, koja svojom brojkom značajno pridonosi cijeloj populaciji ove vrste u Hrvatskoj, te je iznimno važna. I ono najbitnije, ove godine ptice nisu uznemiravane od ljudi, što je veliki napredak, poručila je dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljice Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.