Adaptacija prostora bivšeg Kluba Uljanik u punom je zamahu. Radovi su krenuli točno prije godinu kada je srušena vanjska pozornica, a nedavno je na mjestu nekadašnjeg okolnog zida postavljena obnovljena kamena ograda.
Zavirili smo u unutrašnjost nekadašnjeg kluba kojeg je preuzeo poduzetnik Ilija Lovrić u paketu s tvrtkom Uljanik Standard koja je u svom portfelju imala stambene i poslovne nekretnine Uljanika.
Prvo smo se uputili u bivšu veliku koncertnu halu. Potpuno je ispražnjena, a na vlažnim, oljuštenim zidovima još se nazire natpis nekadašnjeg kluba. Na nekim zidovima i dalje se nalaze izbljedjeli plakati bendova kao podsjetnik na neka druga vremena.
Lovrić se prisjeća kada su krenuli radovi u centralnom dijelu bivšeg kluba, imali su što za vidjeti. Pokazuje potpuno trule grede koje nose cijelu krovnu konstrukciju, dodajući da je dobro što svih ovih godina netko nije stradao. S vremenom, kroz dvije ili tri godine, u velikoj bi sali trebao biti otvoren restoran, a potom i hotel.
Bistro, restoran, hotel, poslovni prostori...
- Sve radimo u suradnji s konzervatorima s obzirom da se ispod nalaze ostaci velikog rimskog kazališta. Zasada mogu najaviti skorašnje otvorenje bistroa koji će se nalaziti u bivšoj maloj sali kluba, a u funkciji će biti i prostor u kojem se pred sam kraj rada kluba nalazio prostor s burgerima. Glavna ideja da se ovaj kompletan prostor vrati gradu i građanima, i da bude otvoren kroz cijelu godinu. Konkretno, na mjestu gdje se nekad nalazila vanjska pozornica ideja je da zaživi novi gradski trg. Na samom ulazu biti će organiziran parking s nekih desetak mjesta za posjetitelje, kaže Lovrić.
Skroz trula krovna konstrukcija nekadašnjeg diska
Ističe da trenutno čekaju dozvole nadležnih ministarstva vezano uz minimalne tehničke uvjete i kontrolu buke.
- U početku će biti u funkciji mala sala u kojoj će se nalaziti bistro s ponudom burgera i ostale brze hrane. Ispred će biti terasa za posjetitelje, a poanta je da radimo cijelu godinu kako bi ovaj dio grada ponovno oživio. Cijeli ovaj dio biti će otvoren za sve građane za razliku od prijašnjeg kluba koji je posjećivala određena skupina ljudi i koji su na ulazu plaćali ulaznicu, kaže Lovrić.
Tek nakon dvije ili tri godine nada se da će završiti radove na uređenju velike hale koja je, što se troškova i ulaganja tiče, trenutno rupa bez dna.
U velikoj hali otvorit će se restoran.
- Znam da će ga svi povezivati s rock klubom i vjerojatno zvati Ex Uljanik, no jedna opcija je da se restoran zove Ex Teatar s obzirom da su ispod ostaci rimskog kazališta. No prije toga pod hitno treba sanirati krov jer kada smo počeli čisti, samo što se sve nije urušilo. Jako puno ljudi je moglo izgubiti živote jer se prostor uopće nije održavao. Nismo zatekli nit jednu zaštitnu takozvanu fidovu sklopku za struju u cijelom ovom prostoru, ne samo u disku, već na cijeloj lokaciji. Promijenili smo kompletno sve instalacije i sve je napravljeno na novo. Mislim da smo u vrlo kratkom roku napravili jako puno, kaže Lovrić.
Plan je nakon otvaranja restorana postojeću malo halu u kojoj će zasad biti ugostiteljski objekt, prenamijeniti za najam poslovnih prostora.
Manja hala postaje bistro "Public"
Kada su krenuli radovi, otkrili su i podrumske prostorije koje se protežu na nekih 200 kvadrata. Radi se o podrumskom prostoru koj je bio doslovno "začepljen" smećem.
- Iz tog smo dijeli izvukli oko 260 kubika smeća. Bilo je svega. Od ostataka zemlje, lišća, ambalaže, raznih odjevnih predmeta, gaćica, čarapa, kondoma, ma svega…Nisu ni konzervatori znali za ovaj podrum. Prvo sam pomislio da je to prostor povezan sa skloništima, no ubrzo smo shvatili da se prostire ispod cijele naše zgrade. Obavijestili smo konzervatore i sve smo očistili. Otpad je prevozilo oko 28 kamiona punih deset kubika smeća, koje smo našli u podrumu. Godinama se s terase sve trpalo dole i onda kad se napunilo, su zabetonirali. Otvorili smo rupu, očistili i dolje pronašli postolje za peć za kotlovnicu od nekadašnjeg hotela koji se nalazi na ovoj lokaciji, kaže Lovrić.
Budući vinski podrum
U tom pak dijelu planira urediti vinski podrum. Cilj je u tom dijelu napraviti degustacijski dio s istarskim vinima i vinima za prodaju.
Lovrić se nada da će bistro biti u funkciji kroz nekoliko tjedana, a planira i zapošljavanje 50-tak radnika.
Na pitanje koliko je uložio u kompletnu adaptaciju, ističe da se radi o iznosima u milijunima kuna, no detalje nije želio iznositi.
- Većinu toga sam napravio sa svojim ljudima. Ne znam da li bi u Puli uopće našao ljude koji bi u kantama iznosili 260 kubika smeća i po kojoj cijeni. Zbog toga hvala Nepalcima, jer nažalost naši ljudi to ne bi radili.
Što se tiče budućeg hotela, naglašava da to ne ovisi o njemu.
- Za sve je potrebno ishoditi potrebne dozvole. Želje su jedno, mogućnosti drugo, a planovi Grada možda nešto treće. U svakom slučaju, sve radimo u suradnji s Gradom i konzervatorima, rekao je.
Na zidovima u budućem bistrou nalaze se fotografije Lennona, Bowiea. Pitamo ge hoće li i glazba biti u tom stilu?
Tko kaže da neće biti koncerata? Cajke zaboravite!
- Nekad davno sam bio DJ i slušao sam zaista raznovrsnu glazbu. Ako vas to zanima, ovdje neće biti cajki, tvrdi Ilija.
Ne isključuje da se danas-sutra nakon otvaranja restorana, ponovno organiziraju koncerti.
- Tko kaže da neće više biti koncerata? Prostor je registriran za manifestacije. Sigurno neće biti kao prije, ali koncerti dvaput ili triput godišnje, nisu isključeni.
Počišćeni su i potpuno devastirani sanitarni čvorovi nekadašnjeg kluba, koji još čekaju adaptaciju. Lovrić priča da mu se zasad u to ne isplati ulagati jer kada se otvori restoran, na mjestu sanitarnih čvorova planirana je kuhinja za restoran u kojoj bi radilo deset kuhara.
- Tek kada to bude gotovo, ovaj dio u maloj hali će se prenamijeniti u poslovne prostore, to je neki plan. Rokova nemam, a radit će se koliko stignem, dodaje.
Otkriva da osim ove investicije ima i drugih projekata, no sve poprilično stoji zbog manjka ljudi koji rade na dozvolama u Gradu Puli.
- Zasad puno toga stoji jer Gradu fali ljudi. Što se tiče otvaranja bistroa, sve je više-manje spremno, a još čekamo samo dozvole oko minimalnih tehničkih uvjeta kako bi mogli otvorit bistro. Sve papire smo predali vezano uz kontrolu buke i tu dokumentaciju čekamo od Ministarstva zdravstva, a nakon toga odlučuje Grad.
Inače, Lovrić je vlasnik male obiteljske tvrtke koja se bavi obradom metala i zapošljava dvadesetak ljudi. Kupnjom Uljanik Standarda u listopadu 2021. godine - jedinog društva Uljanik grupe koje nije završilo u stečaju, preko noći postaje kralj nekretnina u Puli, Fažani i Vodnjanu.
Nakon što je ušao u posjed bivšeg Kluba Uljanik, odmah je poručio da prostor nije za prodaju.
Osim tog prostora, Lovrić je vlasnik i dva bivša samačka hotela u Puli koje je prenamijenio za turizam.
- Tamo je sve popunjeno. Imamo 30-tak garsonjera koje se iznajmljuju po 120 eura, a kapacitet tog objekta je za stotinjak ljudi. To je uglavnom sve renovinarno i završavamo još maleni dio fasade. Sve je pri kraju, no ima tamo još posla, zaključio je Ilija Lovrić.