Baštardini i Pravi

NIJE U PITANJU ALBINIZAM

BIJELI VRABAC NA MEDULINSKOJ LOKVI: Zbog svoje svijetle boje česta su meta predatora

Ovakvim pticama život nije lak, jer su zbog svoje povećane vidljivosti za razliku od vrabaca koji imaju tamnu zaštitnu boju perja, veoma česta meta predatora. Iz tog razloga jako rijetko uspijevaju prenijeti ove genetske mutacije na potomstvo


 
1 min
Dean Mladenović
Vrabac s leucizmom na Medulinskoj lokvi

Ovakvim pticama život nije lak, jer su zbog svoje povećane vidljivosti za razliku od vrabaca koji imaju tamnu zaštitnu boju perja, veoma česta meta predatora. Iz tog razloga jako rijetko uspijevaju prenijeti ove genetske mutacije na potomstvo

Medulinska lokva je posljednjih dana bila u centru zbivanja zbog pomora velikih riba, a do kojeg je kako biolozi kažu došlo zbog nedostatka kisika u vodi. Ipak, nedavne obilne kiše donijele su prijeko potrebnu količinu svježe vode obogaćene kisikom, te je daljnji pomor zaustavljen.

Kako su nas onda iznenadili veliki primjerci somova i šarana koji su živjeli u lokvi, tako je došla još jedna neobična vijest. Naime, na lokvi i njenoj okolici obitava neobičan žitelj, bijeli vrabac.

Kako nam kaže Kristijan Siladić voditelj Facebook grupe Medulinska lokva, a koji ga je prvi fotografirao, čini se da je vrabac ovogodišnji i da se je izlegao na nekom od stabala u okruženju same lokve.

Zbog genetskih mutacija koja se ponekada pojave, izlegne se bijeli ptić, a radi li se doista o albino primjerku doznali smo od dr. sc. Jelene Kralj, upraviteljice Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Kralj kaže kako su moguće dvije mutacije koje uzrokuju svjetlu boju kod ptica, kao i kod sisavaca, radi se o poremećaja pigmentacije, albinizmu i leucizmu.

"Kod albinizma ptica i kod sisavaca, je ista priča, radi se o tome da zapravo ne postoji, odnosno ne sintetizira se melanin. Melanin je tamni pigment koji se nalazi u perju ptica, ali ista tako i u kljunu, nogama i očima. Sve te ptice i životinje uvijek imaju crvene oči, što je često vidljivo kod bijelih zečeva. Kod leucizma melanin postoji, ali se on na krivi način pokušava ugraditi u perje, kljun i noge, tako da će se sudeći po fotografiji ovog vrabca raditi o leucizmu pošto su mu oči tamne, a perje ima laganu svjetlo smeđu boju", kazala je Jelena Kralj sa Zavoda za ornitologiju o razlikama između albinizma i leucizma kod ptica.

Foto: dr. sc. Jelena Kralj

Ovakvim pticama život nije lak, jer su zbog svoje povećane vidljivosti za razliku od vrabaca koji imaju tamnu zaštitnu boju perja, veoma česta meta predatora. Tako da jako rijetko uspijevaju prenijeti ove genetske mutacije na potomstvo.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.