Baštardini i Pravi

vjetar ih gura s pučine

Čudna pojava na zapadnoj obali Istre - želatinozni organizmi bezopasni su za ljude

Možemo je prepoznati po prozirnom želatinoznom tijelu u obliku bačve koje može doseći i do pet centimetara u duljinu. Može živjeti kao samostalni organizam ili može stvarati lančani oblik dulji od metra


 
1 min
Borka Petrović

Možemo je prepoznati po prozirnom želatinoznom tijelu u obliku bačve koje može doseći i do pet centimetara u duljinu. Može živjeti kao samostalni organizam ili može stvarati lančani oblik dulji od metra

Trenutačno na zapadnoj obali Istre bilježimo visoku zastupljenost obične salpe (Salpa fusiformis), obavijestili su iz rovinjskoj Centra za istraživanje mora.

- Možemo je prepoznati po prozirnom želatinoznom tijelu u obliku bačve koje može doseći i do pet centimetara u duljinu. Može živjeti kao samostalni organizam ili može stvarati lančani oblik dulji od metra.

One su bezopasne za ljude, ali mogu imati značajan utjecaj na morske planktonske prehrambene mreže jer kada se pojave masovno, mogu smanjiti brojnost fitoplanktona i mikro zooplanktona, što rezultira praktički monokulturom salpi, objavili su.

Obična salpa je kozmopolitska vrsta i radije se zadržava na područijima otvorenog mora, ali kao što je slučaj ovih dana, vjetar može ove želatinozne planktonske životinje donijeti bliže obali.


FOTO: Centar za istraživanje mora

Nastavite čitati

Istra
 

Javni radovi u Puli u pravilu skuplji od plana, a to vrijedi i za rolo garažu

Sutra otkrivamo koliko je zapravo koštala rolo garaža u Puli te pišemo o gospodarenju otpadom: u Ližnjanu napokon kreće projekt izgradnje reciklažnog dvorišta, a u pulskoj industrijskoj zoni još jedno iduće godine * Turistička sezona kreće, turisti i kupači preplavit će pulske obale, ali na potezu od Valovina do Galebovih stijena (Golubovih, ako vam je draže), drugi ljudi brinu o egzistenciji

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.