Baštardini i Pravi

vjetar ih gura s pučine

Čudna pojava na zapadnoj obali Istre - želatinozni organizmi bezopasni su za ljude

Možemo je prepoznati po prozirnom želatinoznom tijelu u obliku bačve koje može doseći i do pet centimetara u duljinu. Može živjeti kao samostalni organizam ili može stvarati lančani oblik dulji od metra


 
1 min
Borka Petrović

Možemo je prepoznati po prozirnom želatinoznom tijelu u obliku bačve koje može doseći i do pet centimetara u duljinu. Može živjeti kao samostalni organizam ili može stvarati lančani oblik dulji od metra

Trenutačno na zapadnoj obali Istre bilježimo visoku zastupljenost obične salpe (Salpa fusiformis), obavijestili su iz rovinjskoj Centra za istraživanje mora.

- Možemo je prepoznati po prozirnom želatinoznom tijelu u obliku bačve koje može doseći i do pet centimetara u duljinu. Može živjeti kao samostalni organizam ili može stvarati lančani oblik dulji od metra.

One su bezopasne za ljude, ali mogu imati značajan utjecaj na morske planktonske prehrambene mreže jer kada se pojave masovno, mogu smanjiti brojnost fitoplanktona i mikro zooplanktona, što rezultira praktički monokulturom salpi, objavili su.

Obična salpa je kozmopolitska vrsta i radije se zadržava na područijima otvorenog mora, ali kao što je slučaj ovih dana, vjetar može ove želatinozne planktonske životinje donijeti bliže obali.


FOTO: Centar za istraživanje mora

Nastavite čitati

Istra
 

PLJUSKA HRVATSKIM FILMAŠIMA - Čudo iz Vodnjana!

Beskompromisan je to, koliko topao i poetičan toliko i satiričan, prije svega nezavisan šamar autorskoj, posebno akademskoj filmskoj uštogljenosti, koja podilazeći klišejima, s naglaskom na tjeskobu i očaj, posve promaši krvavu, masnu stvarnost koju bi trebala, kolikogod fikcijski, iskreno umjetnički posredovati

Istra
 

Nizozemku opljačkao lopov na skuteru

Policija je zaprimila prijavu 28-godišnje nizozemske državljanke da joj je 4. listopada oko 20 sati, dok je šetala starogradskom jezgrom Rovinja, na skuteru prišao nepoznati počinitelj te iz ruke istrgnuo torbicu u kojoj su se nalazile osobne stvari i novac

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.