Baštardini i Pravi

MAMUTSKA OSA

Dobri 'div' kojeg olako zamjenjuju za veoma opasnog azijskog stršljena

Koliki je značaj njenog pojavljivanja u prirodi, ukazuje činjenica da se javlja tamo gdje je zdrav okoliš, jer ako nema nosorožaca u trulim deblima hrasta, znači da okoliš nije zdrav, a samim time bit će lišen prisutnosti ovog velikog insekta * Mamutska osa je najveći pripadnik iz porodice hymenoptera u Europi, kojoj pripadaju pčele, ose, bumbari, stršljeni i skolije, a ženke ove velike ose narastu od četiri i pol do šest centimetara, te su nešto veće od mužjaka, s time da ženke imaju žutu glavu, a mužjaci crnu


 
5 min
Dean Mladenović
Mamutska osa - Foto: Vanja Puškarić

Koliki je značaj njenog pojavljivanja u prirodi, ukazuje činjenica da se javlja tamo gdje je zdrav okoliš, jer ako nema nosorožaca u trulim deblima hrasta, znači da okoliš nije zdrav, a samim time bit će lišen prisutnosti ovog velikog insekta * Mamutska osa je najveći pripadnik iz porodice hymenoptera u Europi, kojoj pripadaju pčele, ose, bumbari, stršljeni i skolije, a ženke ove velike ose narastu od četiri i pol do šest centimetara, te su nešto veće od mužjaka, s time da ženke imaju žutu glavu, a mužjaci crnu

Nalikovati na 'opasnog zločinca' u životinjskom svijetu je nekada veoma korisno, jer će vas u širokom krugu izbjegavati svi potencijalni predatori i neprijatelji.

Junak našeg današnjeg članka, mamutska osa, jedan je od 'korisnika' opasne reputacije jer strahovito podsjeća na nadaleko poznatog azijskog stršljena koji se zadnjih godina raširio u mnoge krajeve Europe, pa tako i kod nas.

Njegova životna priča baš zbog sličnosti s 'uvezenim' predatorom, ponekad završi tragično jer ga neupućeni ljudi ubijaju iz straha, a poznato je da ubod azijskog stršljena može završiti tragično.

Mamutska osa je najveći pripadnik iz porodice hymenoptera u Europi, kojoj pripadaju pčele, ose, bumbari, stršljeni i skolije, a ženke ove velike ose narastu od četiri i pol do šest centimetara, te su nešto veće od mužjaka, s time da ženke imaju žutu glavu, a mužjaci crnu.

Foto: Vanja Puškarić

Vanja Puškarić, poznati istarski birdwatcher nam je poslao fotografije s plaže Zlatorog u Umagu ovog izuzetnog insekta s nakanom da se ljude informira o ovom dobrom "čudovištu" kako bi ga lakše identificirali jer od njega ne prijeti opasnost, već naprotiv njegova prisutnost u prirodi ukazuje na zdrave mediteranske šume hrasta, a u njima na šarmantnog i slabo poznatog insekta nosorožca na čiju veliku larvu koja se nalazi u trulim deblima hrasta polaže ličinku koja se onda razvija u njoj, a skrb mamutske ose s time prestaje.

Ubod mamutske ose je samo upozoravajući i manje bolan

Vanja nam napominje da mamutske ose imaju žalac, ali da nemaju tendenciju spontanog napada.

- Ubod ako do njega ikako dođe je samo upozoravajući i manje bolan i ozbiljan od onog od pčele ili ose, a kamoli od stršljena. Ima i jako velike čeljusti koje također doprinose njenom monstruoznom izgledu, ali i one joj služe samo kao hvataljke kojima pridržava larvu nosorožca dok ju ne paralizira, veli nam Vanja.

Nosorožac - Foto: Dean Mladenović

Mamutska osa se hrani isključivo nektarom iz cvijeća, kaže Vanja, te nadodaje kako takve biljke moraju biti dovoljno čvrste i stabilne da izdrži njenu težinu. Tako da ju je u biti najlakše naći na najjačem od svih naših livadnih cvjetova velikom čičku ili volujskom osjaku koji svojim imenom upućuje na prisutnost velikih skolia.

Prisutnost ovog dobrog diva ukazuje na zdravu prirodu

Koliki je značaj njenog pojavljivanja u prirodi, ukazuje činjenica da se javlja tamo gdje je zdrav okoliš, jer ako nema nosorožaca u trulim deblima hrasta, znači da okoliš nije zdrav, a samim time bit će lišen prisutnosti ovog velikog insekta.

Vanja nam kaže da je cijela porodica scolia važna, a o njima se još uvije ne zna puno toga. "Činjenica da neke orhideje mogu biti oprašene samo s pomoću jedne određene vrste scolije s kojom su se ove evolucijski uskladile i prilagodile svoj izgled i anatomiju te sistem privlačenja", ističe Vanja.

Egzotične vrste žive baš u našim krajevima

"Kad sam ju danas primijetio, sjetio sam se svog prvog susreta s ovim dobrim čudovištem od prije petnaestak godina kad sam čekao trajekt na Porozini", nastavlja.

- Svi znamo i odmalena nas uče da se pazimo i da razlikujemo pčele, ose i pogotovo stršljene. Tako da svi mislimo da smo to gradivo asimilirali i prije škole i da nema tu nekih dodatni iznenađenja u vlastitom kraju. Zato kad sam ugledao prvi put mamutsku osu, kao da sam vidio dinosaura. Nisam vjerovao da toga ima u Europi a još manje tu kod nas, veli.

- Vidio sam da je dosta hladnokrvna i da joj se može prići za macro fotke. Promatrao sam ju i fotkao s posebnim onim dječjim oduševljenjem misleći na neku egzotičnu vrstu. To i je egzotična vrsta koja upućuje na egzotičnost i jedinstvenost krajeva u kojima obitava, a ti krajevi su upravo ovi naši. Krajevi koji su egzotični i nepoznati ne samo nama već i prethodnim generacijama koje nas nisu znale uputiti na ova zanimljiva čuda i čudovišta prisutna u našoj okolici, poručuje Vanja.

Foto: Vanja Puškarić

Svi smo bili samo djeca

Vanja nam je prepričao i svoj susret s dvoje odraslih i djetetom dok su šetali po obližnjoj stazi za vrijeme njegovog fotografiranja mamutske ose, kada im je skrenuo pozornost na ovog velikog i izgledom zastrašujućeg insekta.

"Želio sam doživjeti njihovu reakciju na prvi susret s ovom zapanjujućom vrstom. Kad su je vidjeli odmah su poskidali sunčane naočale u nevjerici. Rekao sam im da nema straha jer ova vrsta nije agresivna, na što je dječak istrgnuo smartphone iz tatinih ruku i kleknuo da snimi mamutsku osu iz blizine. Dok se dvoje odraslih raspitivali o toj vrsti pa i o nosorožcu kojeg sam im spomenuo i kojeg nisu nikad vidjeli i koji ih je također očarao i zaintrigirao.

Poanta cijele priče je da kada smo svi zajedno promatrali ovog dobrog diva na toj stazi uz more, svi smo bili samo djeca koja su bez da se upoznaju, prepričavala priče o skrivenim čudima i čudovištima istarskog mikrokozmosa, a... odrasli, oni su se u trenu rasplinuli i nestali kao što su nestale i sunčane naočale. Kada je mamutska osa nesmetano odletjela, jer je završila svoju ophodnju oko staroga hrasta, i mi smo se razišli", opisao nam je Vanja svoje iskustvo dijeljenja saznanja o ovoj velikoj osi sa slučajnim prolaznicima.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.