Baštardini i Pravi

POTHVAT PULJANKE MIRE BANKOVIĆ

Spasila dvije napuštene kujice iz Jordana i dovela ih u Istru

Put dviju napuštenih kujica Jordan i Ayle, koje su spašene iz jordanskog grada Aqaba do Europe, trajao je više od 20 sati, a sama avantura njihovog dolaska puno dulje - gotovo godinu dana. Sve je krenulo kada je Puljanka Mira Banković turistički otputovala u Jordan, kako bi vidjela Petru


 
4 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Mira i Ayla

Put dviju napuštenih kujica Jordan i Ayle, koje su spašene iz jordanskog grada Aqaba do Europe, trajao je više od 20 sati, a sama avantura njihovog dolaska puno dulje - gotovo godinu dana. Sve je krenulo kada je Puljanka Mira Banković turistički otputovala u Jordan, kako bi vidjela Petru

Da ljubav ne poznaje granice svjedoči i sljedeća priča. Priča o dvije napuštene kujice, Jordan i Ayli, koje je Puljanka Mira Banković doslovce spasila od smrti s cesta jordanskog grada Aqaba. Njihovo spašavanje bilo je sve samo ne jednostavno. Samo put do Europe trajao je više od 20 sati, a avantura njihovog dolaska puno dulje – gotovo godinu dana.

Sve je krenulo, kako doznajemo, kada je Mira Banković - poznata ljubiteljica životinja koja je dugo radila na udomljavanju pasa iz pulskog skloništa - turistički otputovala u Jordan kako bi vidjela Petru, nadaleko poznati napušteni grad. Već prvih dana ostala je, priča nam, fascinirana prirodnim i kulturnim ljepotama ove zemlje, ali i istinski šokirana kako ondje životinje žive.

Više gladni nego siti

- Sve je bilo puno pasa lutalica. Mršavih, izgladnjelih. Tako da sam prvi dan gledala famoznu Petru, a već drugi dan hodala okolo i hranila gladne pse i mačke. Život pasa u jordanskoj sredini jako je težak jer se psi ne smatraju kućnim ljubimcima te svoje živote provode na ulici, više gladni nego siti, a ljudi ih se boje i tjeraju ih, priča nam Mira, napominjući da odnos nije bolji ni prema konjima, magarcima i devama koje su pune ožiljaka i leđa im pucaju pod turistima koje prenose do turističkih atrakcija.

- Te 2019. putovala sam Jordanom i nekoliko dana prije odlaska ugledala mršavu, iscrpljenu kujicu koja je izgledala kao da ju je netko netom lupio auto i da neće dugo izdržati ako joj netko ne pomogne. Zaljubila sam se u nju i odmah odlučila da ću je, kako god, uzeti sa sobom ako je ponovno vidim. Stupila sam u kontakt s jednom volonterkom iz Europe, koja je udana za Jordanca i ondje vodi azil, da ju preuzme dok ne riješim kako je dovesti kući. No, dogovorile smo i da ću, ako ne nađemo nju, iz azila u kojem je tada bilo više od 500 pasa, spasiti barem jednu dušu, prisjeća se Mira.

Jordan je pun pasa na izmaknu snaga

Kako Jordan (kojoj je Mira poslije dala ime po zemlji u kojoj ju je pronašla) nije bilo, odlučili su da će iz azila spasiti Aylu, mršavu kujicu od četiri godine koja je dugo bila na ulici i panično se bojala muškaraca, ali je već imala papire koji su bili potrebni za izlazak iz zemlje.

No, kada je Mira već gotovo izgubila nadu i bojala se da je za Jordan prekasno, ona se pojavila i smještena je u azil u kojem je bila i Ayla. Tada počinje borba kako ih dovesti do Istre.

- Najprije smo krenuli s cijepljenjima pa sređivanjem papira za Jordan. Samo to je trajalo puna četiri mjeseca. A onda je krenula epidemija korone i sve se počelo dodatno komplicirati. Već je tada bio dogovor da izvučemo obje kujice, a vlasnica azila uspjela je s donatorima srediti plaćanje puta, napominje Mira, koju su samo papiri za Jordan koštali prilično puno.

Jordan je trebala biti moj pas, no udomljena je nedavno u Banjole. Bilo mi je jako teško, no s obzirom na to da brinem o 16 udomljenih pasa, priliku za super dom nisam htjela propustiti.

Mira Banković

- Kako bi pronašli koji avion za njih, a trebale su putovati kao kargo teret, letovi bi bili otkazivani. To je već bio vrhunac epidemije korone i letova je bilo sve manje, ali nismo odustajali. Na kraju smo, a već je bio srpanj, shvatili da direktni let nećemo naći i kujice su tek u listopadu uspjele preko Dubaija otputovati do Milana, gdje sam otišla autom po njih.

Kujice 20 sati putovale avionom

Nakon čak 20 sati leta, i još pet sati sređivanja papira u zračnoj luci, Jordan i Ayla napokon su krenule put Pule. Cijeli su put, sretna je danas Mira, super podnijele iako ju je bio strah kako će psi, ionako već traumatizirani, reagirati na tako daleko putovanje avionom.

- Jordan, koja je trebala biti moj pas, udomljena je nedavno u Banjolama. Bilo mi je jako teško, no s obzirom na to da se brinem o 16 udomljenih pasa, priliku za super dom nisam htjela propustiti. No, Ayla je i dalje kod mene i traži topli dom, veli nam Mira, dodajući da je zbog rane na šapi njezino udomljavanje na jedno vrijeme bilo stopirano.

Na pitanje kakav dom traži Ayla, Mira pojašnjava da bi morao biti bez mačaka te sa psima koji nisu dominantni.

Ayla u svojoj omiljenoj pozi

- To su psi koji su se morali boriti za sebe na ulici. Nepovjerljivi su na prvu i iako bi im u kući bilo odlično, oni se na zatvoren prostor još uvijek trebaju priviknuti. Stoga bi bilo idealno da je Aylin udomitelj s područja Istre kako bi ju došao upoznati i družiti se s njome. Kada stekne povjerenje u ljude, radi se o psu koji je pun ljubavi, najviše se voli maziti i ljubiti, i odlična je i s djecom, napominje Mira ponosna što je nakon svih nedaća, barem dvije izgubljene jordanske duše, uspjela spasiti: jedna je u svom zauvijek domu, a druga i dalje traži svoje ljude.

Nakon svih nedaća to je i zaslužila.

Udomitelji se mogu javiti Miri na njezin Facebook profil https://www.facebook.com/zivotinje.nastrebaju ili mejl mirabankovicp@gmail.com

Za kraj, trenutak kada su psi napokon sletjeli u Milano.

.


Privatne fotografije Mire Banković

Nastavite čitati

Pula
 

TAKO JE IZGLEDALA SACCORGIANA 1926.: Slika "Zlatnih" prije 100 godina pripada Silviji Salamon koja je radila na Oscarom nagrađenom filmu "Mediterraneo"

Vlasnica djela, isprva, po vlastitom priznanju, nije znala navesti ime autora slike. Potom je poznati galerist iz Vodnjana Germano Fioranti pretpostavio da bi to mogao biti Romeo Marsi, umjetnik rođen u Puli 1909. godine, a poginuo u Trstu, tijekom bombardiranja, 1944. godine * Priča obitelji Salamon vrlo je zanimljiva. Počinje u Puli, a preko Skitače, Šumbera, Gračišća, Segeta, Trsta, Lomabardije i Ligurije vodi nas sve do Pariza

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.