Baštardini i Pravi

U sklopu projekta LIFE Lynx

Karpatski Ris "Kras" stigao u Nacionalni park Plitvička jezera

Odrasli mužjak risa uhvaćen u Rumunjskoj. Ovo je šesti ris koji je s Karpata preseljen u Hrvatsku u sklopu LIFE Lynx projekta * Procjenjuje se da u Hrvatskoj i Sloveniji živi najmanje 110 odraslih risova, među kojima su i oni naseljeni iz Karpata


 
2 min
HINA
foto: Facebook Nacionalni Park Plitvička jezera

Odrasli mužjak risa uhvaćen u Rumunjskoj. Ovo je šesti ris koji je s Karpata preseljen u Hrvatsku u sklopu LIFE Lynx projekta * Procjenjuje se da u Hrvatskoj i Sloveniji živi najmanje 110 odraslih risova, među kojima su i oni naseljeni iz Karpata

Ris Kras u petak je iz rumunjskih Karpata stigao u Nacionalni park Plitvička jezera u sklopu LIFE Lynx projekta radi povećanja genske raznolikosti te populacije u Hrvatskoj i zaustavljanja njezina izumiranja, priopćila je udruga BIOM.

"Danas je u Nacionalnom parku Plitvička jezera pušten odrasli mužjak risa uhvaćen u Rumunjskoj. Ovo je šesti ris koji je s Karpata preseljen u Hrvatsku u sklopu LIFE Lynx projekta kako bi se povećala genska raznolikost naše populacije i zaustavilo njeno izumiranje, dok je u Sloveniju do sada naseljeno deset životinja", istaknuto je u priopćenju. 

Procjenjuje se da u Hrvatskoj i Sloveniji živi najmanje 110 odraslih risova, među kojima su i oni naseljeni iz Karpata. Analizom DNA i pomoću automatskih kamera dokazani su potomci naseljenih risova te posljedični rast genske raznolikosti populacije u Dinaridima.

Poseban uspjeh LIFE Lynx projekta je naseljavanje risova u slovenske Alpe, područje gdje razmnožavanje te vrste nije zabilježeno duže od 100 godina.

"Ovaj izniman uspjeh je rezultat odlične dugogodišnje suradnje i zajedničkog rada međunarodnih stručnjaka, uz podršku lovaca i lokalnog stanovništva", rekla je koordinatorica provedbe LIFE Lynx projekta u Hrvatskoj Magda Sindičić. 

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvičkih jezera Tomislav Kovačević rekao je kako ta ustanova posljednjih sedam godina sustavno prati risove, a prošle je godine zabilježeno osam odraslih jedinki na području tog parka.

"No, zabrinjavajuća je činjenica da u razdoblju od 2018. do 2021. nisu zabilježeni mladunci na području parka, što bi potencijalno mogla biti posljedica parenja u srodstvu koje ugrožava opstanak risa u Dinaridima. Srećom, krajem 2022. u parku je automatskim kamerama zabilježeno da ženka nazvana Shiny ima dva mladunca i nadamo se da će naseljeni ris Kras pomoći da se ovaj pozitivni trend reprodukcije na Plitvicama nastavi", istaknuo je Kovačević. 

Ris Kras dobio je ime po hrvatskoj i slovenskoj riječi kras, koja označuje korozivne pojave na vodotopivim stijenama kao što je vapnenac, najprošireniji tip stijena dinarskoga gorja i Like, te važnom obilježju krškog krajobraza Plitvičkih jezera.

Kras je posljednja životinja koja će u sklopu LIFE Lynx projekta biti naseljena u Hrvatsku, a u Sloveniju ovog proljeća stižu još dvije jedinke. Provedba tog uspješnog projekta završava u ožujku 2024., ali njegovim završetkom, kako ističu, ne prestaje njihova odgovornost da očuvaju tu vrstu i prekrasne šume u kojima živi.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.