Baštardini i Pravi

MUČAN SLUČAJ PRIJAVLJEN VETERINARSKOJ INSPEKCIJI

NERA JE ŽIVJELA I UMRLA NA LANCU Kujicu u Labinu živu "pojele" tisuće krpelja. Kada su je volonteri Snoopyja pronašli za nju je već bilo prekasno

Vlasnik kujice je stariji čovjek koji se psa, kada smo stigli, jednostavno odrekao. Nije bila čipirana, ni cijepljena. Starost vlasnika u ovom slučaju ne može biti opravdanje jer taj čovjek ima djecu, susjede i nitko od njih nije reagirao. Jedna jedina ampula protiv parazita bila bi dovoljna da se ovom psu spasi život, naglašavaju volonteri


 
3 min
Borka Petrović

Vlasnik kujice je stariji čovjek koji se psa, kada smo stigli, jednostavno odrekao. Nije bila čipirana, ni cijepljena. Starost vlasnika u ovom slučaju ne može biti opravdanje jer taj čovjek ima djecu, susjede i nitko od njih nije reagirao. Jedna jedina ampula protiv parazita bila bi dovoljna da se ovom psu spasi život, naglašavaju volonteri

Nera je bila crna kujica. Baštardinka. Neprimjetna za većinu. Cijeli je život životarila na lancu. Kotila se, a njezini su štenci "nestajali".

Na lancu je Nera i skončala život. Polako i bolno, u patnji. Živu su je pojeli krpelji. Na stotine, tisuće njih.

Volonteri udruge Snoopy koji su je pokušali spasiti vele da nikada nisu vidjeli ovoliki broj krpelja na jednom psu.

- Doslovno nije bilo centimetra na njenu tijelu koji nije bio zaražen krpeljima. Nakon što smo je, po dojavi prolaznika koji je to dojavio osobi koja je javila udruzi, preuzeli satima smo s nje uklanjali krpelje. Dobila je infuziju, vitamine, grijana je, no eritrociti su bili jako niski, desni su joj već bile bijele, bez kapi krvi i njeno izmučeno tijelo naprosto nije izdržalo, predalo se, pričaju nam šokirani volonteri.

Bijele desni

Mučan slučaj zanemarivanja psa nije se dogodio u nekom zabačenom selu, daleko od civilizacije, već u gradu Labinu. U 2023. godini. Jučer.

- Vlasnik kujice je stariji čovjek koji se psa, kada smo stigli, jednostavno odrekao. Nije bila čipirana, ni cijepljena. Starost vlasnika u ovom slučaju ne može biti opravdanje jer taj čovjek ima djecu, susjede i nitko od njih nije reagirao. Jedna jedina ampula protiv parazita bila bi dovoljna da se ovom psu spasi život, naglašavaju.

Nera, potvrdio je to veterinar koji ju je zaprimio, nije umrla od starosti ili bolesti već upravo od zanemarivanja i uslijed prevelike infestacije krpeljima koju su je "jednostavno ispili".

Udruga Snoopy slučaj je prijavila veterinarskoj inspektorici koja ga je pak proslijedila na labinsku ispostavu, a volonteri se nadaju da će cijeli slučaj dobiti i sudski epilog te krivci za ovo nedjelo biti propisno kažnjeni.

- Bojimo se da se ne ponovi slučaj iz sela Turčinovići prije dvije godine. O psu koji je od gladi umro na lancu pisala je cijela Hrvatska, sve smo napravili po pravilima; od prijave, obdukcije, podignuta je kaznena prijava, dovršeno kriminalističko istraživanje i pokazalo se da su psa izgladnjivali namjerno.

No mi i dalje, unatoč upitima, ne znamo je li ubojica doista i kažnjen, jer sud u Pazinu ignorira naše upite što je s tim slučajem, prenose nam svoje bojazni.

Jesu li krivci za ovo kažnjeni?

 Uz riječi kako u "naprednoj i modernoj" Istri, nažalost, svako selo ima svog mučenika navode da je jedina šansa da se situacija promijeni da susjedi ovakvih "vlasnika" pasa progledaju i počnu prijavljivati gruba zanemarivanja kućnih ljubimaca te da se spriječi da ovakve osobe nabave novo štene koje će jednako zanemarivati.

Na Nerinom tijelu nije bilo mjesta bez krpelja

- Ne možemo govoriti o imenima, ali Neru će prepoznati mnogi i nadamo se da će oni koji su je imali prilike spasiti, a nisu to učinili osjetiti ako ništa drugo onda - sram, zaključuju.

U cijeloj priči postavlja se na kraju i pitanje zašto na vidno zanemarivanje te psa na kratkom lancu nisu reagirali komunalni redari kojima je to u opisu posla, na što dobivamo porazan odgovor "Zato što oni naprosto ne raspoznaju nehumane uvjete držanja pasa".


FOTO: Udruga Snoopy

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.