Baštardini i Pravi

DRUGAČIJA PRIČA S POLUOTOKA

ROVINJ SVIJETLI PRIMJER BRIGE O GRADSKIM MAČKAMA Imaju registrirana hranilišta za mačke, a Maistra u blizini svih svojih objekata postavlja mačje kućice

Grupaciji Maistra vjerojatno je prva turistička kompanija u Hrvatskoj koja je u blizini svih svojih objekata uredila hranilišta za mačke te im postavila kućice. To su učinili u suradnji s Veterinarskom bolnicom Poreč i volonterima udruge SOS Šape Rovinj, koji ovdje provode akciju “uhvati-steriliziraj-vrati”


 
2 min
Borka Petrović
Unificirane kućice za mačke koje je postavila Maistra

Grupaciji Maistra vjerojatno je prva turistička kompanija u Hrvatskoj koja je u blizini svih svojih objekata uredila hranilišta za mačke te im postavila kućice. To su učinili u suradnji s Veterinarskom bolnicom Poreč i volonterima udruge SOS Šape Rovinj, koji ovdje provode akciju “uhvati-steriliziraj-vrati”

Dok se u Puli lome koplja oko toga smiju li se ili ne hraniti slobodoživuće mačke i nikada nisu zaživjela legalna hranilišta, mada ih gradska odluka iz 2016. godine predviđa, obližnji je Rovinj primjer kako se o ovim životinjama brinuti na adekvatni način.

Aleksandra Požar, volonterka udruge SOS Šape Rovinj ističe da je ovaj grad svijetli primjer kako se brinuti o slobodnoživućim mačkama te da je ovdje riješeno gotovo sve: od sterilizacije i kastracije, preko hranilišta do postavljanja kućica za mace.

Nedavno pronađeni tek okućeni mačići na skrbi udruge

Rovinju, dodaje, nedostaje samo još "mačja kuća" u koju bi se mogli odnijeti netom pronađeni mačići ili mačke koje, iz bilo kojeg razloga, više nisu sposoben za samostalni život na cesti i to je novi projekt na kojem udruga radi.

Trenutno se volonteri, primjerice, brino o "dudašima" odnosno tek rođenim mačićima koje su odbačene u najlon vrećici našla vrtićka djeca u šetnji s odgojiteljicom.

Kako nam pojašnjava Požar, svaki pojedinac, udruga ili tvrtka imaju pravo prijaviti mjesto gdje hrane veći broj maca. Službenici rovinjske uprave potom izlaze na teren i, ako mjesto udovoljava uvjetima, hranilište se službeno registrira.

- Ako je riječ o javnoj površini Grad izdaje odobrenje, a ako se radi o privatnoj parceli onda se odobrenje mora tražiti i od vlasnika, napominje Požar dodajući da je projekt hranilišta zaživio kada je udruga preuzela na sebe njihovu registraciju i da im Grad Rovinj i tome daje svesrdnu podršku.

Pritom upozorava da hranitelje uvijek upućuju kako da hrane mace kako bi mjesta ostala čista i uredna.

Požar ističe još jedan hvalevrijedan projekt. Kako navodi jedna od naših vodećih turističkih kompanija odlučila je pomoći nezbrinutim mačkama.

Riječ je, naime o grupaciji Maistra, koja je vjerojatno prva turistička kompanija u Hrvatskoj koja je u blizini svih svojih objekata uredila hranilišta za mačke i postavila im kućice. To su učinili u suradnji s Veterinarskom bolnicom Poreč i volonterima udruge SOS Šape Rovinj, koji ovdje provode akciju “uhvati-steriliziraj-vrati”.

- Potpuno o svom trošku, Maistra je na svojem području za sada postavila 28 kućica i hranilišta za nezbrinute mačke, koje su ovdje vraćene nakon sterilizacije, veli nam Požar dodajući da će se unificirane kućice, nakon postavljanja kod nekoliko Maistrinih hotela i turističkih naselja, uskoro postaviti i kod hotela Amarin i u AC Veštar.

Do sada je, kako doznajemo, na ovom području sterilizirano i kastrirano više od 60 mačaka.


FOTO: Udruga SOS šape Rovinj

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.