Baštardini i Pravi

Nehumanost policije

Sramotni postupak koji je razbjesnio regiju: Policajci ostarjele policijske pse ostavili u - azilu!

Veterinar Kemal Beganović na svom je profilu objavio dopis kojeg je poslao šefu policije Brčkog, gradonačelniku tog grada te predsjedniku Skupštine Distrikta. U njemu je napisao kako psi nisu stvari, nego živa bića


 
2 min
Istra24
Foto: Facebook JP Komunalno Brčko

Veterinar Kemal Beganović na svom je profilu objavio dopis kojeg je poslao šefu policije Brčkog, gradonačelniku tog grada te predsjedniku Skupštine Distrikta. U njemu je napisao kako psi nisu stvari, nego živa bića

Dok su pisali objavu, radnici poduzeća Komunalno Brčko iz susjedne BIH sigurno nisu mislili da će ona 'eksplodirati': da će se odjednom početi dijeliti diljem Balkana i da će svugdje izazvati zgražanje. Istina je da se trebamo zgražati nad moralom svake osoba koja ostavi psa, ali ovdje je situacija još gora. Naime, u tamošnji azil došli su policajci i ostavili dva bivša radna psa, piše Jutarnji list.

- Pripadnici policije predali su u azil dva policijska psa, koji su proteklih nekoliko godina korišteni za istrage. Pozivamo sugrađane koji su u mogućnosti da se jave za udomljavanje ovih pasa, koji su služili i dali doprinos bezbjednosti zajednice, i učine im ostatak života srećnijim. Oba psa imaju više od deset godina. Psi se odmah mogu preuzeti iz azila, s obzirom da su cijepljeni i čipirani - objavili su na Facebooku.

Uz slike su i fotografije dva psa, snimljena uz policijsko vozilo. Jedan od njih, crni, ima sijede dlake oko njuške. Godine su tu. Raditi više ne mogu. Dok je u svijetu uobičajeno da ih udome obično oni koji su s njima radili u policiji, ili se objavi da traže dom, u Brčkom se ta situacija drugačije rješava.

Objava, koja je podijeljena više od 700 puta, izazvala je more komentara.

- Sve službene ustanove koje koriste radne, rehabilitacijske ili pomoćne pse dužne su istima osigurati smještaj u penziji. Većinom se oni nalaze u obiteljima, a ako se ne pronađu, onda se vračaju ustanovi koja ih je trenirala i tamo žive do kraja života. Ovo je protiv svih propisa. Sramota - napisala je Martina.

- Fuj, fuj, sram vas bilo!!! Ljudsko dno, ono najveće. Dok su vam služili, valjali su. Sad kad treba mirno da žive i vode neki fin život, vi ih ostavljate u azil? - dodala je Indira.

No, nije sve stalo na komentarima. Veterinar Kemal Beganović na svom je profilu objavio dopis kojeg je poslao šefu policije Brčkog, gradonačelniku tog grada te predsjedniku Skupštine Distrikta. U njemu je napisao kako psi nisu stvari, nego živa bića.

- Na ovaj način ne postupaju časni i humani policijski službenici sa svojim psećim kolegama! Ovako nehumano ne bi trebala i ne bi smjela da postupa jedna ozbiljna policijska agencija. Ako već niste znali, vaše kolege policijski službenici, odmah preko Save u Republici Hrvatskoj starije pse, koji više nisu u aktivnoj službi penzionišu i o njima brinu u smislu doživotne medicinske skrbi i hrane o trošku policijske agencije, budžeta, kao zaslužnim u policijskog službi, a pse kući vode na skrb obično njihovi vodiči sa kojima su proveli radni vijek u policijskoj službi - stoji u njegovom dopisu.

Pozvao ih je da se predomisle, preuzmu punu odgovornost i pobrinu se za pse. Osim toga, dodao je kako ovakvim postupkom krše Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH iz 2009. godine, koji zabranjuje napuštanje životinja. Odgovore još nije dobio, rekao nam je, ali zato planira taj dopis u petak poslati i Uredu za veterinarstvo, s nadom da će neka od tih institucija reagirati.


Nastavite čitati

Svijet
 

Raste potražnja za letovima u Dohu, uvode se dodatni čarteri

Za čartere kojima će letjeti na četvrtfinalnu utakmicu i nazad (let, transferi do i od stadiona te pratnja na putu, bez noćenja) navijači, kako kaže Fain, moraju izdvojiti od oko 11 do oko 15 tisuća kuna, a potražnja je nakon pobjede Hrvatske nad Japanom pojačana

Svijet
 

Portugal se poigrao sa Švicarcima: 6-1

Teniskom je rezultatu doprinio Goncalo Ramos koji je tri puta zatresao mrežu * Golove su još postigli Pepe, Guerreiro i Rafael Leao za pobjednike, Akanji za Švicarce * Ronaldo je namjerno izostavljen iz prvog sastava a ušao je tek u 74. minuti * Portugalce u četrvtfinale čeka Maroko, a utakmica se igra u subotu s početkom u 16 sati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.