Baštardini i Pravi

MOGU LI ŽIVOTINJE PREDVIDJETI POTRES?

U Valdebeku su svi psi odjednom lajali, mačke pobjegle u kuću, a ptice uznemireno odletjele - a onda se sve streslo

Ne radi se tu samo o kućnim ljubimcima s kojima dijelimo životni prostor i čijih smo navika i ponašanja itekako svjesni već i divljim vrstama, a posebice pticama za koje neki Puljani tvrde da su se razbježale sa stabala netom prije nego što je zatreslo u 7 ujutro


 
2 min
Borka Petrović
Pixabay

Ne radi se tu samo o kućnim ljubimcima s kojima dijelimo životni prostor i čijih smo navika i ponašanja itekako svjesni već i divljim vrstama, a posebice pticama za koje neki Puljani tvrde da su se razbježale sa stabala netom prije nego što je zatreslo u 7 ujutro

"Prvo je mačka pobjegla u kuću". "Sad znam zašto se moj pas tako uznemirio", "U Valdebeku su svi psi odjednom lajali" -  samo su neke od opaski naših čitatelja koji, kao vlasnici kućnih ljubimaca, potvrđuju ono što znanost još mora nepobitno dokazati - životinje doista mogu naslutiti pojavu postresa.

Ne radi se tu samo o kućnim ljubimcima s kojima dijelimo životni prostor i čijih smo navika i ponašanja itekako svjesni već i divljim vrstama, a posebice pticama za koje neki Puljani tvrde da su se razletjele sa stabala netom prije nego što je zatreslo u 7 ujutro.

Osjete vibracije?

Da osjete vibracije prije nego mi ljudi, zapravo nije ništa čudno. Prema nekim svjedočenjima neuobičajeno se prije potresa može ponašati čak i riba - plivati uznemireno ili se pak u potpunosti umiriti.

To je u zadnje vrijeme, potvrdilo i niz znanstvenih studija koje potvrđuje drevna svjedočanstva kako životinje uistinu mogu naslutiti pojavu potresa, ali je njihova primjena još uvijek vrlo rijetka i nesigurna, ističu znanstvenici.

"Životinje su predosjetile. Krave su doslovno 'blejale' a onda je udarilo“, objavljena je na stranicama Agrokluba izjava duboko potresene mještanke sela Sibić nedaleko Petrinje od panike izobličenom mukanju njenih krava prije potresa 2021. godine.

Predosjetile su ga, navode na tom portalu, i životinje u Istri, gdje, prema komentarima ljudi, nikad prije nisu čuli tako jezivi lavež pasa. Čitatelj iz okolice Bjelovara rekao je tada da su psi i u njegovu selu uznemireno trčali i lajali, mačke se pred potres sakrile iza namještaja, a usplahirene papige počele vrištati.

Pobjegle koze

Fenomen 'predviđanja' potresa primijećen je i 2012. u Italiji, prenosi Agroklub, kada su koze na obroncima Etne pobjegle s ispaše satima prije erupcije vulkana. 

Istraživački tim prof. dr. Martina Wikelskog s Max Planck instituta proučavao je potencijalnu osjetljivost na potres, konkretno šest krava, pet ovaca i dva psa, s farme u talijanskom selu Caprilla, od listopada 2016. do travnja 2017. kada je u toj regiji zabilježeno više od 18 tisuća potresa magnitude do 6,6 po Richterovu. Rezultati ovog promatranja pokazali su da su životinje bliže epicentru ranije počele reagirati na podrhtavanja zemlje, te da je bilo lakše prepoznati promjene u ponašanju životinja u skupini nego samih jedinki.

Po jednoj teoriji znanstvenici zagovaraju da životinje osjećaju tutnjanje u zemljinoj kori odnosno vibracije zemlje. Potresi mogu stvoriti infrasonične zvukove, frekvencije niže od one koju ljudsko uho može otkriti, a one mogu. Ovi će 'teški' zvukovi vjerojatno prestrašiti životinju i aktivirati njen poriv da jednostavno žele otići odande, pojašnjavaju znanstvenici, i tu nema nikakve mistike.

Druga teorija pojašnjava kako životinje mogu registrirati promjene u zraku odnosno plinove koje tlo ispušta. Mnogi su znanstvenici i dalje sumnjičavi na teorije da su životinje pouzdan pokazatelj prirodnih katastrofa, jer je, kažu, to teško dokazati obzirom da se, po njima, životinje jednostavno s vremena na vrijeme ponašaju neobično i nije mala matematička vjerojatnost da se njihovo čudno ponašanje podudari s prirodnom katastrofom.

Kako bilo, najbolje svoje životinje poznaju njihovi vlasnici i oni otprilike znaju jesu li naslutile ili ne jutrošnji potres. Neka procijene sami.


Unsplash

Nastavite čitati

Istra
 

ZA TROFEJNE ROGOVE JELENA AKSISA LOVCI NA BRIJUNIMA PLAĆAJU I DO 10 TISUĆA KUNA Novi šef Brijuna Eduard Kolić odbacuje optužbe o ilegalnim lovačkim seansama: 'Zapošljavanje moje kćeri i zeta na Brijunima nema veze sa mnom!'

Bavio sam se zebrama, Lankom, tovarima, ovcama i 'drugim životinjama', ali nisam ubijao. Lovci uplate spavanje u vili koja košta 500 ili 600 eura po jednoj noći. Idu na čeku, uglavnom se fotografiraju i idu dalje. Znaju stajati i do tri dana, a da ništa ne upucaju. Ja nikad nisam ubio niti jednu životinju, iako imam lovačku iskaznicu. Sada sam u poziciji da neke stvari mogu promijeniti osobito što se tog lovnog turizma tiče koji Brijunima donosi prihod od možda 50 tisuća kuna godišnje što je zanemariv iznos.

Istra
 

IDS predstavio anketu za stambeno zbrinjavanje i prijedloge za proračun Poreča

U prijedlog je uvršten nastavak uređenja starogradskih ulica, poput Trga Marafor, a u planu je i obnova Cimare, odnosno Trga Joakima Rakovca. U starom gradu, stavit planira se staviti u funkciju palaču Becich uz zadržavanje vlasništva * Predložili smo i dogradnju Doma za starije osobe, kao i nastavak izgradnje objekata nogometnog kampusa u zoni Košambra", rekao je Roland Kosinožić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.