Baštardini i Pravi

svjetski dan divljih vrsta

U zagrebački ZOO stigli divlja mačka, dabar i šest mara

Ponosni smo što ovogodišnji Svjetski dan divljih vrsta, 3. ožujka, slavimo uz ove nove životinje. Mare predstavljaju pampe Južne Amerike, a divlja mačka i dabar hrvatsku divljinu. Kolege iz Njemačke velik su trud uložili u pripremu životinja za put, a mi smo ih pažljivo dovezli u Hrvatsku i smjestili u naš zoološki vrt, rekao je ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok


 
2 min
HINA
Ilustracija

Ponosni smo što ovogodišnji Svjetski dan divljih vrsta, 3. ožujka, slavimo uz ove nove životinje. Mare predstavljaju pampe Južne Amerike, a divlja mačka i dabar hrvatsku divljinu. Kolege iz Njemačke velik su trud uložili u pripremu životinja za put, a mi smo ih pažljivo dovezli u Hrvatsku i smjestili u naš zoološki vrt, rekao je ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok

Divlja mačka, dabar i šest patagonijskih mara stigli su iz Njemačke u zagrebački Zoološki vrt, priopćili su u četvrtak iz ZOO-a i najavili da će u subotu, 5. ožujka u ZOO-u Zagreb obilježiti Svjetski dan divljih vrsta, edukativnim programom za posjetitelje.

"Ponosni smo što ovogodišnji Svjetski dan divljih vrsta, 3. ožujka, slavimo uz ove nove životinje. Mare predstavljaju pampe Južne Amerike, a divlja mačka i dabar hrvatsku divljinu. Kolege iz Njemačke velik su trud uložili u pripremu životinja za put, a mi smo ih pažljivo dovezli u Hrvatsku i smjestili u naš zoološki vrt", rekao je ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok.

Divlji mačak Nori, koji je stigao u Zagreb, uskoro će navršiti dvije godine. Iz ZOO-a podsjećaju da divlje mačke u prirodi žive u kontinentalnom dijelu Europe, jugozapadnoj Aziji te na savanama Afrike, a u Europi su kritično ugrožene. Prošla dva stoljeća smatrane su ugrozom za divljač i domaće životinje, a sada ih najviše ugrožavaju gubljenje staništa te parenje s domaćim mačkama. Njihovih mješanaca sve je više, pa nestaju genetski čiste divlje mačke.

Iz istog zoološkog vrta odakle je divlji mačak Nori, onog u Neumünsteru, u zagrebački Zoološki vrt stigao je i jednogodišnji euroazijski dabar. On je smješten u privremenu nastambu gdje čeka useljenje u trajni dom.

U zagrebačkom ZOO-u ističu da se nastamba za dabrove gradi u sklopu projekta "Gradski prozori u prirodu - unaprjeđenje bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)" koji je sufinanciran sredstvima iz fondova Europske unije.

Lov na dabrove zbog krzna i kastoreuma doveo je krajem 19. stoljeća do izumiranja te životinjske vrste u mnogim zemljama Europe i Azije. Zahvaljujući reintrodukciji u prošlom je stoljeću populacija dabrova u prirodi obnovljena. Na taj je način vraćen dabar i u Hrvatsku.

Iz Münchena je u zagrebački ZOO stiglo i šest patagonijskih mara, koji su na svijet došli prošle godine,  čime će se povećati i genetski ojačati zagrebačka skupina mara. Među došljacima su dva mužjaka. Ti glodavci podrijetlo vuku iz središnje i južne Argentine.

Zagrebački ZOO će u subotu, 5. ožujka obilježiti Svjetski dan divljih vrsta, edukativnim programom za posjetitelje. ZOO je otvoren svakodnevno od 9 do 17 sati, a ulazak je moguć do 16 sati kada se zatvaraju blagajne.


FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nastavite čitati

Izgorjela dva, nagorjelo sedam automobila u Splitu

"Tamo je došlo do izbijanja požara u kojem su izgorjela dva osoba vozila. Prema prvim informacijama oštećeno je još sedam vozila. Mjesto događaja je osigurano  i obavit će  se očevid", kratko je rekla Sanja Nazlić iz splitske policije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.