Biznis

Nakon stanke zbog pandemije

Airbnb: Došlo je do 'eksplozije' dugotrajnih boravaka na nekom mjestu, a turisti ponovno traže smještaj u gradovima

U Airbnb-ju ističu da je rašireni rad na daljinu zbog pandemije snažno utjecao na njegovo poslovanje i u prošloj godini, potaknuvši eksploziju dugotrajnijih boravaka


 
2 min
HINA

U Airbnb-ju ističu da je rašireni rad na daljinu zbog pandemije snažno utjecao na njegovo poslovanje i u prošloj godini, potaknuvši eksploziju dugotrajnijih boravaka

Platforma za online rezervaciju smještaja Airbnb izvijestila je o snažnom rastu prihoda i dobiti na kraju 2021. godine, istaknuvši da se turisti počinju vraćati u gradove nakon ublažavanja pandemijskih ograničenja.

Na svjetskoj razini broj noćenja rezerviranih u gradovima u posljednja tri mjeseca prošle godine gotovo se izjednačio s razinom iz 2019. godine, objavio je Airbnb.

U SAD-u rezervacije za smještaj u gradovima gotovo su se u potpunosti oporavile, navode.

Gradovi su ranije bili važna odredišta za Airbnb, ali su tijekom pandemije popularnija bila neurbana područja jer su klijenti tražili aktivnosti na otvorenom, izbjegavajući gradske gužve.

Sada je broj rezervacija u urbanim područjima počeo rasti i u tri mjeseca do 1. siječnja činio je 49 posto rezerviranih noćenja, priopćila je tvrtka.

"Iako se putovanja u popularne gradove još nisu u potpunosti vratila na razinu iz 2019. godine, vidimo naznake povratka putnika", utvrdili su.

Procjenjuju i da će ukupni broj noćenja rezerviranih u prva tri mjeseca 2022. vjerojatno prvi puta premašiti pretpandemijsku razinu.

U četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju prihod im je poskočio gotovo 80 posto, na 1,5 milijardi dolara. Nadmašio je i razinu iz istog razdoblja pretpandemijske 2019., i to za 38 posto.

Kompanija je posljednja tri prošlogodišnja mjeseca zaključila s rekordnom neto dobiti, od 55 milijuna dolara, ističući snažan rast prihoda i kontrolu troškova. U istom razdoblju godine ranije poslovala je s neto gubitkom od 3,9 milijardi dolara. 

U cijeloj prošloj godini Airbnb je povećao prihod 77 posto, na šest milijardi dolara.

Neto gubitak smanjili su na 352 milijuna dolara, sa 4,6 milijardi dolara u 2020.

Ogromna promjena

U Airbnb-ju ističu da je rašireni rad na daljinu zbog pandemije snažno utjecao na njegovo poslovanje i u prošloj godini, potaknuvši eksploziju dugotrajnijih boravaka.

Gotovo četvrtina noćenja rezerviranih u posljednja tri mjeseca 2021. bila je na četiri tjedna ili dulje, objavila je kompanija.

"Skoro dvije godine nakon pandemije jasno je da prolazimo kroz najveću promjenu u putovanjima od pojave komercijalnog letenja“, navela je kompanija u pismu dioničarima.

"Rad na daljinu oslobodio je mnoge ljude potrebe da budu svakodnevno u uredu, pa su se raspršili, posjećujući tisuće mjesta i gradova i zadržavajući se tjednima, mjesecima ili čak čitavu sezonu", primjećuju.

Boravak u matičnoj zemlji i na kraćim udaljenostima i dalje su popularniji od međunarodnih putovanja, ali sve je više naznaka da virus postaje manje važan za putnike, zaključuju.

Tako je platforma tijekom širenja omikrona bilježila manje otkazanih rezervacija nego tijekom širenja prethodnih varijanti koronavirusa, a rezervacije za ovo ljeto bile su krajem siječnja veće za četvrtinu nego 2019. godine.

Airbnb u prvom ovogodišnjem tromjesečju očekuje prihod između 1,4 i 1,48 milijardi dolara.


FOTO: Pixabay

Nastavite čitati

Svijet
 

Milanović pozvao Hrvate u BiH da izađu na izbore

Milanović je poruci uoči izbora ponovio da će se izbori u BiH opet održati prema izbornom zakonu koji već dulje vrijeme ograničava mogućnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata na mnogim razinama vlasti. "U takvim okolnostima, kada je upitno hoće li moći izabrati svoje legitimne predstavnike, jedini način da pokušaju osigurati svoje pravo na legitimnu zastupljenost jest izlazak na izbore u što većem broju", poručio je hrvatski predsjednik

Svijet
 

Najmanje 23 civila ubijena u ruskom raketnom napadu na Ukrajinu

Reutersov svjedok vidio je 12 tijela, od kojih četiri u automobilima te rekao je da je projektil napravio krater u zemlji u blizini dva reda vozila na sajmu automobila. "Dosad 23 mrtvih i 28 ranjenih. Svi civili", napisao je Oleksandr Staruh, regionalni guverner Zaporižja na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.