Biznis

Nakon stanke zbog pandemije

Airbnb: Došlo je do 'eksplozije' dugotrajnih boravaka na nekom mjestu, a turisti ponovno traže smještaj u gradovima

U Airbnb-ju ističu da je rašireni rad na daljinu zbog pandemije snažno utjecao na njegovo poslovanje i u prošloj godini, potaknuvši eksploziju dugotrajnijih boravaka


 
3 min
HINA

U Airbnb-ju ističu da je rašireni rad na daljinu zbog pandemije snažno utjecao na njegovo poslovanje i u prošloj godini, potaknuvši eksploziju dugotrajnijih boravaka

Platforma za online rezervaciju smještaja Airbnb izvijestila je o snažnom rastu prihoda i dobiti na kraju 2021. godine, istaknuvši da se turisti počinju vraćati u gradove nakon ublažavanja pandemijskih ograničenja.

Na svjetskoj razini broj noćenja rezerviranih u gradovima u posljednja tri mjeseca prošle godine gotovo se izjednačio s razinom iz 2019. godine, objavio je Airbnb.

U SAD-u rezervacije za smještaj u gradovima gotovo su se u potpunosti oporavile, navode.

Gradovi su ranije bili važna odredišta za Airbnb, ali su tijekom pandemije popularnija bila neurbana područja jer su klijenti tražili aktivnosti na otvorenom, izbjegavajući gradske gužve.

Sada je broj rezervacija u urbanim područjima počeo rasti i u tri mjeseca do 1. siječnja činio je 49 posto rezerviranih noćenja, priopćila je tvrtka.

"Iako se putovanja u popularne gradove još nisu u potpunosti vratila na razinu iz 2019. godine, vidimo naznake povratka putnika", utvrdili su.

Procjenjuju i da će ukupni broj noćenja rezerviranih u prva tri mjeseca 2022. vjerojatno prvi puta premašiti pretpandemijsku razinu.

U četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju prihod im je poskočio gotovo 80 posto, na 1,5 milijardi dolara. Nadmašio je i razinu iz istog razdoblja pretpandemijske 2019., i to za 38 posto.

Kompanija je posljednja tri prošlogodišnja mjeseca zaključila s rekordnom neto dobiti, od 55 milijuna dolara, ističući snažan rast prihoda i kontrolu troškova. U istom razdoblju godine ranije poslovala je s neto gubitkom od 3,9 milijardi dolara. 

U cijeloj prošloj godini Airbnb je povećao prihod 77 posto, na šest milijardi dolara.

Neto gubitak smanjili su na 352 milijuna dolara, sa 4,6 milijardi dolara u 2020.

Ogromna promjena

U Airbnb-ju ističu da je rašireni rad na daljinu zbog pandemije snažno utjecao na njegovo poslovanje i u prošloj godini, potaknuvši eksploziju dugotrajnijih boravaka.

Gotovo četvrtina noćenja rezerviranih u posljednja tri mjeseca 2021. bila je na četiri tjedna ili dulje, objavila je kompanija.

"Skoro dvije godine nakon pandemije jasno je da prolazimo kroz najveću promjenu u putovanjima od pojave komercijalnog letenja“, navela je kompanija u pismu dioničarima.

"Rad na daljinu oslobodio je mnoge ljude potrebe da budu svakodnevno u uredu, pa su se raspršili, posjećujući tisuće mjesta i gradova i zadržavajući se tjednima, mjesecima ili čak čitavu sezonu", primjećuju.

Boravak u matičnoj zemlji i na kraćim udaljenostima i dalje su popularniji od međunarodnih putovanja, ali sve je više naznaka da virus postaje manje važan za putnike, zaključuju.

Tako je platforma tijekom širenja omikrona bilježila manje otkazanih rezervacija nego tijekom širenja prethodnih varijanti koronavirusa, a rezervacije za ovo ljeto bile su krajem siječnja veće za četvrtinu nego 2019. godine.

Airbnb u prvom ovogodišnjem tromjesečju očekuje prihod između 1,4 i 1,48 milijardi dolara.


FOTO: Pixabay

Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.