Biznis

Poremećaj u opskrbi

Cijene nafte blizu 117 dolara

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila za 4,04 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 116,97 dolara. Nakratko je dosegnula i najvišu razinu od 2012. godine, od 119,84 dolara


 
2 min
HINA
FOTO: Hina

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila za 4,04 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 116,97 dolara. Nakratko je dosegnula i najvišu razinu od 2012. godine, od 119,84 dolara

Cijene sirove nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima razini od 117 dolara zbog poremećaja u opskrbi ruskom naftom koje su izazvala nastojanja trgovaca da ispoštuju sankcije uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila za 4,04 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 116,97 dolara. Nakratko je dosegnula i najvišu razinu od 2012. godine, od 119,84 dolara.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 3,74 dolara višoj cijeni, od 114,34 dolara, a nakratko je dotaknula i 116,57 dolara, najvišu razinu od 2008. godine.

Današnji skok cijena potaknuo je novi krug američkih sankcija ruskom sektoru prerade nafte, što je potaknulo strahovanja da bi sljedeći na redu mogao biti ruski izvoz nafte i plina.

Rusija se natječe sa Saudijskom Arabijom za titulu najvećeg izvoznika sirove nafte i derivata u svijetu. Izvozi više od sedam milijuna barela dnevno, a otprilike pola njih u Europu.

Washington ekonomskim sankcijama pokušava natjerati Rusiju da odustane od invazije na Ukrajinu, ali zasada mu na meti nije ruski izvoz nafte i plina, zbog očekivanog utjecaja takvog poteza na globalna tržišta nafte i na cijene energije u SAD-u.

Trgovci unatoč tome odbijaju ruske derivate i najmanje 10 tankera nije u srijedu uspjelo pronaći kupce, rekli su tržišni izvori.

„Očekujemo da će se ruski izvoz nafte smanjiti za milijun barela dnevno zbog neizravnog utjecaja sankcija i dobrovoljnih postupaka kompanija”, rekao je izvršni direktor kompanije Rystad Energy Jarand Rystad.

"Cijene nafte vjerojatno će nastaviti rasti, možda i iznad 130 dolara po barelu", dodao je Rystad.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, odlučili su pak i u ožujku povećati proizvodnju za samo 400.000 barela dnevno, otklanjajući pozive potrošača da na tržište izbacuju znatno više barela.

Neki se nadaju da bi ruske barele mogao nadoknaditi Iran, nakon dogovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

"Neki su i dalje fiksirani na predodžbu da bi dogovor s Iranom donio prijeko potrebno olakšanje (i zaustavio rast cijena), ali ponovo upozoravamo da dogovor još nije postignut i da bi donio jednostavno premalo nafte da se nadoknadi veliki poremećaj u opskrbi iz Rusije", rekla je analitičarka RBC Capitala Helima Croft.

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posjetit će u subotu Teheran, izvijestila je iranska novinska agencija Nournews, sugerirajući da bi to moglo pomoći u oživljavanju sporazuma.

Potražnja pak i dalje raste i američke su zalihe u ključnom naftnom čvorištu u Cushingu na najnižoj razini od 2018. godine. Strateške su pak zalihe na najnižoj razini u 20 godina.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.