Biznis

pesimizam u maloprodaji i među potrošačima

EUROPSKA KOMISIJA: Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu pogoršana u ožujku

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u ožujku za dva boda u odnosu na vrijednost iz veljače * Najviše se pogoršalo raspoloženje poslovnih čelnika u maloprodaji i u industriji, a poboljšalo se u građevinskom i uslužnom sektoru


 
2 min
HINA

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u ožujku za dva boda u odnosu na vrijednost iz veljače * Najviše se pogoršalo raspoloženje poslovnih čelnika u maloprodaji i u industriji, a poboljšalo se u građevinskom i uslužnom sektoru

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu spustila su se u ožujku s najviše razine u nešto više od godinu dana pod pritiskom pesimizma u maloprodaji i među potrošačima, pokazalo je u četvrtak istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u ožujku za dva boda u odnosu na vrijednost iz veljače, kada je dosegnuo najvišu razinu od lanjskog siječnja, kliznuvši na 107,3 boda, pokazuje izvješće EK-a.

Najviše se pogoršalo raspoloženje poslovnih čelnika u maloprodaji, iskazano u padu indeksa za 3,5 bodova, a znatno su pesimističniji i potrošači čiji je indeks pao za 3,2 boda.

Pogoršana su i očekivanja u industriji, uz pad indeksa za 2,7 bodova.

Najviše se pak poboljšalo raspoloženje u građevinskom sektoru, čiji je indeks porastao za 4,5 bodova. Optimističniji su i poslovni čelnici u uslužnom sektoru, čija su se očekivanja očitovala u rastu indeksa za 2,4 boda.

Poslovni čelnici procijenili su da će pojačano zapošljavati u budućnosti, prema rastu indeksa EEI u ožujku za tri boda u odnosu na veljaču, na 117,8 bodova.

Neizvjesnost u poslovanju zadržala se na razini veljače, uz vrijednost indeksa EEI od minus 0,3 boda.

Stagnacija u eurozoni i EU

U eurozoni i EU ekonomska klima zadržala se u ožujku više-manje na razini prethodnog mjeseca, iskazana u padu indeksa u eurozoni za 0,3 boda u odnosu na veljaču i njegovoj nepromijenjenoj vrijednosti u EU.

Očekivanja su najizrazitije pogoršana u maloprodaji, čiji je indeks pao za 1,2 boda u eurozoni, te za 0,6 bodova u EU.

Slijedi industrija s padom indeksa za 0,6 bodova u eurozoni i za 0,7 bodova u EU, a sličan pad pokazao je i indeks u građevinskom sektoru.

Raspoloženje potrošača i čelnika u uslužnom sektoru bilo je gotovo nepromijenjeno u odnosu na veljaču.

Poslovni čelnici signalizirali su da planiraju blago smanjiti tempo zapošljavanja u idućim mjesecima, prema padu indeksa EEI u ožujku za 0,3 boda u eurozoni odnosno njegovoj nepromijenjenoj vrijednosti u EU.

Neizvjesnost u poslovanju ublažena je u mjesecu na izmaku, iskazana u padu indeksa EUI za 0,9 bodova u eurozoni odnosno za 1,1 bod u EU.

Optimizam u Italiji

Među vodećim gospodarstvima eurozone najviše je u veljači poboljšana klima u Italiji, za dva boda.

U Francuskoj i Poljskoj ESI je porastao za 0,7 odnosno 0,3 boda, a u Španjolskoj bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na veljaču.

Raspoloženje u Njemačkoj blago je pak pogoršano, iskazano u padu indeksa za pola boda.

U Poljskoj, najvećem gospodarstvu EU-a koje nije u sastavu eurozone, ESI je bio gotovo nepromijenjen u odnosu na veljaču.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.