Biznis

solarne baklje nastale su nakon velike eksplozije

Geomagnetska oluja onesposobila 40 SpaceX-ovih satelita

Kako navodi SpaceX, brzina i snaga solarne oluje zagrijala je Zemljinu atmosferu i povećala njezinu gustoću u orbiti u kojoj se nalaze sateliti. Ubrzo je došlo do prevelikog opterećenja koje sateliti nisu mogli podnijeti


 
2 min
HINA

Kako navodi SpaceX, brzina i snaga solarne oluje zagrijala je Zemljinu atmosferu i povećala njezinu gustoću u orbiti u kojoj se nalaze sateliti. Ubrzo je došlo do prevelikog opterećenja koje sateliti nisu mogli podnijeti

Geomagnetska oluja izazvana velikim prodorom Sunčevog zračenja onesposobila je najmanje 40 od 49 satelita koje je nedavno lansirala kompanija SpaceX kao dio komunikacijske mreže Starlink, priopćili su iz kompanije.

U priopćenju, koje je u objavljeno na internetskoj stranici kompanije, stoji da su sateliti oštećeni prošlog petka, dan nakon što su lansirani i postavljeni u orbiti oko 210 kilometara iznad Zemlje.

Sateliti su poslani raketom SpaceX Falcon 9 koja je poletjela iz svemirskog centra Kennedy na Floridi. Do njihovog lansiranja došlo je tijekom geomagnetske oluje prošle srijede i četvrtka na koju je upozorio američki Space Weather Prediction Center.

Upozorenje spominje solarne baklje koje su nastale nakon velike eksplozije solarne plazme i elektromagnetskog zračenja na površini Sunca, a uočene su 29. siječnja ove godine. Pretpostavlja se da su tri dana kasnije, 1.veljače, dohvatile planet Zemlju.

Prema istom upozorenju, uvjeti koji pogoduju geomagnetskim olujama mogli bi potrajati do 3. veljače.

Kako navodi SpaceX, brzina i snaga solarne oluje zagrijala je Zemljinu atmosferu i povećala njezinu gustoću u orbiti u kojoj se nalaze sateliti. Ubrzo je došlo do prevelikog opterećenja koje sateliti nisu mogli podnijeti.

"Ovo je bez presedana koliko ja znam", rekao je za Reuters astrofizičar sa Sveučilišta Harvard Jonathan McDowell. Dodao je da se još nije susreo sa slučajevima u kojima je kvar satelita uzrokovan povećanom gustoćom atmosfere, nakon solarne oluje. Do kvara satelita obično dolazi zbog većeg elektromagnetskog zračenja.

SpaceX, raketna tvrtka sa sjedištem u Los Angelesu koju je osnovao poduzetnik i milijarder Elon Musk, lansirala je stotine malih satelita u orbitu od 2019. kao dio Muskove usluge širokopojasnog interneta Starlink. Tvrtka u konačnici predviđa konstelaciju od otprilike 12.000 satelita.


Ilustracija/Pixabay

Nastavite čitati

Svijet
 

Švicarska s 3-1 nadigrala Mađarsku

Kroz cijelo prvo poluvrijeme vidjela se velika razlika u izvedbi te su Švicarci apsolutno dominirali tijekom uvodnih 45 minuta. Daleko rastrčaniji i s vrlo djelotvornim presingom Švicarci su posve razoružali Mađare koji nisu ni jednom kvalitetno zaprijetili Sommeru

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.