Biznis

vijeće ekonomskih stručnjaka

Inflacija u Njemačkoj rekordnih 7,3 posto - prijeti recesija

Od napada Rusije na Ukrajinu cijene zemnog plina i proizvoda od mineralnih ulja ponovno su izrazito porasle i značajno utjecale na visoku stopu inflacije. Njemačka uvelike ovisi o opskrbi ruskom energijom. Potencijalna obustava tih isporuka nosi sa sobom rizik recesije u njemačkom gospodarstvu, praćene znatno višim stopama inflacije


 
2 min
HINA

Od napada Rusije na Ukrajinu cijene zemnog plina i proizvoda od mineralnih ulja ponovno su izrazito porasle i značajno utjecale na visoku stopu inflacije. Njemačka uvelike ovisi o opskrbi ruskom energijom. Potencijalna obustava tih isporuka nosi sa sobom rizik recesije u njemačkom gospodarstvu, praćene znatno višim stopama inflacije

Inflacija u Njemačkoj dosegnula je u ožujku rekordnih 7,3 posto, najvišu razinu od ujedinjenja, pokazuje današnja prva procjena statističkog ureda, a vladini ekonomski savjetnici upozorili su na "značajan" rizik recesije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

U veljači potrošačke cijene porasle su na godišnjoj razini 5,1 posto.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji olakšava usporedbu među zemljama EU-a pokazuje rast cijena za 7,6 posto.

Kretanje cijena na mjesečnoj razini pokazuje snažno ubrzanje rasta u ožujku, na 2,5 posto u odnosu na veljaču kada su uvećane 0,9 posto.

Cijene energije za kućanstva i motornih goriva skočile su u ožujku za 39,5 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, objavio je Destatis.

Poskupjela je i hrana, za 6,2 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom, pokazuje prva procjena njemačkih statističara..

"Od napada Rusije na Ukrajinu cijene zemnog plina i proizvoda od mineralnih ulja ponovno su izrazito porasle i značajno utjecale na visoku stopu inflacije", istaknuo je Destatis u priopćenju za medije, napominjući da će konačne brojke objaviti za dva tjedna.

Ministar financija Christian Lindner izjavio je za agenciju Dpa da su podaci o inflaciji i sumorna gospodarska prognoza koju su danas objavili vladini savjetnici za gospodarstvo "ozbiljni signali upozorenja" za najveće europsko gospodarstvo.

"Zato su glavni prioritet stabilizacija rasta i suzbijanje daljnjeg povećanja cijena", rekao je ministar.

Upozorio je da promjene u opskrbnim lancima i skupi uvoz energije ugrožavaju dugoročni prosperitet pa Njemačka treba tražiti "nove izvore društvenog prosperiteta".

"Subvencije i preraspodjela [bogatstva] neće nam pomoći na dulji rok”, tvrdi Lindner, čelnik liberalne stranke, pozivajući na "slobodno tržište ideja, poduzetnički duh, domišljatost i povećanje konkurentnosti".

Odvojeno su danas ekonomski savjetnici njemačke vlade upozorili da njemačkom gospodarstvu zbog ruske invazije na Ukrajinu prijeti "značajan" rizik recesije.

Vijeće ekonomskih stručnjaka očekuje da će njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove godine porasti za 1,8 posto, te za 3,6 posto u 2023., upozorivši ipak da izgledi uključuju "vrlo visoki stupanj neizvjesnosti".

Inflacija bi po njima zbog visokih cijena energije trebala ove godine porasti na 6,1 posto, a sljedeće godine oslabiti na 3,4 posto.

"Rat je pogoršao poremećaje u opskrbnim lancima, koje je već prenapregnula pandemija koronavirusa", rekao je član vijeća Achim Truger.

"Istodobno na kompanije i osobnu potrošnju u velikoj mjeri utječe opetovani nagli rast cijena zemnog plina i sirove nafte", naglasio je Truger.

Zbog neizvjesnosti oko opskrbe ruskim energentima, čiji je Njemačka glavni kupac, situacija bi mogla biti i puno gora no što se očekuje.

"Njemačka uvelike ovisi o opskrbi ruskom energijom. Potencijalna obustava tih isporuka nosi sa sobom rizik recesije u njemačkom gospodarstvu, praćene znatno višim stopama inflacije", izjavila je članica vijeća Monika Schnitzer.

Taj je rizik "značajan", smatra njezin kolega u vijeću Volker Wieland.

I vladini savjetnici i statistički ured priznaju da gospodarski rast još uvijek koči i pandemija koronavirusa.

Vijeće ekonomskih stručnjaka neovisno je tijelo koje za vladu sastavlja objektivna stručna stajališta u vidu povremenih procjena makroekonomskih kretanja, podsjeća Dpa.


Nastavite čitati

Svijet
 

Švicarci danas na referendum odlučuju o mirovinskoj reformi

Nakon dva neuspjela pokušaja 2004. i 2017., službeni Bern nada se da će napokon dobiti dovoljno glasova za prijedlog da „stabilizira” švicarski mirovinski sustav, kojemu prijeti da ga pregazi velika 'baby boom' generacija koja se približava mirovini, a očekivani životni vijek joj raste

Svijet
 

SEAD AHMETOVIĆ: Balkanski programeri su među najboljima na svijetu

Ne kažem da su drugi lošiji, ali naši sa Balkana imaju nešto posebno. Mi smo generalno skloni rješavanju problema. Je li to tehnički bolje razvijen mozak kao što ga je imao Nikola Tesla? Ne znam, mi smo uvijek bili privrženi prirodnim znanostima, imamo jake fakultete u svim balkanskim državama. To dokazuju i razna natjecanja na kojima su zemlje iz regije uvijek među prvima, tvrdi Ahmetović

Svijet
 

Na svjetskom prvenstvu u veslanju, braća Sinković četvrti

Zlato su osvojili Francuzi Hugo Boucheron i Matthieu Androdias s vremenom 6:09.34, drugi su bili Španjolci Aleix Garcia Pujolar i Rodrigo Conde Romero (6:10.52), a treći Australci David Bartholot i Caleb Antill (6:11.92). Braća Sinković su do četvrtog mjesta stigli s vremenom 6:14.99

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.