Biznis

vijeće ekonomskih stručnjaka

Inflacija u Njemačkoj rekordnih 7,3 posto - prijeti recesija

Od napada Rusije na Ukrajinu cijene zemnog plina i proizvoda od mineralnih ulja ponovno su izrazito porasle i značajno utjecale na visoku stopu inflacije. Njemačka uvelike ovisi o opskrbi ruskom energijom. Potencijalna obustava tih isporuka nosi sa sobom rizik recesije u njemačkom gospodarstvu, praćene znatno višim stopama inflacije


 
3 min
HINA

Od napada Rusije na Ukrajinu cijene zemnog plina i proizvoda od mineralnih ulja ponovno su izrazito porasle i značajno utjecale na visoku stopu inflacije. Njemačka uvelike ovisi o opskrbi ruskom energijom. Potencijalna obustava tih isporuka nosi sa sobom rizik recesije u njemačkom gospodarstvu, praćene znatno višim stopama inflacije

Inflacija u Njemačkoj dosegnula je u ožujku rekordnih 7,3 posto, najvišu razinu od ujedinjenja, pokazuje današnja prva procjena statističkog ureda, a vladini ekonomski savjetnici upozorili su na "značajan" rizik recesije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

U veljači potrošačke cijene porasle su na godišnjoj razini 5,1 posto.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji olakšava usporedbu među zemljama EU-a pokazuje rast cijena za 7,6 posto.

Kretanje cijena na mjesečnoj razini pokazuje snažno ubrzanje rasta u ožujku, na 2,5 posto u odnosu na veljaču kada su uvećane 0,9 posto.

Cijene energije za kućanstva i motornih goriva skočile su u ožujku za 39,5 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, objavio je Destatis.

Poskupjela je i hrana, za 6,2 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom, pokazuje prva procjena njemačkih statističara..

"Od napada Rusije na Ukrajinu cijene zemnog plina i proizvoda od mineralnih ulja ponovno su izrazito porasle i značajno utjecale na visoku stopu inflacije", istaknuo je Destatis u priopćenju za medije, napominjući da će konačne brojke objaviti za dva tjedna.

Ministar financija Christian Lindner izjavio je za agenciju Dpa da su podaci o inflaciji i sumorna gospodarska prognoza koju su danas objavili vladini savjetnici za gospodarstvo "ozbiljni signali upozorenja" za najveće europsko gospodarstvo.

"Zato su glavni prioritet stabilizacija rasta i suzbijanje daljnjeg povećanja cijena", rekao je ministar.

Upozorio je da promjene u opskrbnim lancima i skupi uvoz energije ugrožavaju dugoročni prosperitet pa Njemačka treba tražiti "nove izvore društvenog prosperiteta".

"Subvencije i preraspodjela [bogatstva] neće nam pomoći na dulji rok”, tvrdi Lindner, čelnik liberalne stranke, pozivajući na "slobodno tržište ideja, poduzetnički duh, domišljatost i povećanje konkurentnosti".

Odvojeno su danas ekonomski savjetnici njemačke vlade upozorili da njemačkom gospodarstvu zbog ruske invazije na Ukrajinu prijeti "značajan" rizik recesije.

Vijeće ekonomskih stručnjaka očekuje da će njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove godine porasti za 1,8 posto, te za 3,6 posto u 2023., upozorivši ipak da izgledi uključuju "vrlo visoki stupanj neizvjesnosti".

Inflacija bi po njima zbog visokih cijena energije trebala ove godine porasti na 6,1 posto, a sljedeće godine oslabiti na 3,4 posto.

"Rat je pogoršao poremećaje u opskrbnim lancima, koje je već prenapregnula pandemija koronavirusa", rekao je član vijeća Achim Truger.

"Istodobno na kompanije i osobnu potrošnju u velikoj mjeri utječe opetovani nagli rast cijena zemnog plina i sirove nafte", naglasio je Truger.

Zbog neizvjesnosti oko opskrbe ruskim energentima, čiji je Njemačka glavni kupac, situacija bi mogla biti i puno gora no što se očekuje.

"Njemačka uvelike ovisi o opskrbi ruskom energijom. Potencijalna obustava tih isporuka nosi sa sobom rizik recesije u njemačkom gospodarstvu, praćene znatno višim stopama inflacije", izjavila je članica vijeća Monika Schnitzer.

Taj je rizik "značajan", smatra njezin kolega u vijeću Volker Wieland.

I vladini savjetnici i statistički ured priznaju da gospodarski rast još uvijek koči i pandemija koronavirusa.

Vijeće ekonomskih stručnjaka neovisno je tijelo koje za vladu sastavlja objektivna stručna stajališta u vidu povremenih procjena makroekonomskih kretanja, podsjeća Dpa.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.