Biznis

podaci Fine

Najveću dobit imali poduzetnici u trgovini i prerađivačkoj industriji

Najuspješniji poduzetnik u djelatnosti trgovine na veliko i malo u 2022. godini bio je OMS Upravljanje iz Zagreba s dobiti razdoblja od 845,3 milijuna kuna. Tvrtka je imala tri zaposlena kojima je obračunata prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 8.488 kuna. Ta je tvrtka bila u središtu afere nelegalne prodaje Ininog plina zbog čega se našla na meti USKOK-a


 
2 min
HINA

Najuspješniji poduzetnik u djelatnosti trgovine na veliko i malo u 2022. godini bio je OMS Upravljanje iz Zagreba s dobiti razdoblja od 845,3 milijuna kuna. Tvrtka je imala tri zaposlena kojima je obračunata prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 8.488 kuna. Ta je tvrtka bila u središtu afere nelegalne prodaje Ininog plina zbog čega se našla na meti USKOK-a

Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu neto dobit od 46,9 milijardi kuna, pri čemu su poduzetnici u trgovini na veliko i na malo i prerađivačkoj industriji imali najveću dobit, pokazuju podaci Fine.

Lani je 150.846 poduzetnika obveznika poreza na dobit, bez financijskih institucija, ostvarilo dobit u visini od 75 milijardi kuna, gubitak od 28,1 milijardu kuna te su iskazali konsolidiranu neto dobit od 46,9 milijardi kuna.

Najveća neto dobit ostvarena je kod poduzetnika u trgovini na veliko i malo, u iznosu od 13,7 milijardi kuna. Na drugom su mjestu poduzetnici prerađivačke industrije s 12 milijardi kuna, a na trećem poduzetnici u djelatnosti informacija i komunikacija s 4,9 milijardi kuna neto dobiti.

Najuspješniji poduzetnik u djelatnosti trgovine na veliko i malo u 2022. godini bio je OMS Upravljanje iz Zagreba s dobiti razdoblja od 845,3 milijuna kuna. Tvrtka je imala tri zaposlena kojima je obračunata prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 8.488 kuna. Ta je tvrtka bila u središtu afere nelegalne prodaje Ininog plina zbog čega se našla na meti USKOK-a. Prema procjenama, Ini je nanesena šteta koja premašuje milijardu kuna.

Na drugom je mjestu Lidl Hrvatska s 2.792 zaposlena i ostvarenom dobiti razdoblja u iznosu od 391,8 milijuna kuna, a na trećem Pevex s 2.125 zaposlenih i 262,4 milijuna kuna ostvarene dobiti razdoblja.

U djelatnosti prerađivačke industrije najveću dobit razdoblja u 2022. godini, u iznosu od 1,8 milijardi kuna, ostvarila je Ina, s 3.005 zaposlenih kojima je obračunata prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 12.496 kuna.

Na drugom je mjestu Pliva Hrvatska s 2.606 zaposlenih i ostvarenih 835,5 milijuna kuna dobiti razdoblja, a na trećem HS Produkt s 1.796 zaposlenih i 303,6 milijuna kuna ostvarene dobiti razdoblja.

Hrvatski poduzetnici lani su zapošljavali 996.213 radnika, od čega je u trgovini na veliko i malo i prerađivačkoj industriji bilo zaposleno 431.470 radnika, što je 43,3 posto svih zaposlenih.

Najveću prosječnu mjesečnu neto plaću obračunali su poduzetnici u djelatnosti informacija i komunikacija u iznosu od 10.956 kuna, što je za 57,1 posto više od prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika RH (6.973 kune).

Slijede poduzetnici u djelatnosti rudarstva i vađenja s obračunatom prosječnom mjesečnom neto plaćom u iznosu od 8.942 kune te djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija s obračunatom prosječnom mjesečnom neto plaćom u iznosu od 8.814 kuna.


Nastavite čitati

Sabor sutra raspravlja o demografskoj revitalizaciji Hrvatske

U predloženoj se strategiji govori i o učinkovitoj integraciji doseljenika u hrvatsko društvo, odnosno o osiguravanju kvalitetnih uvjeta za rad i život u novoj sredini. Uz to, dokument predviđa smanjenje emigracije te povratak dijaspore i recentnih iseljenika u zemlju

HND pozvao premijera Plenkovića da prestane prozivati novinare

''Premijer Plenković nije i ne može biti glavni urednik hrvatskih medija'', ističu u novinarskoj strukovnoj organizaciji. Pojasnili su i kako je uloga novinara, novinarki i medija da propituju osobe na položaju moći i ukazuju na nepravilnosti u sustavu jer na taj način čuvaju demokraciju i drže odgovornima pred javnošću osobe izabrane da obnašaju funkcije vlasti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.