Biznis

REAL ESTATE ŠOPING GROZNICA

NOVI NALET AUSTRIJSKOG KAPITALA U ISTRU Predstavljamo četvrtu investiciju tvrtka Mudita na Bujštini

-Tvrtka je odlučila investirati u Istru jer je uvidjela mogućnost rasta u ovoj atraktivnoj regiji, posebno u trenutku kada Hrvatska ulazi u eurozonu i Schengen, rekli su nam iz austrijske grupacije Mudita koja je u zadnje dvije godine na širem području Bujštine uložila 35 milijuna kuna. Novac za investiciju većim je dijelom došao iz zarade na testovima za COVID.  


 
2 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

-Tvrtka je odlučila investirati u Istru jer je uvidjela mogućnost rasta u ovoj atraktivnoj regiji, posebno u trenutku kada Hrvatska ulazi u eurozonu i Schengen, rekli su nam iz austrijske grupacije Mudita koja je u zadnje dvije godine na širem području Bujštine uložila 35 milijuna kuna. Novac za investiciju većim je dijelom došao iz zarade na testovima za COVID.  

Nakon Donjih Serbana kraj Brtonigle, Štroligarije kraj Karigadora i Stancije Zrinski u Gornjim Mužulinima, predstavljamo vam i četvrto višemilijunsko ulaganje na Bujštini austrijske investicijske grupe Mudita.

Oni su u listopadu prošle godine kupili oko 15.000 četvornih metara pretežno građevinskog zemljišta na odličnoj lokaciji na proplanku ispod Buja. S terena se pruža odličan pogled na Brtoniglu, brojne vinograde i maslinike i, u pozadini, more.

Nekoliko bujskih obitelji zemlju je Austrijancima prodalo za 1.500.000 eura.

Kupovinu nam je potvrdio i bujski načelnik Fabrizio Vižintin.

-Austrijski investitori na toj lokaciji planiraju graditi turističke kapacitete. Ta je zona građevinska već dugi niz godina. Koliko mi je poznato, trenutno su u fazi izrade projektne dokumentacije, objasnio nam je Vižintin.

Na četiri lokacije na Bujštini potrošili 35 milijuna kuna

Austrijanci su u isto vrijeme, koncem 2021. godine, na području Gornji Mužolini za 1.100.000 eura kupili veliki zemljišni posjed sa ruševnom stancijom okruženom proplankom veličine gotovo dva hektara.

Posjed kraj Krasice o kojem smo nedavno pisali, nedaleko ceste Buje-Ponte Porton, poznat je pod nazivom Stancija Zrinjska ili Stanzia Zrinsca, a s njega se, također, pruža fantastičan pogled na Buje i umašku rivijeru.

Kako smo u nekoliko navrata izvjestili, austrijski biznismeni Emanuel Grasl, Wolfgang Peterlik, Martin Brezovich i Cornelia Elisabeth Kamleitner su iste godine od odvjetničke obitelj Perović na dvije lokacije, u Donjim Serbanima i Štroligariji, obje na području Općine Brtonigla, kupili dva turistička punkta za 2 milijuna eura.

U Donjim Serbanima radi se o lokaciji veličine 4,2 hektara s impresivnim pogledom na dolinu i ušće rijeke Mirne u plavi Jadran.

Donji Serbani

U Štroligariji, Austrijanci su od Perovića kupili nekadašnju stanciju na kojoj danas mogu napraviti turističko-medicinski komplex s 30 ležaja.

Konačno smo dobili i odgovor kompanije Mudita koja je u Istru, u svojevrsnom „Blitz Kriegu“, uložila između 4,5 i 5 milijuna eura.

-Tvrtka je odlučila investirati u Istru jer je uvidjela mogućnost rasta u ovoj atraktivnoj regiji, posebno u trenutku kada Hrvatska ulazi u eurozonu i Schengen. Trenutno ispitujemo različite opcije za dugoročna ulaganja u turističke projekte. Investicije dolaze iz nekoliko poslovnih linija grupe naših kompanija u Austriji, odgovorili su nam iz austrijske kompanije.

Štroligarija

Procjenjuje se da će tijekom 2023. godine u Istri doći do daljnjeg rasta cijena nekretnina.

Tko su Austrijanci?

Inače, austrijski poduzetnici iz tvrtke Mudita vlasnici su nekoliko marketinških agencija iz Austrije koje su, između ostalog, 2015. godine u Beču organizirale veliko natjecanje za pjesmu Eurovizije.

Kao što smo pisali, milijune eura zaradili su na prodaji testova za Covid.

Wolfgang Peterlik brat je poznatog austrijskog diplomate Johanesa Peterlika koji je nedavno smijenjen zbog povezanosti s kontroveznim biznismenom Janom Marsalekom, inače glavnim negativcem odličnog Netflix dokumentarca Wirecard.

 


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.