Biznis

pozitivna kretanja za veljaču

Potražnja za radom veća za 72 posto u odnosu na isti mjesec 2021.

Iz Instituta su istaknuli i da su najtraženija zanimanja u veljači ove godine bila prodavač, kuhar, konobar, skladištar i knjigovođa


 
2 min
HINA
Ilustracija/Pixabay

Iz Instituta su istaknuli i da su najtraženija zanimanja u veljači ove godine bila prodavač, kuhar, konobar, skladištar i knjigovođa

Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za veljaču pokazuje daljnja pozitivna kretanja na tržištu rada, budući da je u odnosu na veljaču prošle godine potražnja za radom veća za 72 posto, a u odnosu na veljaču 2020. i 2019. godine za 41 i 35 posto, podaci su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ). 

"Pozitivna kretanja na tržištu rada, koja bilježimo od sredine prošle godine, nastavljaju se i dalje. Naime, prema OVI indeksu iz veljače 2022. godine potražnja za radom je za 72 posto veća u odnosu na veljaču 2021. godine te 41 odnosno 35 posto viša no u veljači 2020. i 2019. godine", navedeno je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

Iz Instituta su istaknuli i da su najtraženija zanimanja u veljači ove godine bila prodavač, kuhar, konobar, skladištar i knjigovođa. 

Nadalje, oko 1,9 posto oglasa za posao spominjalo je mogućnost rada od kuće, dok je tri posto oglasa bilo usmjereno na umirovljenike, što je u skladu s trendovima potražnje za radom umirovljenika zadnjih mjeseci, zamijetili su EIZ-ovi analitičari.

Iz EIZ-a su napisali i da je 43 posto oglasa za posao nudilo ugovor na neodređeno, dok je 44 posto nudilo ugovor na određeno.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.