Biznis

pozitivna kretanja za veljaču

Potražnja za radom veća za 72 posto u odnosu na isti mjesec 2021.

Iz Instituta su istaknuli i da su najtraženija zanimanja u veljači ove godine bila prodavač, kuhar, konobar, skladištar i knjigovođa


 
2 min
HINA
Ilustracija/Pixabay

Iz Instituta su istaknuli i da su najtraženija zanimanja u veljači ove godine bila prodavač, kuhar, konobar, skladištar i knjigovođa

Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za veljaču pokazuje daljnja pozitivna kretanja na tržištu rada, budući da je u odnosu na veljaču prošle godine potražnja za radom veća za 72 posto, a u odnosu na veljaču 2020. i 2019. godine za 41 i 35 posto, podaci su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ). 

"Pozitivna kretanja na tržištu rada, koja bilježimo od sredine prošle godine, nastavljaju se i dalje. Naime, prema OVI indeksu iz veljače 2022. godine potražnja za radom je za 72 posto veća u odnosu na veljaču 2021. godine te 41 odnosno 35 posto viša no u veljači 2020. i 2019. godine", navedeno je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

Iz Instituta su istaknuli i da su najtraženija zanimanja u veljači ove godine bila prodavač, kuhar, konobar, skladištar i knjigovođa. 

Nadalje, oko 1,9 posto oglasa za posao spominjalo je mogućnost rada od kuće, dok je tri posto oglasa bilo usmjereno na umirovljenike, što je u skladu s trendovima potražnje za radom umirovljenika zadnjih mjeseci, zamijetili su EIZ-ovi analitičari.

Iz EIZ-a su napisali i da je 43 posto oglasa za posao nudilo ugovor na neodređeno, dok je 44 posto nudilo ugovor na određeno.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).


Nastavite čitati

Gust promet, posebice iz smjera unutrašnjosti prema moru

HAK poziva vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama. Povremena su usporavanja, vožnja u koloni u pokretu i kraća zaustavljanja u zonama naplatnih postaja, tunela i odmorišta te na dionicama gdje se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju. Potreban je dodatan oprez i strpljenje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.