Biznis

potreba za još 600 radnika!

Tvornica željezničkih vozila Gredelj i austrijska tvrtka dogovorili posao vrijedan dvije milijarde eura!

Gredelj bi u idućih deset godina za naručitelja iz Graza proizvodio tisuću teretnih vagona i 6.000 teretnih kontejnera godišnje. Za to će trebati modernizirati pogone, uložiti i u robotizaciju, s oko 70 milijuna eura. Trenutno Gredelj zapošljava 400, a za iduće razdoblje treba mu još oko 600 radnika


 
2 min
HINA
Foto: na

Gredelj bi u idućih deset godina za naručitelja iz Graza proizvodio tisuću teretnih vagona i 6.000 teretnih kontejnera godišnje. Za to će trebati modernizirati pogone, uložiti i u robotizaciju, s oko 70 milijuna eura. Trenutno Gredelj zapošljava 400, a za iduće razdoblje treba mu još oko 600 radnika

Tvornica željezničkih vozila (TŽV) Gredelj i austrijska tvrtka Innofreight danas su potpisali memorandum o desetogodišnjoj suradnji, koja za Gredelj podrazumijeva posao vrijedan dvije milijarde eura.

Gredelj bi u idućih deset godina za tog austrijskog naručitelja iz Graza proizvodio tisuću teretnih vagona i 6.000 teretnih kontejnera godišnje.

Za to će, po riječima predsjednika Uprave TŽV Gredelj Ivana Petričeka, trebati modernizirati pogone, uložiti i u robotizaciju te drugo, ukupno oko 70 milijuna eura, a trebat će i nove radnike.

Trenutno ih Gredelj zapošljava 400, a za iduće razdoblje mu treba još oko 600 radnika.

Tko je slovački gazda Gredelja?

Petriček je inače Slovak, koji je na čelu Gredelja od početka ove godine, a nakon što je tvrtka krajem prosinca 2021. izašla iz desetogodišnjeg stečaja (od listopada 2012.), jer je novi stopostotni vlasnik slovačka tvrtka Tatravagonka (u sklopu slovačke Budamar Grupe) uložila u Gredelj 45 milijuna eura. Petriček je i suvlasnik Tatravagonke

"Ugovor i suradnja koju smo danas potpisali Gredelju jamči posao (najmanje) u idućih deset godina, što znači i da tvrtka ide kao pozitivnim trendovima i stabilnom poslovanju. To pokazuje i to što u 2022. očekuje puno veći prihod od 12 milijuna eura koliko je iznosio za 2021.”, kazao je Petriček.

Takva očekivanja temelji na već do sada za ovu godinu potpisanih ugovora za poslove u vrijednosti 102 milijuna eura.

Poručio je i da trenutno trebaju oko sto novih radnika, koje, kako dodaje, teško nalaze na domaćem tržištu, pa će radnu snagu morati nastaviti uvoziti iz regije, pa i šire, ako će trebati.

U Gredelju su danas gostovali i premijer Andrej Plenković i ministri prometa i gospodarstva Oleg Butković i Tomislav Ćorić koji su nakon potpisivanja ugovora obišli su pogone Gredelja i razgovarali s radnicima.

"Zadovoljstvo je danas biti u Gredelju gdje se ponovo investira nakon okončanog stečajnog postupka i što je Tatravagonka nakon što je dvije godine imala najam u Gredelju sada i investitor, i preuzela je kompaniju. Danas potpisan memorandum o suradnji znači i ulaganje i dugoročnu održivost rada kompanije kroz deset godina. To će biti veliki doprinos i zapošljavanju i izvozu”, izjavio je premijer Plenković, čestitavši svima uključenima u taj posao. 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.