Biznis

ekskluzivna degustacija u savičenti

U Istri novinari najpoznatijeg nizozemskog i belgijskog vinskog magazina

Svaki od 23 istarska vinara, sa 69 vina, prezentirat će tri etikete Ronaldu de Grootu, direktoru i glavnom uredniku Perswijna i Paulu Balkeu, novinaru ovog najpopularnijeg nizozemskog i belgijskog vinskog časopisa te sommelieru Jasenku Selimoviću koji živi u Švedskoj i za to tržište upravo piše knjigu o vinima Balkana i jugoistoka Europe, među kojima će se naći i ona istarska


 
3 min
Zoran Angeleski
U iduća dva dana vinska radionica u organizacije Vinistre

Svaki od 23 istarska vinara, sa 69 vina, prezentirat će tri etikete Ronaldu de Grootu, direktoru i glavnom uredniku Perswijna i Paulu Balkeu, novinaru ovog najpopularnijeg nizozemskog i belgijskog vinskog časopisa te sommelieru Jasenku Selimoviću koji živi u Švedskoj i za to tržište upravo piše knjigu o vinima Balkana i jugoistoka Europe, među kojima će se naći i ona istarska

U posjet Istri dolaze novinari najpoznatijeg nizozemskog i belgijskog vinskog magazina i sommelier iz Švedske, kojima će Vinistra sutra i preksutra pripremiti ekskluzivnu degustaciju u prodajnom prostoru u sklopu ambijentalnog kaštela Morosini-Grimani u Svetvinčentu. Tu će svaki od 23 istarska vinara, sa 69 vina, prezentirati tri etikete.

Ronaldu de Grootu, direktoru i glavnom uredniku Perswijna i Paulu Balkeu, novinaru ovog najpopularnijeg nizozemskog i belgijskog vinskog časopisa pridružit će se i sommelier Jasenko Selimović koji živi u Švedskoj i za to tržište upravo piše knjigu o vinima Balkana i jugoistoka Europe, među kojima će se naći i ona istarska.

Ove u svijetu cijenjene poznavatelje i promotore vina u iduća dva dana očekuje vinska radionica, koju organizira Vinistra u suradnji s Turističkom zajednicom Istarske županije.

U brojkama: 23 istarska vinara sa 69 vina, svaki vinar prezentirat će tri etikete, dva dana ekskluzivne degustacije u najljepšem istarskom kaštelu Morosini-Grimani u Svetvinčentu, u kojem je Vinistra prošle godine otvorila prodajni prostor.

U fokusu nova tržišta

"Ovakve prigode se ne propuštaju, posebno jer je riječ o novim tržištima na kojima su neki naši članovi već prisutni. Iz Nizozemske i Švedske svake godine dolazi sve više ljubitelja istarskih vina, u potrazi su za novim, autentičnim, lokalnim okusima i ne pristaju na kompromise kad je kvaliteta u pitanju. Širenje na nova tržišta jedan je od ciljeva Strategije razvoja vinarstva i vinogradarstva Istre do 2030., a ova degustacija svojevrsno je zagrijavanje za u nadolazeće ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića i 13. Svijet malvazija koje će se tradicionalno održati u Poreču od 5. do 8. travnja, kaže Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre.

U svijetu je sve veće zanimanje za istarskim vinima koja su postala jedan od najjačih hrvatskih eno-gastro brendova. Razlog tome nije samo iznimna kvaliteta, nego i kontinuirani rad na njihovoj promociji udruge Vinistra, koja je ugostila najveće svjetske vinske kritičare poput Stevena Spurriera i Oza Clarkea te sommelierke Paule Bosch.

Više od 320 tisuća individualnih posjeta istarskim podrumima

Denis Ivošević, direktor TZ Istarske  županije kazao je da je Turistička zajednica Istre pokretač izuzetno velikog broja razvojnih turističkih projekata, još od 1995., kada je formirana prva vinska cesta Bujštine.

- Taj u početku mali razvojni projekt tijekom vremena prerastao je u puno veći, obimniji i sadržajno bogatiji. Danas, nakon godina i godina educiranja, usavršavanja, mjerenja s ponajboljim europskim iskustvima, velikim angažmanom naših vinara, slobodno možemo reći da se u Istri razvio vinski turizam kao jedan od vrlo bitnih segmenata turizma Istre. To najbolje potvrđuju brojke - 320 tisuća individualnih posjetitelja vinskim podrumima Istre. U tom procesu su vinski stručnjaci, novinari, opinionlideri, influenceri i mnogi drugi uvelike doprinijeli podizanju reputacije Istre kao atraktivne vinske destinacije. Stoga je i ovaj projekt za bogato tržište Beneluxa hvalevrijedan“, ističe Ivošević.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.