Biznis

U nestabilnom trgovanju Wall Street porastao, europske burze pale

Analitičari su dosad procjenjivali da će Fed u ovoj godini povećati kamate u tri do četiri navrata, a sada mnogi smatraju da postoji mogućnost povećanja u pet navrata, s obzirom da se inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina i da i dalje postoje 'čepovi' u nabavnim lancima, koji podržavaju rast cijena roba


 
3 min
HINA

Analitičari su dosad procjenjivali da će Fed u ovoj godini povećati kamate u tri do četiri navrata, a sada mnogi smatraju da postoji mogućnost povećanja u pet navrata, s obzirom da se inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina i da i dalje postoje 'čepovi' u nabavnim lancima, koji podržavaju rast cijena roba

Na Wall Streetu su cijene dionica prošloga tjedna porasle, a na europskim burzama pale, nakon vrlo nestabilnog trgovanja jer se ulagači plaše da će američka središnja banka povećati kamate agresivnije nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,3 posto, na 34.725 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,8 posto, na 4.431 bod, a Nasdaq indeks 0,01 posto, na 13.770 bodova.

Ti su indeksi tjedan završili s dobitkom zahvaljujući ponajviše korekciji cijena dionica u petak, nakon oštrog pada prethodnih dana.

Vrlo nesigurno trgovanje i velike oscilacije cijena dionica posljedica su prilagodbe portfelja budućem okruženju u kojemu bi američka središnja banka mogla zaoštriti monetarnu politiku agresivnije nego što se očekivalo.

Naime, nakon poruka čelnika Feda s redovne sjednice prošle srijede, očekuje se da će središnja banka ključne kamatne stope povećati u ožujku, po prvi put od prosinca 2018. godine.

U istom bi mjesecu središnja banka mogla okončati program kupnje obveznica, a potom početi i smanjivati svoje bilance.

To su agresivniji planovi Feda nego što se na tržištu očekivalo.

Analitičari su dosad procjenjivali da će Fed u ovoj godini povećati kamate u tri do četiri navrata, a sada mnogi smatraju da postoji mogućnost povećanja u pet navrata, s obzirom da se inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina i da i dalje postoje 'čepovi' u nabavnim lancima, koji podržavaju rast cijena roba.

Zbog toga su prošloga tjedna burzovni indeksi znatno oscilirali, pa su jedan dan porasli, a već drugi pali.

"Šizofrenično" tržište

„Ovo je šizofrenično tržište. Ima ulagača koji smatraju da je sve negativno već ugrađeno u tržište, a s druge su strane oni koji smatraju da najgore tek dolazi. Ovo je razdoblje velike nesigurnosti”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

I dok će gubitak monetarnih poticaja negativno utjecati na tržište, podršku bi mu mogao pružiti daljnji oporavak gospodarstava.

Prošloga je tjedna objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u posljednjem lanjskom tromjesečju porastao 6,9 posto na anualiziranoj razini, znatno više od očekivanih 5,5 posto.

Pozitivno na tržište utječu i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati. Dosad je izvješća objavilo oko 170 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 79 posto nadmašilo očekivanja po zaradama.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju bile oko 24 posto veće nego godinu dana prije.

No, ulagači se plaše da će rezultati u prvom tromjesečju ove godine biti osjetno slabiji jer su mnoge kompanije upozorile na poteškoće u nabavnim lancima.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,4 posto, na 7.466 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,8 posto, na 15.318 bodova, a pariški CAC 1,5 posto, na 6.965 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 2,9 posto, na 26.717 bodova.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.