Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre i Nacionalna udruga ugostitelja podržavaju smjer u kojem je krenuo Grad Pula kako bi minimizirao nelojalnu konkurenciju u ugostiteljstvu te zaštitio sektor koji čini perjanicu hrvatskog gospodarstva.
-Odluka o onemogućavanju prodaje termički obrađenih pića i napitaka svakako doprinosi zaštiti struke, investicija i godinama pomno građenih poslovanja te nastojanju da ugostiteljski sektor, kao jedan od pandemijom najpogođenijih sektora, krene putem dugoročnog oporavka, stoji u njihovom današnjem priopćenju za medije.
"Važno je istaknuti da potrebu za zaštitom poslovanja ugostiteljskih objekata u građevini nije prepoznao samo Grad Pula već i zakonodavac prilikom donošenja Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Da zakonodavac prepoznaje vrednote i sukladno tome štiti obavljanje djelatnosti pripreme i posluživanja hrane i pića u ugostiteljskom fiksnom objektu proizlazi iz odredbe stavka 2. članka 14. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koja kaže da ugostiteljski objekti u kiosku, nepokretnom vozilu i priključnom vozilu, šatoru na klupi, kolicima i sličnim napravama opremljenima za pružanje ugostiteljskih usluga na javnim površinama ne mogu biti na udaljenosti manjoj od 100 metara od postojećeg ugostiteljskog objekta u građevini, osim u posebnim slučajevima uz prethodno odobrenje jedinice lokalne samouprave", rečeno je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre i Nacionalne udruge ugostitelja.