Biznis

ODLUKA SKUPŠTINE VJEROVNIKA

Uljanik opet ide na dražbu, ovaj put za 9,6 milijuna eura. Samir Hadžić: "Imamo sapunicu bez kraja!"

"Budući da Uljanik već zatvaraju, hoće parkirališta, hoće šetnice i tako dalje – pravo pitanje je hoće li netko napokon javnost obavijestiti što to znači", upitao je sindikalist Boris Cerovac


 
3 min
Martina Pereša
Ilustracija: Manuel Angelini

"Budući da Uljanik već zatvaraju, hoće parkirališta, hoće šetnice i tako dalje – pravo pitanje je hoće li netko napokon javnost obavijestiti što to znači", upitao je sindikalist Boris Cerovac

Na Skupštini vjerovnika održanoj danas na Trgovačkom sudu u Pazinu, za početnu cijenu poslovnih udjela društva Uljanik brodogradnja 1856 određen je iznos od 9 milijuna 676 tisuća i 156 eura.

Glasanju po ovoj prvoj točki današnjeg Dnevnog reda pristupilo se, naime, na prijedlog Nevenke Kovčalija, zamjenice županijskog državnog odvjetnika, a budući da u Skupštini vjerovnika dominantnu većinu ima Republika Hrvatska.

Nevenka Kovčalija

- Nastavlja se sve istim tempom i modusom kao i prije, s tim da smo predložili ovu novu minimalnu cijenu od 35 posto utvrđene vrijednosti udjela, kazala je kratko novinarima Kovčalija.

Podsjetimo, 23. kolovoza početni predloženi iznos bio je 50 posto utvrđene vrijednosti udjela.

S novim iznosom nije bio zadovoljan sindikalist Boris Cerovac koji je ujedno jedini glasovao protiv, dok se direktor Uljanika 1856 Samir Hadžić na Skupštini nije ni pojavio, već se ostalima pridružio tijekom davanja izjava za medije po završetku sjednice.

Boris Cerovac i Loris Rak

Nova dražba za mjesec dana

- S obzirom da dosad nije bilo rezultata, dražba se mora ponoviti, a cijena se teoretski može smanjiti sve do iznosa od jednog eura, odgovorio je stečajni upravitelj Loris Rak novinarima, napomenuvši pri tom da će dražba biti zakazana za mjesec dana, točnije u drugoj polovici listopada.

- Nešto pozitivno se događa i ima nade da stvari krenu u pozitivnom smjeru. Uvijek se pozivamo na to da imamo potraživanja od 155 milijuna kuna i ovo nam je zato nedostatno da se ta potražnja od oko 20 milijuna eura pokrije. Ovo što je danas predloženo daleko je od toga. Budući da Uljanik već zatvaraju, hoće parkirališta, hoće šetnice i tako dalje – pravo pitanje je hoće li netko napokon javnost obavijestiti što to znači. Zgrade koje se danas nalaze u Uljaniku su kulturna baština, i sve bi to puno koštalo. Tko će to platiti? Grad? Županija? Država? To je nemoguće! Oni koji se na to pozivaju neka objasne koliko će to trajati, kada će početi i tko će to platiti? Hoće li Uljanik postati novi Muzil? Ako netko to želi prenamijeniti, on mora biti bogataš koji će za tako nešto izdvojiti „veliku lovu“. Nema tu ni šetnica ni parkirališta, konstatirao je danas Cerovac.

Direktor Hadžić nije nam pak želio otkriti o kojim je pozitivnim pomacima u poslovanju Uljanika Cerovac dao naslutiti tijekom današnje sjednice, naglasivši kako se radi o poslovnoj tajni.

Samir Hadžić

Odgovornost na Ministarstvu financija

- Jasno da smo nelikvidni i da bez pomoći države, novog strateškog partnera ili prodaje udjela ne možemo. Ako zaista je opcija nekakva šetnica, onda neka se jasno izađe s tim u medije, a ne da nas se ovako navlači. Imamo sapunicu bez kraja! Već smo ovo jednom prošli sa starim društvom, i krenuli uz pomoć odluka Vlade Republike Hrvatske, da bi se onda Ministarstvo financija povuklo, čime smo došli ovdje gdje smo danas. Bio bi red da kažu što žele, zaključio je Hadžić.

Naveo je i kako su tvrtki računi trenutno u blokadi, ali da će neovisno o tome plaće biti isplaćene, i to od danas nadalje.

Prodani brodovi Veruda i Stoja

Druga točka Dnevnog reda Skupštine odnosila se na prodaju udjela pulskog brodogradilišta u kompaniji koja je vlasnik brodova Stoja i Veruda.

Stečajni upravitelj brodogradilišta Loris Rak od Trgovačkog suda u Pazinu zatražio je, naime, još 14. rujna da se Dnevnom redu doda i točka o prodaji udjela u liberijskim kompanijama UNITED SHIPPING SERVICE THIRTEEEN Inc i UNITED SHIPPING SERVICE TWELVE Inc.

Uljanik brodogradilište u tim kompanijama ima pet dionica tranše A i 1.562.500 dionica tranše B nominalne vrijednosti od jednog američkog dolara.

Prijedlog su podržali i Nevenka Kovčalija i Boris Cerovac.


FOTO: I24

Nastavite čitati

Istra
 

STEVE JOBS COME SAN FRANCESCO, TUTI DUE I GAVEVA UNA "START UP" E UNA "MISSION": Sai volte va finir che sacro e profano xe la stesa roba

Sia San Francesco, sia Steve Jobs, i se ga conquistado una sua “feta de mercato”, un “target” preciso de gente che iera stufa dela normalità e che la voleva qualcosa de diferente: per farse bei ai oci de Dio i seguaci de San Francesco, per farse bei ai oci dei altri i seguaci de Steve Jobs * Sia l’ordine de San Francesco, sia la dita de Jobs, le xe diventate in pochisimo tempo vere e proprie multinazionali, con centinaia de conventi francescani in tuta l’Europa nel giro de pochi anni, e milioni de persone che improvisamente le se ga ritrovà col telefonin Aifon in scarsela

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.